Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Ocenjujemo - Arhiv

Tadej Golob: Koma

Knjižna recenzija Tadej Golob: Koma

25.1.2023

Novo delo pisatelja Tadeja Goloba z naslovom Koma bi zvrstno lahko označili za kriminalni roman, vendar je vsebinsko in formalno še veliko več, lahko bi ga imeli tudi za družbenokritični roman in celo neke vrste mestni roman.

Frederik Peeters: Oleg

Beremo Frederik Peeters: Oleg

24.1.2023

Na začetku stripa Oleg je začetek stripa: skica protagonista, ki ga pripovedovalec, tudi sam stripar, ustvari po svoji podobi. Avtor kot junak je vselej konstrukt, podvržen pripovedni učinkovitosti.

Babilon

Filmska recenzija Babilon

23.1.2023

Če je po Deželi LaLa kdo sklepal, da Damien Chazelle Hollywood gleda skozi rožnata očala, ga v prvem prizoru Babilona čaka streznitev: hektoliter slonjega govna, ki ga na glavo dobi eden od protagonistov. "Stari Hollywood" je bil vse prej kot sterilen.

Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

Beremo Primož Sturman: Enajst mesecev žitne kave

16.1.2023

Primož Sturman je premišljevalec meje, tudi v literaturi, na kar kaže že naslov prvenca, zbirke sedmih kratkih zgodb Gorica je naša.

M3gan

Filmska recenzija M3gan

16.1.2023

Lažni oglasi v filmih, mali filmi v filmu, so fascinanten podžanr. V grozljivki M3gan nam tak oglas dopoveduje, da so otroci nori na Večne ljubljenčke, kosmate naslednike Furbyja, okrašene z bolščečimi očmi, posnetimi prdci in preveč realističnimi zobmi.

Nicolas Chamfort: Maksime in misli

Beremo Nicolas Chamfort: Maksime in misli

13.1.2023

Chamfort je bil subverzivnež par excellence – načelen, dosleden, pogumen, radikalen, brezkompromisen, samozavesten, in to v svetu, ki je bil zaradi svojega neizmernega egoizma obsojen na pospešeno razpadanje na smetišču zgodovine.

Dvojna prevara

Filmska recenzija Dvojna prevara

11.1.2023

Park Chan-wook se je od ultranasilnih modernih klasik postopoma preusmeril k tihim psihoerotičnim srhljivkam: Dvojna prevara je reinterpretacija hitchcockovskega suspenza, labirintni neo-noir, ki na trenutke spominja na razkošne vizualije Wonga Kar-waia.

Marija Švajncer: Iskanje ljubezni

Beremo Marija Švajncer: Iskanje ljubezni

8.1.2023

Pesnica, pisateljica, pravljičarka, literarna kritičarka, esejistka in filozofinja Marija Švajncer je v Iskanju ljubezni prikazala vse tisto, kar lahko spremljamo v njeni poeziji in esejih. To je predvsem poanta, da je vredno upati in verjeti v dobro.

Pošvedrani klavir:

Gledamo Pošvedrani klavir: "Črvina, skozi katero zdrknemo po dramatični zgodovini 20. stoletja"

6.1.2023

Pošvedrani klavir je nenavaden dokumentarec o skrivnostnem klavirju, ki je zdelan, zaprašen in v pozabo potopljen tičal v kotu Studia 1 Radia Slovenija, vse dokler ga med pripravami na uprizoritev neke radijske igre ni odkril skladatelj Gregor Strniša.

Virginie Despentes: Vernon Subutex, prva knjiga

Beremo Virginie Despentes: Vernon Subutex, prva knjiga

6.1.2023

Virginie Despentes sem doslej poznal predvsem po kontroverznem prvencu (1992) in še bolj kontroverzni filmski adaptaciji Baise-moi (kar v njenem svetu ne pomeni Poljubi me), s trilogijo Vernon Subutex pa zdaj, kot kaže, nagovarja mojo generacijo.

Ivo Svetina: Smisel rože

Beremo Ivo Svetina: Smisel rože

5.1.2023

Smisel rože je avtobiografija, ki se zaveda svoje literarne narave. To je še posebej očitno v poglavjih, imenovanih komentar, v katerih secira svoje preteklo literarno ustvarjanje, natančneje mladostno ljubezensko poezijo, s hvalevredno samokritičnostjo.

Primož Čučnik: Niti v sanjah

Beremo Primož Čučnik: Niti v sanjah

4.1.2023

Priznani pesniki imajo, morda podobno kot glasbene skupine, nesrečo, da so njihove knjige po določenem času manj željno pričakovane, hitro se ustvari avra že branega, bralci se ozirajo po novih glasovih. Najbrž kult pesnika spremlja tudi kult mladosti.

Miha Mazzini: Osebno

Beremo Miha Mazzini: Osebno

3.1.2023

Kolumnist, pisatelj, računalnikar, scenarist in režiser Miha Mazzini je delo Osebno zastavil kot nekakšen hibrid aktualnega in zazrtega v preteklost.

Pregled leta "Glasno branje. Počitek. Smeh.": knjige, ki so zaznamovale leto 2022

1.1.2023

Ob prehodu v novo leto nas je vnovič zanimalo, katere knjige, žanri, literarne junakinje in junaki so zaznamovali leto 2022. Pripravili smo pet vprašanj in za odgovore prosili tiste, katerih življenje je tako ali drugače prepleteno s knjižnimi stranmi.

Pregled leta: Najboljše TV-serije v letu 2022

Gledamo Pregled leta: Najboljše TV-serije v letu 2022

31.12.2022

Ob nenehnem navalu novih naslovov in vsakoletnem naraščanju števila pretočnih platform se lahko zazdi povsem nemogoče odločiti, katero serijo si ogledati. V pregledu leta ponujamo seznam tistih, ki jih po našem mnenju ne gre spregledati.

Avatar: Pot vode

Filmska recenzija Avatar: Pot vode

29.12.2022

13 let po tem, ko je Avatar s svojo pionirsko rabo vizualnih učinkov postal najdonosnejši film vseh časov, je nadaljevanje na dobri poti, da podre iste mejnike. James Cameron še vedno razume spektakel – detajli, kot je zgodba, ga pri tem niti ne zanimajo.

Osem gora

Gledamo Osem gora

27.12.2022

Pietro in Bruno, osrednja lika v filmu, se spoznata v otroštvu. Pietro s starši počitnikuje v odročni italijanski alpski dolini, kjer pri stricu in teti živi Bruno, edini otrok v vasi z vse manj prebivalci.

Glass Onion (Nož v hrbet 2)

Filmska recenzija Glass Onion (Nož v hrbet 2)

26.12.2022

Južnjaški detektiv Benoit Blanc je zatohlo bogatunsko vilo iz filma Nož v hrbet zamenjal za sončno Grčijo. V skladu s tem je nova detektivka Riana Johnsona bolj obešenjaška, linearna komedija, kot nalašč za praznične dneve zmernega možganskega napora.

Béla Szomi: Vrtavka z Nadiže

Beremo Béla Szomi: Vrtavka z Nadiže

26.12.2022

V zbirki Vrtavka z Nadiže je pesem, ki se začne z izjavo: "Sama si prosila za tole pesem o pogumu."

Faraon, divjak in princesa

Gledamo Faraon, divjak in princesa

25.12.2022

Pripovedovanje zgodb je prav posebna oblika umetnosti, najnovejši animirani celovečerni film francoskega filmskega ustvarjalca Michela Ocelota Faraon, divjak in princesa pa njen vizualno izoblikovan poklon.

Stran 1 od 185
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov