Foto: Radio Maribor/Pexles
Foto: Radio Maribor/Pexles

Vlada je razveljavitev zakona o enotni ceni knjige predlagala brez obrazložitve in jo "skrila" med zadnje člene zakonskega svežnja. Spremembo načrtuje brez posveta, celo brez obvestila agenciji, ki izvaja zakon, opozarja direktorica Javne agencije za knjigo Renata Zamida.

"Gre predvsem za to, da bi lahko založniki prej znižali cene svojih izdaj tudi v primeru spletne prodaje, ki se je v času epidemije povečala. To gotovo koristi manjšim založnikom," je za Radio Slovenija povedala Renata Zamida.

Od leta 2014 veljaven zakon določa enotno ceno knjige šest mesecev od začetka njene prodaje, a hkrati veliko izjem. V besedilu zakona beremo, da so temeljna načela ZECK zaščita slovenske knjige kot javne dobrine posebnega kulturnega pomena, maksimalna in enakopravna dostopnost slovenske knjige, enakost kupcev knjig, ki lahko v obdobju, ki ga predpisuje zakon, določen knjižni naslov kupijo po enaki ceni ne glede na način in kraj nakupa ter načelo prirejenosti interesov vseh deležnikov v knjižni verigi, tako da so avtorji, založniki, knjigotržci, knjižnice in končni kupci v optimalnih medsebojnih razmerjih.

Predsednik Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Janez Miš meni, da subjekti, ki se zavzemajo za razveljavitev zakona o enotni ceni knjige, svojega dela in dela avtorjev ne cenijo dovolj in ga želijo že v štartu razvrednotiti.

Peti protikoronski sveženj bo državni zbor predvidoma obravnaval in podprl v prihodnjih dneh.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministrstvo: "Te interese se lahko doseže na druge načine"
Na ministrstvu za kulturo menijo, da se javni interes, ki ga je zagovarjal takratni predlagatelj, lahko doseže na druge načine. Kot so pojasnili za STA, je ZECK že v zakonodajnem postopku sprožal vrsto polemik, Agencija o varstvu konkurence je nanj podala več pripomb, ki so se je v zadnjih šestih letih od uveljavitve zakona izkazale za utemeljene.

Želeni javni interes, ki ga je zagovarjal takratni predlagatelj, se lahko po mnenju ministrstva doseže tudi na druge načine, ki v manjši meri posegajo v tržne razmere, in sicer takšne, ki udeležencem na trgu prodaje knjig ne nalagajo omejitev, ki niso nujne za dosego navedenega cilja. "Menimo, da aktualni ZECK prekomerno posega tako na učinkovito konkurenco na trgu kot tudi v svobodno gospodarsko pobudo udeležencev na trgu," so zapisali na ministrstvu.

"Z odpravo zakona se bo pospešila prodaja knjig v času koronavirusne bolezni"
"Z ukinitvijo zakona v pandemičnih razmerah, ko je knjižni trg beležil v mesecu aprilu in maju skoraj do 90-odstotni upad in je velik del knjižne prodaje prešel na digitalne platforme, je zelo pomembno, da imajo založniki pravico do svobodnega oblikovanja cen svojih knjižnih produktov. Z odpravo zakona se bo pospešila prodaja knjig v času koronavirusne bolezni, posredno pa tudi dvignila raven bralne kulture in bralne pismenosti," še menijo na ministrstvu.