Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ocenjujemo - Arhiv

Slavenka Drakulić: Dora in Minotaver; Moje življenje s Picassom

Beremo Slavenka Drakulić: Dora in Minotaver; Moje življenje s Picassom

Slavenka Drakulić rada piše romane o nadarjenih ženskah, umetnicah, inspiracijah in muzah; iz seciranja njihovega življenja in predvsem bolečine zavoljo odnosa s praviloma starejšimi "genialnimi partnerji" nastajajo izvrstna literarna dela.

Tonja Jelen: Greva, ostajava, saj sva

Beremo Tonja Jelen: Greva, ostajava, saj sva

Po prvencu Tonje Jelen Pobalinka, ki je že v naslovu razkrival morebitno prestopanje mladostniške naivnosti v zrelost, je njena druga pesniška zbirka Greva, ostajava, saj sva vsebinsko in stilsko presenečenje.

Barb in Star gresta v Visto del Mar, nova komedija scenaristk uspešnice Dekliščina

Gledamo Barb in Star gresta v Visto del Mar, nova komedija scenaristk uspešnice Dekliščina

Leta 2011 so po uspehu Dekliščine, ki je po vsem svetu zaslužila skoraj 300 milijonov dolarjev, kritiki in kritičarke napovedovali, da bo odprla vrata tudi drugim komičnim filmom z ženskami v glavnih vlogah, kar je bila dotlej bolj izjema kot pravilo.

Greh:

Serije Greh: "Če bi heteroseksualni fantje umirali tako množično, bi se svet ustavil"

V zadnjem letu smo na nešteto primerih videli, kako uničujoče posledice imata pri širjenju bolezni strah in širjenje lažnih informacij. A epidemija aidsa v osemdesetih se je od trenutne razlikovala v nečem ključnem.

Anja Novak / Anjuta: Rane rane

Beremo Anja Novak / Anjuta: Rane rane

Pesniškega prvenca Rane rane, pod katerega se s psevdonimom Anjuta podpisuje igralka in pesnica Anja Novak, sicer stalna članica ansambla Slovenskega mladinskega gledališča, ni mogoče brati brez ozira na avtoričino odrsko prezenco.

Meta Hočevar: Prostori mojega časa

Beremo Meta Hočevar: Prostori mojega časa

Knjižica Prostori mojega časa je izšla sočasno s ponatisom legendarnih Prostorov igre iz leta 1989, s katerimi je Meta Hočevar pomembno spremenila razumevanje umeščanja scenografije v gledališke predstave.

Andrej Medved: Dancing to the end of love

Beremo Andrej Medved: Dancing to the end of love

Pesnik, prevajalec, esejist, filozof, urednik in muzejski svetnik Andrej Medved je s svojim obširnim pesniškim opusom več kot stotih književnih del verjetno eden najzanimivejših predstavnikov zdajšnje poezije.

Feri Lainšček: Kurji pastir

Beremo Feri Lainšček: Kurji pastir

Feri Lainšček se v romanu Kurji pastir z neverjetno natančnostjo, ki obsega tudi najintimnejše podrobnosti, kot so odločanje staršev, kako mu bo ime, ali mamine težave z dojenjem, popisuje svoje rojstvo in prva dva meseca življenja.

Evald Flisar: Moje kraljestvo umira

Beremo Evald Flisar: Moje kraljestvo umira

Najnovejše delo Evalda Flisarja Moje kraljestvo umira je roman, katerega glavni junak je neimenovani pisatelj, ki se ga je polotila pisateljska blokada.

Strasti, upanje in italijansko sonce v peterici filmskih klasik na TV SLO

Cikel Kinoteka Strasti, upanje in italijansko sonce v peterici filmskih klasik na TV SLO

V primerjavi z neorealističnimi klasikami na italijanske komedije 50. in 60. let marsikdo gleda zviška. A spregledati te filme bi pomenilo tudi zamuditi divjo vožnjo v kabrioletu po Toskani, strastno ljubezen Sophie Loren in trmasto ambicijo Anne Magnani.

Obetavna mlada ženska: Maščevanje, ime ti je ženska

Oskarji 2021 Obetavna mlada ženska: Maščevanje, ime ti je ženska

Oskarjevski boj je letos osvežujoče nepredvidljiv, a prvi favoriti počasi stopajo v ospredje. V tradicionalno močni konkurenci za najboljšo žensko vlogo se poleg očitne favoritke - Frances McDormand v Deželi nomadov - v ospredje prebija Carey Mulligan.

Ivo Stropnik: Od anusa do želve

Beremo Ivo Stropnik: Od anusa do želve

Ivo Stropnik se je v svojih dvanajstih pesniških zbirkah podajal na različne pesniške teritorije, osrednje mesto v njegovem opusu pa nedvomno predstavljajo pesmi, pisane v obliki "lirskoslovarskih gnezd".

Brina Svit: Nove definicije ljubezni

Beremo Brina Svit: Nove definicije ljubezni

Knjiga kratkih zgodb ali novel Brine Svit Nove definicije ljubezni je v francoščini z naslovom Nouvelles définitions de l'amour že pred tremi leti izšla pri ugledni založbi Gallimard.

Tina Kozin: nebo pod vodo

Beremo Tina Kozin: nebo pod vodo

Tretje pesniške zbirke Tine Kozin bi se bilo mogoče lotiti klasično, lahko bi jo najprej postavili v kontekst njenih prejšnjih dveh zbirk in odkrili kontinuiteto motivov iz narave, zlasti dreves, gozda, vode, a tudi ceste, avtomobila, hiše, plastike.

Na TV SLO: Nočni ptič

Gledamo Na TV SLO: Nočni ptič

Lou Bloom je velemestni avtsajder, ki išče službo in hkrati nima pomislekov pred tatvinami. Na enem od svojih nočnih pohodov naleti na hudo prometno nesrečo in amaterske filmarje ob njej.

Elif Shafak: 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

Beremo Elif Shafak: 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

Elif Shafak je poleg nobelovca Orhana Pamuka verjetno mednarodno najbolj znano ime sodobne turške književnosti, četudi zadnja leta piše v angleščini in živi v Londonu, kamor se je preselila zaradi sodnega preganjanja.

Bridgerton: zgodovinska romanca (končno) na prvem tiru

Serije Bridgerton: zgodovinska romanca (končno) na prvem tiru

Zgodovinska kostumska drama je sinonim za dostojanstveno, pogosto suhoparno in filigransko natančno rekonstrukcijo nekega obdobja. Bridgerton je v najboljšem primeru njena daljna sorodnica – polnokrvna zgodovinska romanca, ki se svojega žanra ne sramuje.

Stephen King: Pomlad, poletje, jesen in smrt

Knjige Stephen King: Pomlad, poletje, jesen in smrt

Stephena Kinga poznamo predvsem po knjižnih masivih v žanru grozljivke, manj kot štiristo strani dolgi romani so pri njem precejšnja redkost, zato velja ob prevodu štirih novel ali "dolgih kratkih zgodb" pripisati, da gre dobesedno za kratko-časno branje.

Tomo Podstenšek: Kar se začne z nasmehom

Beremo Tomo Podstenšek: Kar se začne z nasmehom

Tomo Podstenšek se v svojem šestem romanu Kar se začne z nasmehom ukvarja z vplivom in posledicami lažnih novic. V središče zgodbe je postavil malega človeka, Feliksa, ki mu kljub srečnemu imenu v življenju ni ravno z rožicami postlano.

Olga Tokarczuk: Bizarne zgodbe

Beremo Olga Tokarczuk: Bizarne zgodbe

Dekalog kratkih zgodb poljske nobelovke, bookerjeve in vileniške nagrajenke Olge Tokarczuk bi lahko ohlapno poimenovali tudi zgodbe z margine.

Stran 1 od 168
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov