Foto: Knjigarna Haček
Foto: Knjigarna Haček

V utemeljitvi je žirija med drugim zapisala, da je knjigarna Haček z večjezičnostjo važen posrednik kulture in literature v obmejnem prostoru avstrijske Koroške ter da je Haček z branji in prireditvami tudi pomemben kulturni center v Celovcu, navaja tednik koroških Slovencev Novice. Med člani žirije je bila tudi slovenska pisateljica Ana Marwan, ki od leta 2018 živi in dela v avstrijskem kraju Wolfsthal v bližini Bratislave in Dunaja.

Težišče predstavlja slovenska literatura v nemških prevodih
Knjigarna Haček sicer deluje tudi kot slovenski kulturni center in gosti številne razstave ter prireja številne literarne, glasbene in druge prireditve. Težišče njene knjižne ponudbe predstavlja slovenska literatura v nemških prevodih. Ob tem ponujajo tudi jezikovne učbenike, vodiče in zemljevide ter knjižno ponudbo v obeh jezikih za najmlajše bralce, šolarje in dijake. Na voljo so tudi glasbene zgoščenke, tudi zgoščenke s posnetki domačih zborov, oktetov, klasike, slovenskih popevk, dalmatinskih napevov in raznih ansamblov.

Ob Hačku so bile za najboljšo avstrijsko knjigarno izbrane še knjigarna Buch & Boot iz Altausseeja na avstrijskem Štajerskem, dunajska knjigarna Orlando, knjigarna Rapunzel iz Dornbirna na Predarlskem in knjigarna Stephan Lauf v zgornjeavstrijskem Baunau. Dodatno šesto nagrado za najboljšo poslovalnico, ki je ne spremlja denarna nagrada, je prejela salzburška knjigarna Rupertus.

Notranjost celovške knjigarne Haček. Foto: Knjigarna Haček
Notranjost celovške knjigarne Haček. Foto: Knjigarna Haček

Nagrado za najboljše avstrijske knjigarne od leta 2017 podeljuje Zveza avstrijskih knjigotržcev skupaj z avstrijskim ministrstvom za umetnost, kulturo, javno upravo in šport. Haček je druga knjigarna avstrijske Koroške, ki je prejela to nagrado – leta 2018 jo je namreč prejela tudi celovška knjigarna Heyn.

Najboljši knjigotržci poznajo svoje bralce
Po besedah avstrijske državne sekretarke za umetnost in kulturo Andrea Mayer dobro knjigarno odlikujejo številne lastnosti, kot so kakovosten in širok izbor, ki kaže literarno in kulturno raznolikost, ter ponuja svetovno in mednarodno usmerjeno knjižno ponudbo, a hkrati ne pozablja na Avstrijo in na regionalne potrebe bralcev. "V najboljših knjigarnah odkrijemo tudi knjige, za katere sploh nismo vedeli, da jih iščemo. Najboljši knjigotržci v državi namreč poznajo svoje bralce in jim dajejo ideje. Noben algoritem, ne glede na to, kako izpopolnjen je, jih ne more posnemati," je še dejala.

Nagrade, imenovane Österreichischer Buchhandlungspreis, bodo podelili 23. maja.