Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
Zaradi delovnih zapor zastoji na primorski in štajerski avtocesti

Ocenjujemo - Arhiv

Otroci Divjega zahoda

Filmska recenzija Otroci Divjega zahoda

21.9.2024

Celovečerni animirani film Otroci Divjega zahoda je delo španskih režiserjev Juana Jesusa Garcie in Pedra Solisa – zadnjega poznamo po prvencu La Bruxa, za katerega je leta 2011 prejel nagrado goya za najboljši animirani kratki film.

Mirjam Dular: Hoja po oblakih

Beremo Mirjam Dular: Hoja po oblakih

18.9.2024

Hoja po oblakih je romaneskni prvenec Mirjam Dular, doktorice astronomije, prevajalke in avtorice literarnih kritik in člankov za poljudnoznanstvene revije pa tudi pesnice, ki je izdala tri pesniške zbirke.

Odrešitev za začetnike

Filmska recenzija Odrešitev za začetnike

17.9.2024

Odrešitev za začetnike je bila izbrana za film, s katerim se v 2025 potegujemo za mednarodnega oskarja. Če bodo člani Akademije pozorni, bodo videli, da je film Sonje Prosenc več kot samo slovenski odgovor na trend satiriziranja razvajenih bogatunov.

Težko je biti bog: Zevs na čelu toksične dinastije z Olimpa

Kritika serije Kaos Težko je biti bog: Zevs na čelu toksične dinastije z Olimpa

11.9.2024

Mitologija je skupek tako univerzalnih in nadčasovnih zgodb, da so preživele cela tisočletja – tako rekoč samoumevna izbira za neštete predelave. Zakaj torej Zevs ne bi bil patriarh zločinskega klana v trenirki iz velurja, nekakšen Tony Soprano z Olimpa?

Mežikni dvakrat

Filmska recenzija Mežikni dvakrat

5.9.2024

Scenarij smo videli že neštetokrat: žrtve spolnega nasilja razkrijejo svoje zgodbe, a kalvarija javnega preizpraševanja in diskreditacij se zanje takrat šele začne. "Zakaj ni prijavila prej?" Zelo človeško je, da katera sklene raje vse skupaj "pozabiti".

Ivan Dobnik: Do konca odprto nebo

Beremo Ivan Dobnik: Do konca odprto nebo

4.9.2024

Do konca odprto nebo, brezmejnost, popolna praznina, vseobsegajoča luknja prostora, kot jo dojemamo v naši vsakdanji percepciji, ali pa magično nebo, ki se pesniku ponuja, da bi pokukal vanj, pogledal čez, v brezčasje trenutka.

Anja Mugerli: Plagiat

Beremo Anja Mugerli: Plagiat

3.9.2024

Anja Mugerli, letošnja prejemnica nagrade kresnik za roman Pričakovanja, v katerem odkrito piše o zagatah, s katerimi se mlad par spopada ob umetni oploditvi, je tudi avtorica več kratkoproznih zbirk.

Liu Zakrajšek: Zajtrk prvakinj

Beremo Liu Zakrajšek: Zajtrk prvakinj

2.9.2024

Zbirka Prišleki Literarno-umetniškega društva Literatura že več kot dvajset let načrtno in kontinuirano skrbi za izdajo prvencev s področja izvirne slovenske poezije in prozaistike.

Od veličastnih panoram do kmečke svatbe: Pieter Bruegel, kot ga je videl pisatelj Felix Timmermans

Beremo Od veličastnih panoram do kmečke svatbe: Pieter Bruegel, kot ga je videl pisatelj Felix Timmermans

30.8.2024

Ko smo leta 1934 dobili prvi slovenski prevod knjige pisatelja Felixa Timmermansa o Pietru Brueglu st., je umetnostni zgodovinar France Stelè v spremni besedi zapisal, da si ne moremo misliti boljšega komentarja za vsebino Brueglovega dela od tega romana.

Osmi potnik: Romul

Filmska recenzija Osmi potnik: Romul

29.8.2024

Po kompleksni mitologiji predzgodb Prometej in Zaveza se franšiza Osmi potnik vrača k svoji učinkoviti formuli: linearna zgodba in preprosta premisa. Peščica paničnih ljudi na begu pred bogomolkastimi nakazami, ki v njih vidijo inkubatorje na dveh nogah.

Tanja Mastnak: Sibirija

Beremo Tanja Mastnak: Sibirija

28.8.2024

V romanu Sibirija Tanje Mastnak, doktorice umetnostne zgodovine, historične antropologije vizualnega, kustosinje, predavateljice in likovne kritičarke, ki na Gimnaziji Bežigrad poučuje likovno umetnost, spremljamo malce nenavadno odpravo.

Zveza (The Union): hollywoodski blockbuster, ki so ga snemali v Piranu

Filmska recenzija Zveza (The Union): hollywoodski blockbuster, ki so ga snemali v Piranu

22.8.2024

Na pretočno platformo je prišel vohunski akcioner, ki so ga pred dvema letoma z Markom Wahlbergom in Halle Berry snemali (tudi) v Sloveniji. Kakšen je torej Piran s hollywoodskim filtrom?

David Graeber: Bulšihti. Teorija

Beremo David Graeber: Bulšihti. Teorija

22.8.2024

Pospravite strateške dokumente vašega delodajalca, odmislite analize drugega četrtletja in revizije poslovanja, zanikajte rezultate svetovalne firme na temo optimizacije delovnih procesov in izbrišite zgodovino spletnega brskanja na službenem računalniku.

Iztok Osojnik: Vohun

Beremo Iztok Osojnik: Vohun

21.8.2024

Iztoka Osojnika najbolj poznamo po poeziji, izdal je že več kot trideset pesniških zbirk, a tudi proza mu ni tuja, nazadnje smo lahko brali knjigo kratke proze Nenavadne zgodbe dona Jesusa Falcãa.

Zbiralec duš

Filmska recenzija Zbiralec duš

20.8.2024

Zbiralec duš, najbrž najtežje pričakovana grozljivka letošnjega leta, je razpoloženjski, skoraj melanholičen, a neizmerno krut film. Bolj kot umori ga zanima spust v vse bolj razrvani um detektivke na sledi serijskega morilca.

Milan Bufon: Tržaški Slovenci

Knjižna recenzija Milan Bufon: Tržaški Slovenci

20.8.2024

S slovenskostjo Trsta, torej z deležem in pomenom Slovencev v največjem pristanišču habsburške monarhije od konca 19. stoletja prek fašističnega obdobja "najbolj italijanskega mesta" do danes, so se ukvarjali številni raziskovalci.

Konča se z nama

Filmska recenzija Konča se z nama

17.8.2024

Konča se z nama je v teoriji zgodba o pasteh nasilnega razmerja, v praksi pa križanec med modnim oglasom in seksi romanco o ljubezenskem trikotniku. Poanta, da je nasilna ljubezen le iluzija ljubezni, se je nekje izgubila – ali pa je sploh nikoli ni bilo.

Meta Blagšič: Ptice si pripenjam na prsi

Knjižna recenzija Meta Blagšič: Ptice si pripenjam na prsi

15.8.2024

Zbirka Mete Blagšič Ptice si pripenjam na prsi je razdeljena v štiri vsebinske sklope, ki si delijo skupne motive – ti pa se med seboj emotivno prepletajo, dopolnjujejo in nadgrajujejo v čudovit ekosistem povezanosti človeka in narave.

Boštjan Tadel: Četrta generacija

Beremo Boštjan Tadel: Četrta generacija

13.8.2024

Romanu Boštjana Tadla Četrta generacija se pozna, da je delo izkušenega radijskega in televizijskega scenarista, dramatika, oglaševalca in premišljevalca narodne preteklosti in nacionalne aktualnosti.

Stephen King: Holly

Beremo Stephen King: Holly

26.7.2024

Holly, zadnji objavljeni roman Stephena Kinga (2023), med nas prihaja v pravšnjem času, tik pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, ponovno obujenem in pregretem ozračju MAGA in ideološkem primitivizmu, ki ga iz Amerike radi uvozimo tudi v naše revirje.

Stran 1 od 198
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov