Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Ocenjujemo - Arhiv

Evropski film leta: nominirani celovečerci od blizu

Lux nagrada občinstva Evropski film leta: nominirani celovečerci od blizu

18.5.2022

Ljubitelji evropskega filma lahko v teh dneh pomagate izbirati dobitnika nagrade lux, ki jo podeljujeta Evropski parlament in Evropska filmska akademija. Nominirani filmi vsak na svoj način odpirajo kompleksna vprašanja sistemskega zatiranja.

Daisy Johnson: Sestri

Beremo Daisy Johnson: Sestri

15.5.2022

Instantne literarne senzacije je dandanes vredno jemati z zrnom soli. Ne vse, a ko začnejo narativ voditi založniški superlativi (najmlajša nominiranka za bookerja!) in prehitre paralele (naslednica Shirley Jackson!), je vredno stopiti korak nazaj.

Wallace Stevens: Običajen večer v New Havnu

Beremo Wallace Stevens: Običajen večer v New Havnu

14.5.2022

S knjigo Običajen večer v New Havnu smo dobili nov pogled v delo Wallacea Stevensa, enega izmed velikanov ameriške modernistične poezije,  ki je ustvarjal predvsem v prvi polovici dvajsetega stoletja.

Tomo Podstenšek: Površinska napetost

Beremo Tomo Podstenšek: Površinska napetost

13.5.2022

Površinska napetost je že sedmi roman Toma Podstenška, mariborskega pisatelja, ki je svojo literarno pot začel pred enajstimi leti s prvencem Dvigalo.

Nona Fernández: Neznana dimenzija

Beremo Nona Fernández: Neznana dimenzija

12.5.2022

Nona Fernández spada v literarno generacijo otrok diktature, rojeno v sedemdesetih letih, ki je začetno posvečanje intimi pozneje zamenjala za izrazito politične teme, piše v spremni besedi prevajalka romana Neznana dimenzija Veronika Rot.

Inventura

Filmska recenzija Inventura

9.5.2022

Karel Čapek si je v svoji zgodbi Morilski napad za osrednji lik izbral politika, Darko Sinko pa je v ospredje postavil običajnega moškega srednjih let srednjega razreda, slehernika, čigar življenje poteka po ustaljenih, skrajno nevznemirljivih tirnicah.

O slogu, izvirnosti, vrhunskosti

Gledamo O slogu, izvirnosti, vrhunskosti

6.5.2022

V Sloveniji obstajata dva nazora, ki obravnavata slovenske slikarje in kiparje, kot so se pojavljali v dvajsetem stoletju.

Neznosno breme ogromnega talenta

Filmska recenzija Neznosno breme ogromnega talenta

6.5.2022

Neznosno breme ogromnega talenta ni rehabilitacija Nicolasa Cagea, ker lik in delo Nicolasa Cagea rehabilitacije ne potrebujeta. Če boste govorili o njegovi "veliki vrnitvi", je to samo zato, ker niste opazili, da v resnici nikamor ni šel.

Peter Verč: Za vse, ne zase

Beremo Peter Verč: Za vse, ne zase

6.5.2022

Zavedni tržaški Slovenec Roman Pahor se je pri sedemintridesetih letih znašel med 299 osumljenci, ki jih je po odkritju orožja, eksploziva in ilegalne protifašistične literature v Julijski krajini prijela fašistična tajna policija.

Tekmeca: samonanašalna kritika elitističnega sveta umetnosti

Gledamo Tekmeca: samonanašalna kritika elitističnega sveta umetnosti

30.4.2022

Ob ogledu filma Tekmeca se težko ognemo vzporednicam s švedskim Kvadratom, ki je pred leti požel navdušenje s svojo kritiko elitističnega sveta umetnosti. Film Tekmeca je še bolj samonanašalen, saj se loti same filmske industrije.

Samota, prostrana kot globina morja in širina vesolja

Gledamo Samota, prostrana kot globina morja in širina vesolja

30.4.2022

Besedilo mlajše srbske dramatičarke Tijane Grumić (1993) se ukvarja z zadevami družine in tistim, kar lahko to srečo nepričakovano in v hipu skali.

Barbara Jurša: Milje do Trsta

Beremo Barbara Jurša: Milje do Trsta

27.4.2022

"Ko pomislim nate, pomislim na temno plat / stvari – temno samo zato, ker ostaja skrita."

Chimamanda Ngozi Adichie: Zapiski o žalovanju

Beremo Chimamanda Ngozi Adichie: Zapiski o žalovanju

26.4.2022

Nigerijsko v Ameriki živečo pisateljico Chimamando Ngozi Adichie dobro poznamo po romanih, kot sta Vijolični hibiskus in Polovica rumenega sonca, v zadnjih letih pa je, tudi zaradi esejističnih besedil, še presegla okvire literarne slave.

Vesolje med nami

Gledamo Vesolje med nami

24.4.2022

Štirinajstletni Tobi, sin Slovenke in Kanadčana, po dolgih letih pripotuje z mamo iz velikega Toronta v njeno malo rojstno mesto.

Fernando Pessoa: Sporočilo

Beremo Fernando Pessoa: Sporočilo

21.4.2022

Sporočilo Fernanda Pessoe je simbolistično epsko delo, sestavljeno iz 44 kratkih pesmi, organiziranih v tri cikle: Grb, Portugalsko morje in Zakriti, ti pa se členijo v še krajše cikle.

Severnjak

Filmska recenzija Severnjak

21.4.2022

Nekaj gnilega je v deželi Islandiji: kralja je zahrbtno umoril lastni brat in breme maščevanja je padlo na ramena mladega princa. Zgodba je stara kot čas. Robert Eggers jo skuša prenesti v blockbuster in hkrati obdržati svojo inherentno ekscentričnost.

Nemirni

Gledamo Nemirni

18.4.2022

Na prvi pogled se zdi, da so Damien, Leïla in Amin preprosta in srečna družinica, ki spokojno preživlja počitnice v svoji čudoviti hiši, obdana s prijatelji in otroškim smehom, daleč od ponorelega tempa sodobnega sveta.

Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

Beremo Mieko Kawakami: Vsa moja poletja

15.4.2022

Mieko Kawakami v romanu Vsa moja poletja v središče postavlja vprašanje reproduktivne vloge žensk v še vedno patriarhalni, a tehnološko razviti Japonski.

Morbius

Filmska recenzija Morbius

13.4.2022

Po dveh letih odlaganja premiere smo končno dobili Morbiusa, film o Spider-Manovem antagonistu, v katerem se Spider-Man ne pojavi. Zato pa film odgovori na vprašanje, kaj ostane od večnega vampirskega arhetipa, če mu odvzameš ves seksapil in karizmo.

Jana Vagner: Preživeli

Beremo Jana Vagner: Preživeli

9.4.2022

Kot vsaka komercialna uspešnica je tudi Pandemija ruske avtorice Jane Vagner dobila nadaljevanje.

Stran 1 od 178
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov