Igralec Cillian Murphy je o soigralcu in pesniku zapisal, da je bil izjemno nadarjen in čudovit človek – pesnik, pisec, glasbenik in aktivist generacije. Foto: IMDb
Igralec Cillian Murphy je o soigralcu in pesniku zapisal, da je bil izjemno nadarjen in čudovit človek – pesnik, pisec, glasbenik in aktivist generacije. Foto: IMDb

Zephaniah je umrl danes, osem tednov po tem, ko so mu diagnosticirali tumor na možganih. Kot piše v izjavi na njegovem profilu na Instagramu, je bila v poslednjih trenutkih ob pesniku njegova žena: "Delili smo ga s svetom in vemo, da bo novica številne šokirala in užalostila. Benjamin je bil pristen pionir in inovator, svetu je dal ogromno. V izjemni karieri, ki vključuje obsežen pesniški literarni, glasbeni, televizijski in radijski opus, nam je zapustil krasno in fantastično zapuščino."

Benjamin Zephaniah se je rodil leta 1958 v Handsworthu v Birminghamu, ki ga je sam opisal kot "mrzlo predmestje Kingstona na Jamajki". Bil je dialektik, pri 14 letih je prekinil šolanje, poeziji pa se začel posvečati že v najstniških letih. Leta 1979 se je preselil v London, kjer je leto pozneje objavil svoj pesniški prvenec Ritem obora (Pen Rhythm), ki je bil po dobrem odzivu dvakrat ponatisnjen. Svojo poezijo je recitiral na protestih in pred policijskimi postajami. "Bil sem zavzet protestnik, ne le proti rasizmu, ampak tudi apartheidu. Živimo v večkulturni družbi, vendar institucije ji še ne sledijo," je dejal leta 2019.

Zephaniah se je posvečal tudi glasbi in ustanovil The Benjamin Zephaniah Band. Njegov glasbeni prvenec Rasta, ki ga je posvetil Nelsonu Mandeli, je dosegel mednarodni uspeh in se povzpel na vrh poplestvic tudi v tedanji Jugoslaviji. Nastopil je tudi v Ljubljani.

Svojo dub poezijo je ustvarjal pod vplivom jamajške glasbe in poezije, v njej pa se je odzival na zgodovinsko in aktualno dogajanje. V svoji drugi pesniški zbirki The Dread Affair (1985) je bil v več pesmih kritičen do britanskega sodnega sistema.

Benjamin Zephaniah kot Jimmy v seriji Peaky Blinders. Foto: IMDb
Benjamin Zephaniah kot Jimmy v seriji Peaky Blinders. Foto: IMDb

Leta 1990 je objavil Rasta Time in Palestine, ki jo je posvetil okupiranim palestinskim območjem. Njegova poezija je del britanskega šolskega kurikula.

Mandela je v zaporu slišal Zephaniahov glasbeni poklon in pozneje izrazil željo, da se srečata. Leta 1996 je pesnika povabil, da vodi koncert Two Nations v londonski dvorani Royal Albert Hall. Leta 2003 so želeli Zephaniahu podeliti viteški red britanskega imperija, a ga je odklonil, ker ga je, kot je dejal, spomina na "suženjstvo, na tisočletja krutosti, na posiljevanja mojih babic in surovo ravnanje z mojimi predniki".

Zephaniaha poznajo tudi gledalci priljubljene televizijske serije Peaky Blinders, v kateri je v 14 epizodah igral Jeremiaha oz. Jimmyja. Glavni zvezdnik serije Cillian Murphy je ob tem zapisal, da ga je novica o Zephaniahovem odhodu užalostila. "Benjamin je bil izjemno nadarjen in čudovit človek – pesnik, pisec, glasbenik in aktivist generacije. Ponosen Brummie (prebivalec Birminghama, op. n.) in Peaky Blinder."

Zephaniah je bil velik ljubitelj živali, vegetarijanec in pokrovitelj britanskega vegetarijanskega društva. Živel je v vzhodnem predelu Londona East End. Pisal je tudi dela za otroke.