Foto: EPA
Foto: EPA

Na njem bodo brali avtorji Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai in mnogo drugih.

Rushdie po petkovem napadu Hadija Matarja okreva v bolnišnici z desetimi vbodnimi ranami, zaradi česar ima poškodovana jetra, živčevje v eni roki in oko.

Salman Rushdie je že leta tarča številnih napadov zaradi svojega ustvarjanja, a je ves čas ostal neomajen. "Upamo in verjamemo, da njegov glas ne bo in ne more biti utišan," je za New York Times zatrdila ena vodilnih pri ameriškem PEN Suzanne Nossel.

Prenos v živo bo ob 17. uri na tej povezavi.

"Napad na njegovo telo je napad na njegovo delo in simbolizira napad na svobodo govora in ustvarjanja," je zapisala Tanja Tuma, predsednica Slovenskega centra PEN in v. d. predsednica Mednarodnega odbora Pisatelji in pisateljice za mir. Za STA je povedala, da branja pri združenju pisateljev ne organizirajo zaradi slabše obiskanosti literarnih dogodkov v poletnih mesecih, a da lahko zainteresirano občinstvo pričakuje dogajanje v podporo pisatelju v bližnji prihodnosti.

Sorodna novica Napadalec na Salmana Rushdieja je presenečen, da je avtor preživel napad

Zaradi fatve, smrtne obsodbe, skladne z muslimanskim verskim pravnim redom, ki jo je zaradi dela Satanski stihi nad pisatelja izrekel pokojni iranski voditelj Ruholah Musavi Homeini, so pisatelju že večkrat grozili s smrtjo. Iran, ki je obsodbo nehal podpirati leta 1998, pa je ne more preklicati, ker jo skladno s pravnim redom lahko le tisti, ki jo je izrekel.

Matar je za revijo The Post povedal: "Spoštujem Homeinija. Menim, da je velik zgled. To je vse, kar imam povedati o njem." Omenil je, da je prebral le nekaj strani Salmanovega kontroverznega romana. O pisatelju pa je povedal, da je napadel islam in njegov verski sistem, zaradi česar ga ne mara in meni, da ni dober človek.

Dogodek Stojmo s Salmanom spominja na odziv v podporo Rushdiju po izreku fatve leta 1989, ko se je na javnem branju sporne knjige zbralo več kot 3000 ljudi. Tokrat želijo organizatorji s ključnikom StandWithSalman doseči še več podpornikov in akcijo branja njegovih del razširiti na družbenih omrežjih.