Komična drama iz leta 1994 s Tomom Hanksom v glavni vlogi, ki jo je režiral Robert Zemeckis, je prejela šest oskarjev in postala svetovni popkulturni fenomen.

Novico o smrti Winstona Grooma je z zapisom na družbenem omrežju potrdila Karin Wilson, županja njegovega domačega kraja Fairhope na jugu Alabame. Vzrok smrti še ni znan. Pisateljevo smrt je potrdil tudi lokalni pogrebni zavod, iz katerega so sporočili, da so v pripravah na Groomov pogreb, poroča Associated Press.

Predan tudi zgodovinskim temam
"Čeprav se ga bomo spominjali po tem, da je ustvaril Forresta Gumpa, je bil Winston Groom nadarjen novinar in znan pisec o ameriški zgodovini. V mislih in molitvah smo z njegovo družino," je v izjavi zapisala guvernerka Alabame Kay Ivey.

Roman Forrest Gump, ki je izšel leta 1986, prinaša neverjetno zgodbo o počasnem, a matematično nadarjenem mladeniču, ki je bil del ali priča ključnih trenutkov zgodovine 20. stoletja. Leta 1995 je napisal še nadaljevanje, naslovljeno Gump and Co., vendar ta ni bil nikoli prelit v film.

Groom je odraščal v kraju Mobile v Alabami, leta 1965 diplomiral na alabamski univerzi, piše v življenjepisu, ki jo je objavila ta institucija. Med letoma 1965 do 1969 je služil v četrti pehotni diviziji ameriške vojske, kar je vključevala tudi odhod v Vietnam. Kot je znano, je vietnamska vojna eno izmed prizorišč dogajanja romana.

Skupno je napisal 16 knjig, ne le leposlovnih. Ena izmed njih, Conversations with the Enemy (Pogovori s sovražnikom), govori o ameriškem vojnem ujetniku v Vietnamu, ki je bil obtožen kolaboracije. Knjiga je bila po navedbah univerze med finalistkami za Pulitzerjevo nagrado.

Naslovnica prve izdaje knjige. Foto: Wikipedia Commons
Naslovnica prve izdaje knjige. Foto: Wikipedia Commons

Razhajanja med knjigo in filmom
Seveda je bil roman Forrest Gump po odmevu osem let pozneje posnetega filma tisti, ki mu je prinesel svetovno slavo in finančni uspeh. Vendar se dogajanje v knjigi precej razlikuje od filmskega. Zaslužni profesor angleščine z alabamske univerze in Groomov prijatelj skozi štiri zadnja desetletja Don Noble je za The Tuscaloosa News dejal, da je roman "temačnejši" in "bogatejši" od filma, piše AP.

V filmu poleg Toma Hanksa igrajo še Sally Field, Gary Sinise, Robin Wright in Mykelti Williamson se je globoko vtisnil v ameriško popkulturo. Leta 1995 je film dominiral na podelitvi oskarjev, med šesterico kupcev, ki jih je odnesel, so bili tudi za najboljši film, najboljšo režijo in najboljšega glavnega igralca.

Pisatelj je v vlogi videl Johna Goodmana
Knjižnemu in filmskemu Gumpu je skupno igranje nogomet pod vodstvom Paula "Beara" Bryanta na univerzi v Alabami, služenje v Vietnamu in zagon velikega posla s kozicami. Knjižni Gump je v nasprotju s filmskim matematično nadarjen in tako rekoč bolj svetniške duše. V knjigi je tudi večje postave – Groom je dejal, da si je zamislil, da bi ga lahko upodobil John Goodman. Film je protagonistu prav tako odvzel njegovo profanost in večino njegovega spolnega življenja. "Odstranili so nekaj ostrejših robov," je ob izidu filma za New York Times dejal Groom.

Kot avtor zgodovinskih knjig se je Groom med drugim posvečal tematikama ameriške državljanske in prve svetovne vojne. Njegov zadnji roman El Paso pa je izšel leta 2016.