Utrinek iz čilske prestolnice Santiago, kjer vsako leto ob svetovnem dnevu knjige pripravijo knjižni sejem. Foto: EPA
Utrinek iz čilske prestolnice Santiago, kjer vsako leto ob svetovnem dnevu knjige pripravijo knjižni sejem. Foto: EPA

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasila leta 1995. Posvečen je spodbujanju branja, založništva ter zaščiti avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay je v letošnji poslanici zapisala, da so "knjige okna v naša notranja življenja, obenem pa so tudi vrata, ki se odpirajo k spoštovanju in razumevanju drugih ljudi ne glede na vse razlike in meje".

Vsako leto 23. aprila začne program tudi nova svetovna prestolnica knjige. Letos je to mesto Šardža v Združenih arabskih emiratih, ki so ga na Unescu izbrali zaradi inovativne, celovite in vključujoče vloge, ki med drugim predlaga vključevanje migrantov.

V Sloveniji bodo osrednji dogodki, posvečeni knjigi, potekali v sklopu Slovenskih dnevov knjige, ki so letos časovno prestavljeni na mesec maj. Se pa danes v Mariboru začenjajo 22. dnevi knjige, pretekli teden so se sklenili Goriški dnevi knjige. Za počastitev knjige in literature bo zvečer poskrbela Noč knjige, ki bo postregla z več kot 200 dogodki po vsej Sloveniji in zamejstvu.

Noč knjige: vroči avtorji, knjižne novosti in še kaj

Noč knjige, najbolj množična prireditev širjenja branja in bralne kulture v Sloveniji, že šesto leto zapored zaznamuje 23. april, svetovni dan knjige. V okviru projekta, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, bodo letos dogodki potekali v več kot 150 krajih po Sloveniji in zamejstvu. 180 prirediteljev je pripravilo več kot 300 dogodkov. Knjižni sejem v parku Zvezda v Ljubljani je zaradi slabega vremena prestavljen na četrtek, 25. aprila.

Noč knjige 2019, najbolj množična prireditev na področju bralne kulture pri nas, letos prinaša več kot 300 dogodkov po vsej Sloveniji, ki bodo združili bralce vseh generacij na literarnih večerih, delavnicah, bralnih krožkih, knjižnih čajankah, izmenjavah knjig, filmskih projekcijah ... domišljija prirediteljev je neizmerna. Vsi dogodki in spremljevalni dogodki so objavljeni na spletni strani Noč knjige.

V zares pestrem naboru organizatorji omenjajo pogovore s trenutno najbolj vročimi slovenskimi avtorji (Tadej Golob, Bronja Žakelj, Jakob J. Kenda, Samo Rugelj, Miha Mazzini, Janja Vidmar in drugi), tradicionalni prireditvi branje s Tačkami pomagačkami in branje drevesom v Topolu pri Medvodah ter novost ‒ literarni natečaj Noč pisanja. Natečaj k ustvarjalnemu izražanju spodbuja skupine, ki redkeje pridejo do javne besede ‒ najmlajše, najstarejše ter vse šolske populacije.

Novost je tudi sejem Svetovni dan knjige v Parku Zvezda, ki ga organizira Noč knjige s podporo društva Festival Sanje in Založbe Sanje ter drugih knjižnih ustvarjalcev. V Parku Zvezda se bo predstavilo 42 razstavljavcev: založnikov, knjigarjev, samozaložnikov, avtorjev, ilustratorjev, antikvarjev in drugih, ki delujejo na področju branja in knjige. Zaradi slabega vremena je s prvotnega termina, 23. aprila, sejem prestavljen na četrtek, 25. aprila.

Projekt Noč knjige je mednarodni projekt v okviru razvijajočega se projekta Book Night International, ki združuje kulture in jezike vsega sveta. Noč knjige se je prvič zgodila na Hrvaškem leta 2012, v Sloveniji ga letos organizirajo šesto leto zapored. Nosilca projekta sta Društvo Festival Sanje in založba Sanje. Pokrovitelji Noči knjige so pobudniki projekta, ki vanj vlagajo svoj čas in energijo, podpornik je Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, častni pokrovitelj je Unesco Slovenija, medijski pokrovitelj je RTV Slovenija.

Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne in raznolike lokalne prireditelje, ki samoiniciativno načrtujejo in izvajajo kulturne vsebine, so še zapisali organizatorji projekta.

Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Program osrednjega festivalskega dogajanja ob sejmu med drugim sestavljajo dogodki na odprtem odru na Grajskem trgu, različne literarne in strokovne vsebine, povezane z letošnjo temo festivala, ter številne prireditve, razstave in knjižne akcije, ki bodo potekale na različnih prizoriščih. Foto: MKC Maribor
Program osrednjega festivalskega dogajanja ob sejmu med drugim sestavljajo dogodki na odprtem odru na Grajskem trgu, različne literarne in strokovne vsebine, povezane z letošnjo temo festivala, ter številne prireditve, razstave in knjižne akcije, ki bodo potekale na različnih prizoriščih. Foto: MKC Maribor

Z odprtjem knjižnega sejma na Grajskem trgu, na katerem bo 15 založb ponujalo svojo aktualno knjižno produkcijo in knjige s popusti, se v Mariboru dopoldne v počastitev svetovnega dneva knjig začenja 22. literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Dogodek bo potekal do sobote, na njem se bo zvrstilo več kot 70 literarnih druženj.

Sejem bo vrata odprl ob 10.00, tudi letos ga bo spremljal bogat program na odru. Otroci bodo že zjutraj prisluhnili Mojiceji Podgoršek in njeni zgodbi o kozi Kiki ter se pozneje s to junakinjo odpravili na pravljični sprehod po mestnem jedru.

Uradno odprtje festivala bo ob 13.00 v Univerzitetni knjižnici Maribor, kjer si bodo obiskovalci lahko poleg osrednjega dogodka privoščili še ogled različnih razstav na glavno temo letošnjega festivala.

Večerno dogajanje se seli v Salon uporabnih umetnosti, kjer bodo lahko obiskovalci ob 18.00 poslušali odlomke iz proznih del uglednih slovenskih pisateljev in pisateljic, med njimi Andreja Blatnika, Lidije Dimkovske, Davorina Lenka in Andreja E. Skubica. V čast svetovnega dneva knjige bo ob 20.00 potekal še literarni maraton.

Letošnji festival bo po besedah koordinatorice dogodka Petre Kolmanič potekal na temo užitkov. "Tokrat smo v središče programskih vsebin postavili užitek. Najprej kot užitek branja, seveda pa tudi užitek besedila in užitek umetniškega dela. Zanimali nas bodo prostori bralnega užitka, užitek spoznanja, vednosti, resnice, skratka užitek v umetnosti in umetnost užitka," je dejala.

Na strokovno debato o užitkih sodobnega časa so povabili Bojana Musila, Primoža Reparja, Majo Vidmar in Melanijo Lariso Fabčič, na drugem omizju o bralnih užitkih in prostorih bralnega užitka pa bodo gostili Dragico Haramija, Vesno Vuk Godina in Jernejo Ferlež. V Univerzitetni knjižnici Maribor Borut Gombač, Jerneja Ferlež in Boštjan Lah pripravljajo razstavo na temo prostorov bralnega užitka.

Ob tem so pripravili še drugi dogodek iz serije načrtovanih bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora. Iz pobratenega avstrijskega Gradca tokrat v goste prihajajo Andreas Unterweger, Andrea Stift Laube in Kinga Toth, domače literate bosta na branju v Salonu uporabnih umetnosti zastopala Borut Gombač in Tomo Podstenšek.