Tina Bilban in Ivan Mitrevski. Foto: Društvo Bralna značka Slovenije
Tina Bilban in Ivan Mitrevski. Foto: Društvo Bralna značka Slovenije

Vsem devetošolcem, ki so ves čas osnovne šole brali za bralno značko, bodo podarili delo Tine Bilban Kako razumeti svet: 50 abstraktnih izumov z ilustracijami Ivana Mitrevskega.

Kot je v uvodu povedala Manca Perko iz strokovne službe društva Bralna značka, so prve knjige iz zbirke Zlata bralka, zlati bralec podelili devetošolcem v šolskem letu 2003/2004, kar pomeni, da je društvo 20 generacijam mladih bralk in bralcem podarilo 340.500 knjig.

Podpredsednik društva Slavko Pregl je projekt označil za največjo knjižno donacijo v zgodovini Slovenije, ob čemer se je zahvalil podjetju Telekom, ki že od začetka finančno podpira projekt. Pisatelj Tone Partljič, ki je bil dva mandata predsednik Bralne značke, se je spominjal začetkov projekta, ko sta s Preglom šla prosit vodstvo Telekoma za sredstva. Kot se je pošalil, jima je s Preglom kljub zelo visoki donaciji skoraj uspelo prepričati podjetje, da bi se jima to zahvalilo, da lahko sodeluje pri tako pomembnem projektu bralne kulture mladih.

Pregl je poudaril posebnost projekta: da knjig, ki jih podarijo, "ne moreš kar tako kupiti, ampak si jih moraš zaslužiti z branjem". Pojasnil je, da gre za posebno izdajo običajno že nagrajene knjige, za katere dodatni natis poskrbi društvo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS.

Tone Partljič, Boštjan Škufca Zaveršek in Slavko Pregl. Foto: Društvo Bralna značka Slovenije
Tone Partljič, Boštjan Škufca Zaveršek in Slavko Pregl. Foto: Društvo Bralna značka Slovenije

Letošnja knjiga je tako prvotno izšla leta 2017 pri založbi Miš. Prejela je znak zlata hruška in priznanje za oblikovanje na Slovenskem knjižnem sejmu, je spomnila Darka Tancer Kajnih, ki je vodila pogovor z avtorjema dela. Tina Bilban je na njeno vprašanje, kaj je dobra poučna knjiga, odvrnila, da "tista, ki informira, odpira obzorja in vprašanja ter nagovarja tudi z estetskimi prvinami".

Ilustrator Mitrevski, ki je tako kot avtorica po izobrazbi tudi filozof, pa je na vprašanje, kako je bilo risati abstraktne pojme, odvrnil, da je bilo najtežje upodobiti nič, sicer pa želi s svojimi ilustracijami opremiti mlade bralce s spoznanji, "ki jim bodo prišla prav v prihodnosti, za katero nihče ne ve, kakšna bo".

Mladih bralcev za bralno značko je okoli 140.000
Med govorci predstavitve jubilejne zbirke je bila med drugim tudi Tjaša Urankar, zaposlena na JAK za področje bralne kulture, ki je poudarila pomen samostojnega področja znotraj agencije za bralno kulturo, ki sicer po zadnji raziskavi med mladimi ni ravno najvišja, a prav ti projekti vzbujajo upanje, da mladi še berejo. Po navedbah Mance Perko to potrjujejo številke: mladih bralcev za bralno značko je okoli 140.000, trenutnih mentorjev pa samo na osnovnih šolah kar 7000.

Sklepna prireditev Zlata bralka, zlati bralec bo 30. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Prireditev, na kateri bodo počastili zlate bralke in bralce, ki zaključujejo osnovnošolsko pot, bo vodil Boštjan Gorenc - Pižama, so zapisali v društvu Bralna značka.