Levi je italijanskemu ministru za kulturo Gennaru Sangiulianu že posredoval svojo odstopno izjavo.

Letos bo na Frankfurtskem knjižnem sejmu častna gostja Slovenija. Foto: EPA
Letos bo na Frankfurtskem knjižnem sejmu častna gostja Slovenija. Foto: EPA

Levi je odstopil po tem, ko so italijanski mediji poročali, da je pogodbo za komuniciranje z javnostjo o sejmu sklenil z belgijskim podjetjem, za katero dela tudi njegov sin.

Že pred tem se je Levi po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa znašel v neprijetnem položaju, ker je vabilo na sejem odpovedal pisatelju Carlu Rovelliju, ko je ta italijanskega obrambnega ministra Guida Crosseta obtožil vojnega hujskaštva v povezavi z vojno v Ukrajini. Po velikem razburjenju v javnosti zaradi prepovedi jo je nato Levi preklical, še poroča Ansa.

Sorodna novica Frankfurtski knjižni sejem v letu slovenskega gostovanja praznuje tričetrt stoletja

Slovenija se bo letos kot častna gostja Frankfurtskega sejma predstavila z geslom Satovje besed. Kuratorja projekta sta nemški pisatelj, pesnik, dramatik in prevajalec Matthias Göritz ter avtor, urednik in profesor založniških študij na ljubljanski filozofski fakulteti Miha Kovač. Projekt poteka pod vodstvom Javne agencije RS za knjigo.

Avtorji, s katerimi se bo Slovenija predstavila na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, bodo znani 15. junija. Bilo pa naj bi jih okoli 70. Slovenija naj bi imela za predstavitev na sejmu na voljo 4,5 milijona evrov. Evropski sklad za regionalni razvoj bo prispeval nekaj manj kot 3,3 milijona evrov. Preostanek sredstev zagotavlja ministrstvo za kulturo.