Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pogovor bo vodil programski direktor založbe Beletrina Aleš Šteger, ki je pred začetkom festivala povedal: "S festivalom želimo ustvariti most med celinami in kulturami ter dati jasen znak najširši globalni skupnosti, da je poezija živa tudi v teh kriznih časih. Naš svet je namreč bolj povezan, kot si mislimo. Za poezijo in upanje ni meja."

Festival poteka pod okriljem evropske platforme za poezijo Versopolis, ki jo vodi založba Beletrina. S številnimi spremljevalnimi spletnimi dogodki bo potekal do druge polovice junija.

Globalna pesniška iniciativa
Pri založbi Beletrina, ki skupaj s festivalom Dnevi poezije in vina že šest let vodi evropsko pesniško platformo Versopolis ter spletni medij v angleškem jeziku Versopolis Review, so prepričani, da zdaj bolj kot kadar koli poprej potrebujemo vsebinsko domišljene akcije. Zato so zasnovali globalno pesniško iniciativo Festival upanja (Festival of Hope).

Na festivalu bo mogoče spremljati vsebine, ki jih je ustvarilo in posredovalo več kot 63 mednarodnih partnerjev iz 35 držav sveta.

Poziv festivalom in drugim literarnim organizacijam po svetu, naj se pridružijo Festivalu upanja, je naletel na izjemen odziv, pravijo pri Beletrini. Odzvali so se številni festivali z vseh koncev Evrope, pa tudi prestižni festivali, kot so Poetry International Rotterdam, Festival Internacional de Poesia de la Ciudad de Mexico, PEN World Voices iz New Yorka in mednarodni pesniški festival iz Šanghaja.

Evropska pesniška platforma Versopolis je sprva povezovala deset mednarodnih pesniških festivalov, letos je to število naraslo na 23, prihodnje leto pa bo združevala že 30 partnerskih festivalov, vse od Gruzije pa do Portugalske, Turčije in Švedske.