Foto: Mariborska knjižnica
Foto: Mariborska knjižnica

Zaradi načrtovane izgradnje Centra Rotovž se namreč osrednja enota in čitalnica Mariborske knjižnice začasno selita z Rotovškega trga v trgovski center City pri Trgu Leona Štuklja. Celoten projekt gradnje in opreme centra bo stal 25 milijonov evrov, v njem pa bo poleg osrednje knjižnice in galerije našel svoje mesto tudi Art kino.

Danes povezujejo njuno dozdajšnje in novo domovanje z živo verigo, prek nje pa so preselili del knjig. Udeležil se je je raznolik nabor organizacij in posameznikov vseh starosti, kar po besedah uprave knjižnice potrjuje, da se Mariborčani zelo dobro zavedajo pomena splošne knjižnice za kakovost življenja v mestu.

Z upoštevanjem razdalje 1,5 metra in zaščitno opremo
V živo verigo je vključenih približno 400 ljudi, ki so se zbrali na Rotovškem trgu. Po označeni selitveni poti so enakomerno razporejeni z upoštevanjem razdalje 1,5 metra in zaščitno opremo, kot so rokavice in maske za enkratno uporabo. Selitvena pot poteka po območju za pešce starega mestnega jedra, izključno na prostem, kljub temu je za udeležence obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

Sorodna novica Korak naprej za Center Rotovž: polovico denarja bo primaknila država

Selitev na nadomestno lokacijo je zahtevna, saj je treba preseliti okoli 160.000 knjig. Na nadomestni lokaciji, v prvem nadstropju trgovskega centra City, bodo vrata predvidoma odprli 20. decembra. Pionirska knjižnica, ki ponuja knjige za otroke in mladino, ostaja na Rotovškem trgu, saj njena stavba ni predvidena za rušenje.

Po pridobitvi pravnomočnega dovoljenja za gradnjo Centra Rotovž in potrditvi polovičnega sofinanciranja projekta od ministrstva za kulturo je mariborska občina sredi septembra objavila javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del. Ponudbe naj bi po prvih napovedih zbirali do 18. oktobra, a so nato podaljšali rok do 3. novembra, "saj želijo ponudnikom omogočiti pripravo kakovostnih ponudb".

Center Rotovž bo vzpostavljen na Rotovškem trgu v središču Maribora, kjer je zdaj dotrajana osrednja enota Mariborske knjižnice. Izgradnja je ocenjena na 25 milijonov evrov in velja za enega največjih infrastrukturnih projektov v Mariboru v zadnjih letih. Z njim želi občina rešiti prostorsko stisko osrednje enote Mariborske knjižnice, obenem pa pridobiti mestno galerijo in kino. Projekt temelji na arhitekturni rešitvi ateljeja Medprostor, ki je bila izbrana na natečaju leta 2008.