Fay Weldon je s provokativnimi izjavami rada dvigovala prah. Med drugim je pripomnila, da je resničnih največ 60 odstotkov stvari, ki jih pove novinarjem. Foto: AP
Fay Weldon je s provokativnimi izjavami rada dvigovala prah. Med drugim je pripomnila, da je resničnih največ 60 odstotkov stvari, ki jih pove novinarjem. Foto: AP
Roman Dekameron v toplicah je v slovenščini izdala založba Vale-Novak. Foto: Vale-Novak
Roman Dekameron v toplicah je v slovenščini izdala založba Vale-Novak. Foto: Vale-Novak

Pisateljica, esejistka in dramatičarka je umrla mirno v sredo zjutraj, je v sporočilu za javnost potrdila pokojničina družina. Na njeni uradni spletni strani so predtem objavili, da je bila sprejeta v bolnišnico zaradi zlomljene kosti v hrbtenici in poznejše kapi.

Poleg romanov je pisala tudi kratke zgodbe ter igre za televizijo, radio in oder. V enem svojih najbolj znanih del, The Life And Loves Of A She-Devil, ki so ga pozneje predelali v televizijsko serijo pri BBC-ju in v film She Devil z Meryl Streep v glavni vlogi, je opisala žensko, ki se sklene maščevati svojemu nezvestemu možu, ki jo zapušča – in sicer tako, da zažge hišo, uniči moževo kariero in ob živce spravi njegovo ljubimko. Leta 2017 je sledilo še nadaljevanje, Death of a She-Devil.

Njeno duhovito, hudomušno in ostro pisanje o zasebnih življenjih in ljubeznih žensk je bilo pogosto utemeljeno na lastnem turbulentnem ljubezenskem življenju in zvezah. Po lastnih besedah je namenoma pisala o ženskah, ki so pogosto spregledane in zapostavljene v medijih. Feminizem je bil rdeča nit v številnih njenih delih, čeprav so jo nekatera njena stališča postavljala v kompleksen odnos do te teme.

V slovenščino sta bili prevedeni njeni deli Pravila življenja in Dekameron v toplicah.
V svoji pisateljski karieri je Fay Weldon prejela več priznanj, a še vedno relativno malo, glede na svoj opus. Glede tega je imela smisel za humor. "Moji stavki so prekratki," je izjavila v intervjuju za Guardian leta 2009. "In če hočeš, da te jemljejo resno kot pisateljico, moraš iz besedila črtati vse šale." Upokojila se je leta 2021.

Avtorici so se med drugim poklonili organizatorji nagrade booker. Na Twitterju so zapisali, da so z žalostjo sprejeli novico o njeni smrti. Spomnili so, da je bila v ožjem izboru za bookerja za roman Praxis, bila pa je tudi v žiriji za nagrado, kjer je imela "enega najbolj nepozabnih govorov v zgodovini bookerja". V svojem govoru leta 1983 je namreč poudarila, kako slabo založbe včasih ravnajo s svojimi avtorji, kar je enega od založnikov tako ujezilo, da je pristopil in udaril agenta Fay Weldon.