Festival z branjem literature in koncerti bo v popoldanskem delu spremljal program O'živela knjiga, s katerim želijo razvijati ustvarjalnost otrok in mladih ter jih spodbuditi k zanimanju za branje.

Prvi večer se bodo predstavili pesniki in pesnice, pišoči v maratskem in slovenskem jeziku. Večdnevno mednarodno sodelovanje bodo sklenili z branjem poezije, ki jo bodo vzajemno prevajali na pesniško prevajalski delavnici v organizaciji Centra za slovensko književnost. Nastopili bodo Hemant Divate, Sandživ Khandekar, Manja Džoši, Kristina Kočan, Natalija Milovanović in Gregor Podlogar, so sporočili iz Škuca.

Gostje iz tujine na letošnjem festivalu bodo tudi Romeo Mihaljević iz Hrvaške, Saleem Haddad, ki živi med Kuvajtom in Veliko Britanijo, ter The 78th psalmist iz Nigerije. Na sporedu bodo tudi književni pogovori in branja z domačimi avtorji Selmo Skenderović, Primožem Mlačnikom, Pinom Pograjcem in Tanjo Badalič.

V glasbenem delu bodo nastopili Duo Aritmija, Masaž, Urška, Sunartmusic, Jaka Berger, Ali R. Taha, Ingver in Gverilke ter Malala Tina Rakoto.

V popoldanskih urah bo festival spremljal program O'živela knjiga, namenjen otrokom in mladim. Ti si bodo lahko ogledali gledališko in lutkovne predstave, se udeležili pravljičnih druženj, bralnega kluba in ustvarjalnih delavnic ter prisluhnili pripovednemu gledališču in zvočni inštalaciji.

Festival Živa književnost letos praznuje 30-letnico. Prvič so ga izvedli leta 1994, od takrat pa se je na njem predstavilo več kot 120 tujih in več kot 130 domačih literatov ter številni glasbeniki.