Poplave v italijanski deželi Emilija - Romanja na severu države so sicer prizadele številne kulturne ustanove, številnim so poplave popolnoma uničile domove.

Škodo, ki so jo povzročile ekstremne vremenske razmere, so ocenili na več milijard evrov. Foto: Reuters
Škodo, ki so jo povzročile ekstremne vremenske razmere, so ocenili na več milijard evrov. Foto: Reuters

Vodstvo knjižnice v mestu Forli je že zaprosilo Orogel, podjetje, ki je specializirano za zamrznjeno hrano, da knjige hrani pri zelo nizkih temperaturah.

Sorodna novica Število smrtnih žrtev poplav v Italiji naraslo na 15, brez strehe nad glavo 23.000 ljudi

"Z veseljem bomo v našem proizvodnem obratu naredili prostor za starodavne knjige knjižnice Forli, ki je bila v zadnjih dneh poplavljena. Natančnih informacij o številu knjig, ki jih bomo hranili, še nismo dobili, predvidevamo pa, da bi za obdobje dveh let izključno v ta namen dali na voljo dve zamrzovalni komori," je za italijanske medije povedal prvi mož Orogela Bruno Piraccini.

"Običajno sadje in zelenjavo, ki zori na polju, zamrznemo pri minus 25 stopinjah Celzija v treh urah po pobiranju ali obiranju. Nikoli si nisem mislil, da bo ta hiter postopek uporaben tudi za našo literaturo," je še dodal, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nedavne poplave so med drugim prizadele vrtove vile Spada v Bologni in srednjeveški muzej v mestu. V bližnjem benediktinskem samostanu Santa Maria del Monte se je zgodilo tudi rušenje. V Bagnacavallu na severu je bilo poškodovanih šest fresk v muzeju sester kapucink.

Za evro povišali cene vstopnic za italijanske muzeje
Po navedbah italijanskega ministrstva za kulturo še zbirajo poročila o škodi. "Takoj, ko bomo imeli prvi pregled škode, bomo izvedli akcijski načrt," je že napovedal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano.

Italijanska vlada se je tudi odločila, da za evro poviša cene vstopnic za italijanske muzeje. "Izkupiček bo namenjen kulturnim ustanovam v Emiliji - Romanji, ki so jih prizadele poplave," je sporočila italijanska premierka Giorgia Meloni.