Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMCTeden: Intervjuji, analize, kolumne, poglobljeni prispevki

Ocenjujemo - Arhiv

Izbrisati zgodovino

Gledamo Izbrisati zgodovino

Marie, Bertrand in Christine so trije posamezniki srednjih let, bolj znanci kot prijatelji iz iste urejene predmestne četrti, ki se vsi znajdejo v kriznem obdobju.

Prinčevo potovanje

Gledamo Prinčevo potovanje

Ob letošnjem dnevu Zemlje je Art kino mreža začela v svojih spletnih kinih predvajati animirani film Prinčevo potovanje, ki se v nekaterih vidnih potezah tematsko navezuje na ta dan.

Vincenc Gotthardt: Na drugem koncu sveta

Beremo Vincenc Gotthardt: Na drugem koncu sveta

Literarni prvenec slovenskega koroškega avtorja iz Dul pri Šmohorju v Ziljski dolini Vincenca Gotthardta Na drugem koncu sveta je v moderni, refleksivni obliki napisano večsmerno delo.

Jeff Halper: Dekoloniziranje Izraela, osvobajanje Palestine

Beremo Jeff Halper: Dekoloniziranje Izraela, osvobajanje Palestine

Rešitev palestinskega vprašanja v obliki dveh držav je neizvedljiva in služi za ohranjanje izraelske okupacije, kot alternativa pa se vsiljuje ideja o eni demokratični, vključujoči državi. Halper predstavlja to vizijo in pot do njene uresničitve.

Sojenje čikaški sedmerici

Tik pred podelitvijo oskarjev Sojenje čikaški sedmerici

A. Sorkin v Sojenju čikaški sedmerici ponuja učno uro zgodovine o radikalni levičarski politiki šestdesetih let v ZDA. Bolj kot protikapitalistične in protiimperialistične ideje nove levice ga zanima mainstreamovska prilika o "družbeni pravičnosti".

Oče (The Father): ne

Tik pred podelitvijo oskarjev Oče (The Father): ne "samo še ena drama o demenci"

Demenca, Alzheimerjeva bolezen in druge oblike postopne izgube spomina so večne filmske teme najbrž zato, ker ljudje svojo identiteto tako tesno povezujemo s spomini. Kdo smo, če ne skupek doživetij in odnosov? Kaj ostane, ko se vse to začne razkrajati?

Kako na branje vpliva digitalna kultura? Ali smo sploh še zmožni poglobljenega branja?

Ocenjujemo Kako na branje vpliva digitalna kultura? Ali smo sploh še zmožni poglobljenega branja?

Ameriška profesorica Maryanne Wolf je knjigo Bralec, vrni se domov zasnovala v obliki pisem. Za to razmeroma staromodno literarno zvrst se je odločila, ker je, kot je zapisala, bralca želela povabiti k predahu, v katerem bosta lahko skupaj razmišljala.

Maryanne Wolf: Bralec, vrni se domov

Beremo Maryanne Wolf: Bralec, vrni se domov

Ameriška profesorica Maryanne Wolf je knjigo Bralec, vrni se domov zasnovala v obliki pisem. Za to razmeroma staromodno literarno zvrst se je odločila, ker je, kot je zapisala, bralca želela povabiti k predahu, v katerem bosta lahko skupaj razmišljala.

Sin, drugi celovečerni film Ines Tanović

Gledamo Sin, drugi celovečerni film Ines Tanović

Drugi celovečerec bosanske režiserke in scenaristke Ines Tanović s preprostim naslovom Sin je obenem njen drugi oziroma tretji film, če štejemo še omnibus Neke druge zgodbe, ki se ukvarja z vedno zapletenimi družinskimi odnosi.

Jože Horvat: Panoramski let

Beremo Jože Horvat: Panoramski let

Z romanom Panoramski let se Jože Horvat vrača v svet, kakor ga je opisal v zbirki novel Domorodje kot tudi v mladinskem romanu Bela Lendava, to je na prekmursko ravnico.

Ma Rainey's Black Bottom

V odštevanju do oskarjev Ma Rainey's Black Bottom

Ma Rainey's Black Bottom je veliko več kot samo "poslednja vloga Chadwicka Bosemana", čeprav je film doslej prav zaradi tega žalostnega dejstva doslej pritegnil največ pozornosti.

Werner Herzog: O hoji v ledu

Beremo Werner Herzog: O hoji v ledu

Werner Herzog, eden največjih nemških režiserjev, filma nikoli ni dojemal kot svojo poglavitno vokacijo; konkretno, menil je, da moraš za dobrega ustvarjalca najprej postati dober obrtnik, npr. tesar ali zidar.

Zvok metala

6 nominacij za oskarje Zvok metala

Včasih življenje pred nas postavi nepričakovane ovire: smo še vedno isti človek, če se naša usoda zasuka v popolnoma drugo smer od pričakovane? Smo zaradi ljubljenih oseb dolžni iskati pot nazaj v prejšnje življenje?

Presečišče spolnih, ideoloških in političnih razlik: novo delo Primoža Sturmana Sinteze

Ocenjujemo Presečišče spolnih, ideoloških in političnih razlik: novo delo Primoža Sturmana Sinteze

V zbirki dvajsetih kratkih zgodb Primoža Sturmana Sinteze so v ospredju zamejska tematika in zgodbe ljudi, ki so na neki način razpeti med dve državi ali ideološki doktrini, vendar v njej zasledimo široko zgodovinsko perspektivo skozi oči malega človeka.

John P. Enyeart: Smrt fašizmu; Boj Louisa Adamiča za demokracijo

Beremo John P. Enyeart: Smrt fašizmu; Boj Louisa Adamiča za demokracijo

Louis Adamič bi bil vajen ignorance, ki jo je njegovo delo v domovini deležno od osamosvojitve dalje; v svojem življenju (1898–1951) je bil neprestano strelovod različnih ideoloških konfrontacij.

Zlo ne obstaja

Gledamo Zlo ne obstaja

Med filmi, ki so na lanskem Ljubljanskem filmskem festivalu poželi največ zanimanja, je bil tudi Zlo ne obstaja režiserja Mohammada Rasoulofa, strastnega upornika in nekoga, ki na novo izprašuje iransko družbeno ureditev.

Judež in črni mesija

6 oskarjevskih nominacij Judež in črni mesija

Eden od najbolj nominiranih filmov pred podelitvijo oskarjev je zgodovinska lekcija z jasnim sporočilom: ko je v šestdesetih letih prišlo do soočenja stranke Črnih panterjev in FBI-ja, je bila kriminalna organizacija tista, ki je nosila policijske značke.

Dušan Jelinčič: Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca

Beremo Dušan Jelinčič: Šepet nevidnega morja, dvanajst tablet svinca

Pisatelj Dušan Jelinčič ima pester nabor literarnih del: od kritik, esejev, dramskih besedil, kratkih zgodb in novel do številnih romanov.

Dejan Kos: Zahvalni spevi

Beremo Dejan Kos: Zahvalni spevi

Profesor za nemško književnost na mariborski univerzi, doktor empirične literarne znanosti Dejan Kos, ki je magistriral iz srednjevisokonemških mističnih besedil, je pesniški prvenec Evangelij bližine objavil v zrelih letih, leta 2016.

Gerald Murnane: Pustinje

Beremo Gerald Murnane: Pustinje

Knjiga Geralda Murnana Pustinje, ki so jo v Avstraliji prvič izdali pred skoraj štirimi desetletji, je filozofsko-sociološko-kulturološko-umetnostnozgodovinski literarni križanec, ki se poigrava s stvarnim in navideznim, skupinskim in individualnim.

Stran 1 od 170
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov