Primož Trubar velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Foto: BoBo
Primož Trubar velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Foto: BoBo

"Primož Trubar je razumel, kako pomembno je med navadne ljudi širiti veščini pisanja in branja – v domačem jeziku. Izzivi, ki jih prinašajo razsežnosti jezika, se danes, več kot pol tisočletja po njegovem rojstvu, morda zdijo manj pomembni, a še zdaleč niso: razmah digitalnega sveta prinaša nove, med njimi je zlasti razmislek o učinkovitem zamejevanju sovražnega govora," je v poslanici ob spominskem dnevu, Trubar naj bi se rodil 8. junija 1508, dejal premier Robert Golob.

Na kulturni prireditvi v DZ-ju je predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič spomnila na izjemen pomen Trubarja in njegovega ustvarjalnega opusa za slovenski narod. Predsednica odbora DZ-ja za kulturo Tamara Vonta pa je med drugim dejala, da globalizem prinaša tudi priložnosti za slovenski jezik, da se ta pojavlja v okoljih, kjer se v preteklosti ni. Kot so sporočili iz DZ-ja, je izrazila prepričanje, da "je slovenščina v omari t. i. varnih jezikov". Tudi politična volja in ekonomska zmožnost sta po njenem mnenju takšni, da slovenski jezik ohranjata in razvijata. Na prireditvi so sodelovali dijaki Prve gimnazije Maribor in Parlamentarni pevski zbor Kvorum.

Dragi bralec! In ne vznemirjaj se, če se ti bo najprej zdelo kaj nenavadno in težko, pač pa beri in piši v tem jeziku, kakor sem nekaj časa sam delal. Šele tedaj boš začutil in kmalu videl in spoznal, da se tudi ta naš jezik da lepo pisati in brati, prav tako kakor nemški ...

Primož Trubar

Trubarjev dan na Rašici z nagrajenimi literati

V občini Velike Lašče na dan Trubarjevega rojstva praznujejo občinski praznik. Ker pa letos mineva 100 let od smrti njihovega rojaka Josipa Stritarja, bodo tokratni občinski praznik namenili spominu na njegovo zapuščino. Praznično dogajanje bo ves teden, praznovanje pa se bo začelo danes na Rašici s Trubarjevim dnem, ko bo potekal literarni večer Dom v jeziku, piše na spletni strani občine Velike Lašče. Že 10. literarni večer Društva slovenskih pisateljev (DSP) na Slovenski pisateljski poti Dom v jeziku, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Trubarjevo domačijo, Občino Velike Lašče in Programom Ars, se bo na Trubarjevi domačiji na Rašici začel ob 18. uri.

Kot so zapisali na DSP-ju, bo prireditev veliko praznovanje literature, ustvarjalnosti in moči slovenske besede. V imenu pisateljske misli se bodo srečali in predstavili dobitniki slovenskih literarnih nagrad in priznanj: dobitnica Jenkove nagrada Nataša Velikonja, kresnikov nagrajenec Roman Rozina, dobitnik nagrade novo mesto short 2022 Franci Novak, dobitnica večernice 2022 Maša Ogrizek, dobitnica Cankarjeve nagrade Mojca Kumerdej in prejemnik Rožančeve nagrade Uroš Zupan. Večer bodo tudi tokrat neposredno predvajali na valovih Radia Slovenija, na 3. programu Radia Slovenija – Programu Ars ob 18. uri. "Kot je Trubar v svojih prvih knjigah želel širiti bralno kulturo med prebivalstvom, ki si v resnici slovenskega branja sploh ni želelo, smo tudi danes pred izzivom ohraniti bralno kulturo v nasprotju s kulturo hitrih informacij," je ob tem za Radio Slovenija dejal scenarist Kozma Ahačič.

Foto: Trubarjeva domačija
Foto: Trubarjeva domačija

Literarnemu večeru bo sledilo odprtje likovne razstave Trubarjevi kraji, ki letos nosi naslov Josip Stritar in literarna kritika ter je posvečena 100. obletnici Stritarjeve smrti.

Vodnikova domačija pa organizira poseben sprehod z Luko Vidmarjem po Ljubljani, kjer je Trubar živel le nekaj let. "Kljub temu je njegov duh tu živel pol stoletja s knjigami, ki jih je pošiljal iz Nemčije, ki so jih plačevali tukajšnji protestantski plemiči in so jih brali tukajšnji verniki. Ne glede na to, da je po letu 1598 zmagala protireformacija, so njegove knjige ostale vplivne in dočakale čas, ko so se začele sistematično zbirati v času Žige Zoisa," je dejal Vidmar.

Univerzitetna knjižnica Maribor in Zveza kulturnih društev bosta tokratna Spominjanja posvetili počastitvi prazničnega dne in utrditvi zavedanja o delu in pomenu Trubarja za slovenski narod in za širši evropski prostor. Prireditev z začetkom ob 17. uri, ki so jo naslovili Dan Primoža Trubarja 2023 – jezikovno načrtovanje in jezikovna politika, bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Trubar, rojen leta 1508 na Rašici, velja za eno osrednjih osebnosti slovenske kulturne in tudi siceršnje zgodovine. Kot duhovnik je služboval na Slovenskem in v Nemčiji. Kot zagovornik nauka Martina Lutra je širil protestantsko vero in po idejah reformatorjev, da naj bodo verske knjige v ljudskem jeziku, začel pisati slovenske knjige, med prvimi sta bila Katekizem in Abecednik. Umrl je leta 1586.

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Posredoval jo je tedanjemu predsedniku Slovenskega centra Pen Tonetu Peršaku, ta pa dalje v DZ. Odločitev o državnem prazniku je bila sprejeta leta 2010.

Slovesno dogajanje na Rašici ob obletnici rojstva Primoža Trubarja