Knjiga na skoraj 400 straneh je izšla maja letos. Foto: Amazon
Knjiga na skoraj 400 straneh je izšla maja letos. Foto: Amazon

Nagrado diagram za najbolj čudno knjigo leta podeljujejo od 1978, vendar je šele od leta 2000 glasovanje odprto tudi za javnost. Letošnje glasovanje se je začelo na začetku novembra in še nikoli prej se ni zgodilo, da bi katera od knjig tako hitro in prepričljivo zasedla prvo mesto.

Odkar je glasovanje odprto za javnost, si je letos šele tretjič zmagovalka prislužila več kot 50-odstotni delež, kar je pred tem uspelo knjigama The Joy of Waterboiling iz leta 2018 in Cooking with Poo iz leta 2011, piše portal The Bookseller.

Prepričljiva zmaga superjunaka nad Rusi
Knjiga Je Superman obrezan? (Is Superman Circumcised?) s podnaslovom Celotna judovska zgodovina največjega junaka na svetu je drugouvrščeno Življenjski cikel ruskih zadev: od ribjega drobovja do Fabergéja (The Life Cycle of Russian Things: From Fish Guts to Fabergé) premagala za kar 28 odstotnih točk.

Horace Bent, ki skrbi za podeljevanje nagrade diagram, je dejal: "Čestitke knjigi Je Superman obrezan? in njenemu avtorju Royu Schwartzu za junaški trud, vložen v osvojitev 43. nagrade diagram. Gospod Schwartz se zdi pametnejši od Lexa Luthorja (in najbrž manj hudoben), saj se ne spomnim, da bi bil kateri od avtorjev tako zadovoljen, da se je uvrstil v ožji izbor nagrade diagram. S ponujanjem knjige Ali je Superman obrezan? svojim oboževalcem je bil bolj zaposlen kot publicist Meryl Streep med sezono oskarjev."

Avtor zmagovalne knjige Roy Schwartz se je rodil v Tel Avivu, a živi in dela v New Yorku. Foto: Amazon
Avtor zmagovalne knjige Roy Schwartz se je rodil v Tel Avivu, a živi in dela v New Yorku. Foto: Amazon

"Farme trolov, ki jih podpira Kremelj"
Nadalje je opomnil, da so "obstajale ovire – vključno z usklajenimi prizadevanji farm trolov, ki jih podpira Kremelj, da bi se z glasovanjem na vrh zavihtela knjiga Življenjski cikel ruskih zadev – toda resnica, pravičnost in kriptonski način so na koncu zmagali." Bent je sklenil z besedami, da bi si "vsi, ki so se uvrstili v ožji izbor, zaslužili biti zmagovalci, a z vsem spoštovanjem do njih sem vesel te zmage z veliko prednostjo." Tom Tivnan, glavni urednik portala The Bookseller in koordinator nagrade diagram, je dejal, da je "kot vseživljenjski oboževalec stripov navdušen nad izidom."

Izčrpna kulturno-zgodovinska študija
Ali je Superman obrezan? je študija judovskih vplivov na lik, ki sta ga ustvarila potomca judovskih priseljencev v ZDA, najstnika Jerry Siegel in Joe Schuster. "Zgodbo o izvoru svojega junaka sta utemeljila na Mojzesu, njegovo moč na Samsonu, njegovo poslanstvo na golemu in njegovo skrivno identiteto na njiju samih," je v svoji knjigi zapisal Roy Schwartz. V knjigi je mogoče prebrati tudi, da ko sta Siegel in Schuster desetletja pozneje prodala pravice, so si Supermanovi – pretežno judovski – pisatelji, umetniki in uredniki še naprej izposojali judovske motive, kot je osnovanje kriptonske družbe na judovski kulturi in sojenja Lexu Luthorju na znamenitem sodnem procesu proti Adolfu Eichmannu.