"Morda se zdi ideja naivna, a iz idej se razvijejo dejanja in iz dejanj se razvijejo spremembe," je še poudaril.

Foto: MKC Črka
Foto: MKC Črka

Delo je izšlo pri MKC črki v zbirki Ko te napiše knjiga, podnaslovili pa so ga kot "izbor leposlovnih del mladih slovenskih avtoric_jev LGBTQ+". Izbor in spremno besedo je ustvaril Veber, spremno besedilo je napisala Tonja Jelen, urednica izdaje je Petra Kolmančič.

Rojeni med letoma 1987 in 1999
Izbor predstavlja svojevrsten unikum v slovenskem literarnem prostoru, saj po besedah Vebra prinaša enaindvajset imen najmlajše literarne generacije, katerih skupna točka so teme LGBTQ+ v njihovih delih. V izboru se predstavljajo pesnice in pesniki ter prozaisti in prozaistke, ki so rojeni med letoma 1987 in 1999.

Avtorji in avtorice so poleg Vebra še Ajda Bračič, Alex Kama, Alina Špan, Aljaž Koprivnikar, Bengal Cafuta, Eva Kokalj, Filip Vurnik, Gregor Brdnik, Jaka Šoster, Katja Zgoznik, Lan Aidan Remec, Miha Pongrac, Nela Poberžnik, Nežka Štruc, Pavla Zabret, Pino Pograjc, Sara Nuša Golob Grabner, Špela Setničar, Taja Rihtaršič, Veronika Razpotnik in Vesna Liponik.

Med pripravo antologije je Veber ugotavljal, da kar nekaj ustvarjalk in ustvarjalcev mlajše generacije LGBTQ+ "ne piše popolnoma neposredno in nazorno o tej tematiki. Pri tem ne bi rekel, da bi bilo to zaradi kakšnega specifičnega razloga, na primer sramu ali stigme, glede spolne identitete, bolj se mi zdi, da gre za neko poudarjeno fluidnost spolnega izraza in spolne usmerjenosti, ki jih morda starejše generacije niso zares vajene v tolikšnem razponu in načinu." Po njegovih besedah je manj potrebe in želje po družbenem priznavanju in izpostavljanju, saj postaja skupnost LGBTQ+ del mainstream kulture.

"Večina izpostavljena zubljem heteronormativnosti"
Obenem pa Veber v spremni besedi opozarja, da je večina pripadnic in pripadnikov skupnosti LGBTQ+ še zmeraj izpostavljena zubljem heteronormativnosti. Znotraj tega poudarja denimo šolske ure biologije, kjer svetujejo o varni kontracepciji "in niti enkrat ne omenijo nič drugega kot spolnega odnosa med moškim in žensko".

"V svetu, ko se morajo osebe LGBTQ+ vsak dan boriti proti ponotranjeni homofobiji, se izpostavljati in vsak dan znova stopati iz 'klozeta', se mi kakršne koli publikacije s predznakom LGBTQ+ zdijo nadvse dobra ideja in način za preseganje družbenih norm, obravnavanje tem LGBTQ+, izstopanje iz zacementiranih okvirjev, v katere nas tlači heteronormativna družba," je zapisal v spremni besedi. Poudaril je tudi, da se publikacija ne bi mogla zgoditi brez bogate tradicije mariborske skupnosti LGBTQ+.