RŠ oddaja program že več kot pol stoletja. Foto: BoBo
RŠ oddaja program že več kot pol stoletja. Foto: BoBo

Na tribuni v Klubu Gromka na Metelkovi bodo sodelovali nekdanji urednik Radia Študent Bojan Anđelković, avtor migrantske oddaje Enolončnica na Radiu Študent Furkan Güner in soavtorica hrvaške oddaje Mali granični prijelaz na Radiu Študent Marijana Kuljanac.

Po video povezavi bodo sodelovali Brankica Petković iz Mirovnega inštituta, Špela Stare iz Društva novinarjev Slovenije, Dinko Gruhonjić iz vojvodinskega Nezavisnega društva novinara ter Tamara Opačić iz zagrebških Novosti, tednika Srbov na Hrvaškem. Pogovor bo moderirala urednica in voditeljica Kontrole leta Biljana Žikić, so sporočili iz Radia Študent.

Tribuni bo sledil DJ program, za katerega bosta poskrbeli avtorici glasbene oddaje Hiljadu decibela na Radiu Študent Marijana Kuljanac in Ružica Petrova.

Srbska alternativa vsako drugo soboto
Kontrola leta je kolažna kulturno-informativna oddaja v srbskem jeziku, ki je zasnovana na kritiki in dialogu med srbsko in slovensko kulturo. Njeni avtorji in avtorice poslušalcem Radia Študent vsako drugo soboto predstavijo aktualno dogajanje na srbski alternativni kulturni sceni s področja glasbe, literature, gledališča in filma.

Sorodna novica Radio Študent ali pol stoletja proaktivne radioaktivnosti

"Za razliko od stereotipnega ali pokroviteljskega pogleda, ki je večinoma prisoten v drugih slovenskih medijih", ponuja Kontrola leta po navedbah Radia Študent drugačen pogled na srbsko kulturo. Razen kulturnih tem oddaja obravnava tudi aktualne novice, ki so pomembne za pripadnike srbske skupnosti in drugih skupnosti iz nekdanje Jugoslavije v Sloveniji. Hkrati poskuša osvetliti težave, s katerimi se ti soočajo.

Oddaja, ki je rezultat skupnih produkcijskih moči Radia Študent in srbskega Kulturnega centra Danilo Kiš iz Ljubljane, je na programu Radia Študent od 12. maja 2012. Oddajo podpirata ministrstvi za kulturo Slovenije in Srbije.

53 let Radia Študent
Z obeležitvijo desetletja Kontrole leta na Radiu Študent tudi začenjajo tradicionalno praznovanje svojega rojstnega dneva, ki je 9. maja, na dan zmage. Ob letošnjem 53. rojstnem dnevu so pripravili bogat glasbeni, diskurzivni, kulturni in radijski program. Glavni koncertni dogodek bo 12. maja na malem stadionu študentskih domov v ljubljanski Rožni dolini. Radio Študent velja za najstarejšo evropsko študentsko radijsko postajo.