Lanski kupček knjig v ožjem izboru za man bookerja. Na koncu je slavila Anna Burns z romanom Milkman. Foto: EPA
Lanski kupček knjig v ožjem izboru za man bookerja. Na koncu je slavila Anna Burns z romanom Milkman. Foto: EPA

Dolgoletni podpornik nagrade sklad Man Group se je namreč odločil, da nagrad ne bo več sponzoriral. Odločitev je sklad sprejel, potem ko je bil deležen kritik britanskega novinarja in pisatelja Sebastiana Faulksa glede sponzorstva.

Faulks je sponzorstvo sklada tveganega kapitala Man Group s sedežem v Veliki Britaniji lani označil kot škodljivo, piše francoska tiskovna agencija AFP. Man Group je od leta 2002 za nagradi skupaj prispeval 25 milijonov funtov, je poročal Sky News.

Čeprav se je Man Group odločil, da letos preneha sponzorirati nagradi, so s fundacije sporočili, da ju bodo podeljevali še naprej. "Man Group je bil odličen in radodaren sponzor," je povedala predsednica fundacije Helena Kennedy. Dodala je, da se je tudi že dogovarjajo z novim sponzorjem in da je prepričana, da se bodo za leto 2020 že našla sredstva.

Faulks je sicer sponzorstvo Man Group lani kritiziral z besedami: "Ne gre za tiste vrste ljudi, ki naj bi sponzorirali literarno nagrado, ampak za tiste vrste, ki bi jih morale literarne nagrade kritizirati."

Fundacija podeljuje dve nagradi: mednarodno nagrado man booker in nagrado man booker, ki je namenjena proznim delom, prvotno izdanim v angleščini.

Nagradi man booker sta vredni po 50.000 funtov.