Po mnenju komisije lahko zaradi takšnih osebnosti slovenska kultura uresničuje Trubarjevo vizijo 'stati inu obstati'. Foto: Wikipedia
Po mnenju komisije lahko zaradi takšnih osebnosti slovenska kultura uresničuje Trubarjevo vizijo 'stati inu obstati'. Foto: Wikipedia

Zdovc je po oceni komisije odločilno prispeval k razvoju slovenistike na Univerzi na Dunaju, Biggins pa skrbi za promocijo dediščine v mednarodnem prostoru.

Komisija v sestavi Luka Vidmar, Irena Eiselt in Marijan Rupert je odločila, da Trubarjevo priznanje za leto 2020 prejmeta profesorja Zdovc in Biggins.

Zdovc je, kot piše v obrazložitvi, "s svojo skromnostjo in požrtvovalnostjo odločilno prispeval k nepretrganemu razvoju slovenistike na Univerzi na Dunaju v 20. stoletju". Po mnenju komisije je Zdovc za moderno slovenistiko na Dunaju to, kar je bil nekoč Miklošič slavistiki. Zdovčev "znanstveni opus je izjemno dragocen prispevek k umestitvi kulturno pomembnih dokumentov v prostor in čas".

"Slovenija je majhna, njena literatura pa ne."
Biggins je nekoč zapisal: "Slovenija je majhna, njena literatura pa ne." Po mnenju komisije lahko zaradi takšnih osebnosti slovenska kultura uresničuje Trubarjevo vizijo 'stati inu obstati'. Bigginsu, ki je slovenščino ponotranjil kot svoj intimni ali umetniški jezik, podeljujejo priznanje za izjemne zasluge in vseživljenjsko ohranjanje, prevajanje in promocijo slovenske pisne kulturne dediščine na najvišji ravni v mednarodnem prostoru, med drugim piše v obrazložitvi priznanja.

Trubarjeva priznanja Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) podeljuje od leta 2008. Kot so zapisali, je skrb za pisno kulturno dediščino slovenskega naroda ena od osrednjih nalog NUK-a. "S tem zagotavljamo dostopnost gradiva za študij in raziskovanje, ki spodbujata znanstveno, kulturno in umetniško produkcijo jutrišnjega dne." Trubarjevo priznanje je v obliki diplome in ga je mogoče prejeti le enkrat. Priznanja podeljuje posebna komisija, ki pobude zbira na podlagi javnega razpisa.

Lani sta priznanje prejela Miklavž Komelj in Anton Janko, štirinajstim darovalcem zapuščin pa so podelili zahvalne listine.