Kot poudarjajo organizatorji, dolgoletno sodelovanje umetnikov in umetnic prinaša vsakokratno osmišljanje vsebin skupnega dela in sodelovanja posameznikov v nastalih skupnostih. Letošnji razmislek tudi tokrat ne more mimo samorefleksij, ki se potem skozi izvedene akcije obrnejo navzven in vsakokrat znova naletijo na večno vprašanje javnega prostora.

"Ko začnemo enkrat delovati v javnosti, tudi mi postanemo del tega slikovitega polja, ki naj po našem mnenju ostane odprt in dostopen. Ta paradigma se zagotovo odraža v sami sintagmi 'Vstop prost'. Tako razmišljajoči smo se letos odpovedali neki posebni temi festivala in se v iskanju temeljev sprašujemo, koliko je skupni javni prostor prosto dostopen in na kakšen način lahko posežemo vanj, da tak tudi ostane," so še dodali v celjskem društvu.

Na letošnjem dogodku bodo sodelujoči avtorji Andreja Džakušič, Boris Oblišar, Borut Holland, Dalibor Bori Zupančič, Estela Žutič, Franc Purg, Keiko Miyazaki, Mojca Senegačnik, Simon Macuh in še nekateri, ki bodo predstavili lastne izvedbe, nekaj pa bo tudi skupinskih akcij – vse v obliki umetniških intervencij v javnem prostoru, performansov in instalacij.

Omenjeni festival je vsakokratna priložnost za iskanje umetniške avtonomije avtorjev v danem okolju, splošnega gostoljubja in vključenosti vseh, medsebojnemu spoznavanju zainteresiranih posameznikov in skupin, medgeneracijska platforma in še kaj. Zato vsebino festivala ne tvori zgolj manifestnost dogodkov, ampak je velik del skrit pod površjem, kamor organizatorji vabijo vse, da poskusijo pobrskati tudi tam.