New York bo postal velikanski bralni krožek. Foto: EPA
New York bo postal velikanski bralni krožek. Foto: EPA
false
Hollywoodski zvezdnik William H. Macy bo Newyorčane poskušal navdušiti nad s Pulitzerjevo nagrado ovenčanim romanom V Brooklynu raste drevo avtorice Betty Smith. Foto: EPA

Ideja, ki se skriva za akcijo župana, je silno preprosta, in sicer da bi največ Newyorčanov doslej istočasno bralo enako knjigo in nato razpravljalo o njej. Na voljo je pet naslovov knjig, med katerimi bodo meščani svojega favorita izbirali prek spleta in na digitalnih stebrih v sistemu podzemne železnice, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

"Iniciativa Ena knjiga, en New York je odlična povezovalna priložnost, ki bo prebivalce vseh petih okrožij mesta združila v branju in komentiranju knjige," je dejal župan Bill de Blasio. New York sicer že ima bogato literarno sceno, a če bo županu uspelo v branje vključiti široke množice ljudi, bodo "newyorški literarni levi" postali še mnogo bolj demokratični, so zapisali pri reviji Vogue.

Pri odločitvi bo Newyorčanom pomagalo pet slavnih osebnosti, in sicer Bebe Neuwirth, William H. Macy, Giancarlo Esposito, Larry Wilmore in Danielle Brooks, ki bodo podpirali in ljudi prepričevali vsak za svojo knjigo. Od 1. marca, ko bo znan zmagovalec, bodo nato meščani skupinsko brali knjigo in razpravljali o njej na javnih dogodkih po vsem mestu.

Na izbiro pet nagrajenih naslovov
V New Yorku so na izbiro s Pulitzerjevo nagrado ovenčani roman V Brooklynu raste drevo Betty Smith, Americanah avtorice Chimamanda Ngozi Adichie, Prečudovito kratko življenje Oscarja Waa Junota Diaza, Med menoj in svetom Ta-Nehisija Coatesa in satira Razprodaja Paula Peattyja.

Sklepni dogodek, ki bo spominjal na srečanje velikanskega knjižnega kluba, bo potekal junija, ko bodo bralni navdušenci v newyorški javni knjižnici sodelovali v pogovoru z avtorjem in glavnim urednikom knjige.

Podobna akcija je leta 2002 propadla, ker se organizatorji niso mogli poenotiti glede naslovov knjig. Chicago, Seattle in druga ameriška mesta pa so medtem že uspešno izvedla primerljive bralne akcije.