Marini Ovsjanikovi grozi večletna zaporna kazen. Foto: Reuters
Marini Ovsjanikovi grozi večletna zaporna kazen. Foto: Reuters

Delo se imenuje Zwischen Gut und Böse - Wie ich mich endlich der Kreml-Propaganda entgegenstellte, je javnost obvestila nemška založba Langen Mülle po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

"Sprva jo po vsem svetu slavijo kot junakinjo, a se kmalu znajde v središču obsežne informacijske vojne," so pri založbi povzeli vsebino knjige, ki obsega približno 200 strani. Naslov bi v slovenščino lahko prevedli kot Med dobrim in zlim – Kako sem se končno uprla kremeljski propagandi.

Razglasili so jo za vohunko
Kot so še ob tem zapisali pri založbi, so Ovsjanikovo, potem ko se je izrekla proti vojni v Ukrajini, nekateri razglasili za britansko vohunko, drugi za agentko ruske varnostno-obveščevalne službe.

"Kljub vsem opozorilom se je vrnila v Rusijo, da bi se bojevala za skrbništvo nad svojo 11-letno hčerko. Sedem dni pred začetkom sodnega procesa, na katerem ji je grozilo deset let zapora, ji je uspel spektakularen pobeg iz Rusije." Knjiga ponuja "globok vpogled v delovanje ruskega propagandnega aparata", je še objavila založba iz Münchna.

Vojna za seboj pušča opustošenje. Foto: Reuters
Vojna za seboj pušča opustošenje. Foto: Reuters

Ovsjanikova je med poročanjem na ruski državni televiziji povzročila škandal, ko je v studiu protestirala z napisom Brez vojne!. V mesecih po televizijskem protestu je Ovsjanikova nekaj časa preživela v tujini in tri mesece delala za nemški časnik Die Welt. Julija se je nato vrnila v Rusijo, da bi rešila spor glede skrbništva za svoja otroka.

Grozilo ji je do deset let zapora
Zatem je v bližini Kremlja v rokah držala transparent z napisom "Putin je morilec, njegovi vojaki so fašisti", pred njo pa so bile na tla položene tri lutke z rdečo barvo na obrazih in oblačilih. Ruske oblasti so novinarko pridržale, potem ko so ji preiskale stanovanje, in jo obtožile širjenja lažnih informacij o ruski vojski.

Grozilo ji je do deset let zapora, preden je pobegnila iz Rusije. Na zatožni klopi je držala napis "Naj vas mrtvi otroci preganjajo v sanjah". Obkrožalo jo je več policistov. Njen odvetnik Dimitrij Zahvatov je na Telegramu tedaj zapisal, da tako strogo niso varovali niti najbolj brutalnega serijskega morilca v Sovjetski zvezi Andreja Čikatila.

Med drugim je na sodišču podprla nedavno priprtega ruskega opozicijskega politika Iljo Jašina, na spletu pa je objavljala protivladne zapise.