Nagrajeno delo bo znano 23. novembra na podelitvi, ki se bo odvila v sklopu sejma.

Foto: DSP
Foto: DSP

Nominirance je izbrala žirija v sestavi Suzane Tratnik (predsednica) ter članov Nade Breznik in Boruta Gombača.

Foto: Literarno društvo IA
Foto: Literarno društvo IA

Pesniška zbirka Z luknjami v prepihu Lare Božak (izšla je pri Literarnem društvu IA) je izrazito večplastna zbirka, pri kateri ne gre le za preseganje funkcionalnih plasti besede in besednih zvez, ne gre le za iskanje podtalnih in podkožnih asociativnih in metaforičnih pomenov, ampak za sprotne premike pisne podlage. Tla, na katera se s pisalom naslanja pesničino telo, so porozna, zato je zbirka polna nevsiljivih večsmernih prehodov iz zvočnosti v nemost, iz hreščavosti v mehkobo, iz intimnosti v družbeno kritiko, iz mesenosti v metafiziko. Telesnost je na eni strani boleče prisotna in zgoščena, na drugi pa nezanesljiva v svoji razteleseni anatomiji. Skratka, pesniški prvenec Lare Božak je samosvoja zbirka poglobljenega iskanja ravnovesja med danim in neulovljivim, beremo v utemeljitvi.

Kot bi ga pisala roka izurjene romanopiske
Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti je zgodovinski roman, ki je izšel pri založbi Litera. Kot ocenjuje žirija, roman v ničemer ne daje slutiti, da je prvenec, saj je napisan tako, kot bi ga pisala roka izurjene romanopiske. Njeni protagonisti so zavoljo odlično izrisanih značajskih potez in psiholoških značilnosti živi in prepričljivi. Jedro romana in njegovo izhodišče je poklek nemškega kanclerja Willyja Brandta pred Spomenikom herojem in žrtvam Varšavskega geta ob podpisu sporazuma med Nemčijo in Poljsko, s katerim so bila Poljski vrnjena v vojni zasedena ozemlja. Pisateljica dogajanje okoli tega strne v pičle tri dni, v katerih skozi dialoge in razmišljanja protagonistov spretno prikaže vso težo krivde agresorja in travme žrtev agresije.

Posuj se s pepelom vaših očetov, Laura Buzeti

Skozi podrobne opise kratkih trenutkov kanclerjeve prisotnosti v Varšavi skuša novinarka, tudi sama žrtev vojnih zločinov, doumeti iskrenost njegovega kesanja. (...). Skrajno previdni in nezaupljivi zametki sprave se dogajajo na dveh nivojih, na nivoju dveh narodov in na globoko intimnih nivojih posameznih predstavnikov obeh. To je vsekakor velika in univerzalna tema, ki presega konkretno zgodovinsko ozadje, saj boleče odseva tudi današnji čas in dogajanje v njem, posegla pa bo tudi v prihodnost. Pisateljica Laura Buzeti jo je mojstrsko strnila v subtilno in napeto pripoved, je v utemeljitvi zapisala žirija.

Sorodna novica Pia Prezelj: Težka voda

V kratkem in premišljeno zgoščenem romanu Težka voda (Založba Goga) Pia Prezelj natančno zariše odmaknjen svet vdove Ide in njenih najbližjih vaščanov in vaščank, čeprav gre morebiti le za fizično bližino (...). Delo je napisano v nekakšnem sočasju preteklosti in sedanjosti, vračanju istega, ali celo v veččasju, s čimer avtorica mestoma enigmatično besedilo slednjič razpira skozi številne možnosti, saj, kot ugotavlja junakinja Ida, nima le klobasa dveh koncev, ampak ima lahko več reči kopico koncev. Tudi Idina usoda bi lahko imela drugačen konec, čeprav je navidezno živela po družbenih pričakovanjih, kot nagačeni zajec, ki zre vanjo z nočne omarice. Bil je darilo, ki si ga nikoli ni želela, piše žirija.

Slovenski knjižni sejem bo potekal na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču med 21. do 26. novembrom. Nagrado bodo podelili 23. novembra ob 18. uri na Pisateljskem odru. Podelitev boste lahko spremljali tudi v prenosu Programa Ars.