Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Stanje na cestah

Ocenjujemo - Arhiv

Florjan Lipuš: Zgodnja dela

Beremo Florjan Lipuš: Zgodnja dela

Sintagma 'zgodnja dela' ima poseben pomen. Govorila naj bi o avtorjevem začetnem ustvarjanju, morda o prvih poskusih in iskanju na začetku ustvarjalne poti. Pri pisatelju Florjanu Lipušu pa ni tako.

Petra Pogorevc: Rac

Beremo Petra Pogorevc: Rac

RAC. V slovenskem in tudi nekdanjem jugoslovanskem prostoru ljudje te tri črke hitro povežejo z igralcem Radkom Poličem.

Med policami

Danes na TV SLO Med policami

Christian je mlad, molčeč pripravnik, ki pride na delo v velik supermarket. Med duhamornim, samotarskim polnjenjem polic in učenjem upravljanja z viličarjem počasi naveže stik s sodelavci.

Damin gambit: kako posneti napeto nadaljevanko o šahu?

Serije Damin gambit: kako posneti napeto nadaljevanko o šahu?

Če nas je Netflix v času prve karantene morbidno fasciniral z "dokumentarcem" o zasebnih živalskih vrtovih, pa je njegova jesenska uspešnica bolj izbrane narave. Damin gambit (The Queen's Gambit) je najbolj gledana igrana miniserija v njihovem katalogu.

Antigona

Filmska recenzija (Liffe) Antigona

2500 let po tem, ko je Sofoklej iz mita o Tebanski kraljevi družini izluščil tragedijo o Antigoni in v njej soočil črko zakona in posameznikov etični imperativ, smo dobili kar dve filmski adaptaciji te arhetipske zgodbe.

Dragi tovariši

Filmska recenzija (Liffe) Dragi tovariši

Ena od nalog umetnosti je, da pred pozabo rešuje skrito zgodovino, da prelomne trenutke oživlja brez zapadanja v poenostavitve ali hagiografije. Andrej Končalovski je Drage tovariše posnel v črno-beli tehniki, a z ogromno občutka za vmesna, siva območja.

Mandibule

Filmska recenzija (Liffe) Mandibule

"Pravi zaklad so prijatelji, ki smo jih našli po poti." Človek ne pričakuje, da ga bo ta zlizani kliše presunil kot globoka življenjska resnica – še manj pa, da se bo brez vsake ironije pojavil v filmu obešenjaškega nihilista Quentina Dupieuxa.

Jamal Ouariachi: Lakota

Beremo Jamal Ouariachi: Lakota

Za roman nizozemskega pisatelja Jamala Ouariachija Lakota velja paradigma, ki jo je v eni izmed kolumn v devetdesetih letih zapisala Nataša Velikonja: “Vsako pisanje je kulturni dogodek ali slutnja določene senzibilitete.”

Švic

Filmska recenzija (Liffe) Švic

Spletne vplivneže, t. i. influencerje, javnost rada obravnava kot plehke karikature, kot utelešenje banalnih in ekscesnih užitkov kapitalizma.

Andrej Brvar: Fusnote

Beremo Andrej Brvar: Fusnote

Primerno naslovu, ki ga je svoji deseti pesniški zbirki poiskal Andrej Brvar, s Fusnotami v dobivamo branje knjigo kratkih prozno-pesniških zapisov, okruškov, fragmentov … skratka, pod pregovorno črto zapisanih opomb.

Nažgani

Filmska recenzija (Liffe) Nažgani

Mads Mikkelsen, ki si ga Hollywood rad sposodi za vloge uglajenih negativcev, se vrača pod režijsko taktirko Thomasa Vinterberga; njuno zadnje sodelovanje nam je prineslo za oskarja nominirani Lov. Nažgani je manj temačen, a vseeno ganljivo iskren film.

Undine

Filmska recenzija (Liffe) Undine

Nemški režiser Christian Petzold, ki ga ljubitelji Liffa že dobro poznajo - festival je predlani gostil njegovo retrospektivo - v svojem novem filmu raziskuje mit vodne nimfe, undine, in ga preplete z mitologijo Berlina.

Martin Eden

Filmska recenzija (Liffe) Martin Eden

Ameriški pisatelj Jack London, ki ga po krivici danes marsikdo pozna le po Belem očnjaku, je bil v svojem burnem življenju med drugim zlatokop, vojni dopisnik, mornar in popotnik, v pisanju pa goreč zagovornik radikalnega socializma.

Franjo Frančič: Zlatolaska

Beremo Franjo Frančič: Zlatolaska

Franjo Frančič, eden najbolj kritičnih piscev svoje generacije pri nas, se lahko pohvali z več kot petdesetimi knjigami proze, poezije in dramatike.

Poletje '85

Filmska recenzija (Liffe) Poletje '85

Plodoviti francoski režiser François Ozon posname približno en film na leto – tempo, kakršnega smo do nedavnega povezovali samo z Woodyjem Allenom. V nasprotju z Allenovimi romantičnimi dramami sta zaljubljenca v Poletju 85 približno iste starosti.

Katarina Gomboc Čeh: Naselili smo se v tkanine

Beremo Katarina Gomboc Čeh: Naselili smo se v tkanine

Mlada pesnica, kritičarka in esejistka Katarina Gomboc Čeh je nase opozorila že s pesniškim prvencem Negotovosti navkljub, zbirko, ki je izšla kot nagrada zmagovalke literarnega festivala Urška 2017.

Miha Kovač: Berem, da se poberem

Beremo Miha Kovač: Berem, da se poberem

V času, ko sta naglica in storilnost bolj cenjeni kot znanje in razgledanost in vse bolj velja prepričanje, da je branje nekaj nekoristno zamudnega, češ saj je vse, kar človek potrebuje, na internetu, je profesor Miha Kovač trdno prepriča o nasprotnem.

Oni živijo

Na TV SLO Oni živijo

John Nada, brezposelni gradbeni delavec v času splošne krize prispe v Los Angeles. Napol zakonito se zaposli in zbliža s kolegom Frankom Armitageem, ki mu priskrbi začasno bivališče v zatočišču za brezdomce.

Asistentka

Recenzije Asistentka

V odštevanju do začetka festivala Liffe začenjamo z recenzijami nekaterih najbolj nestrpno pričakovanih filmov letošnjega programa. Prva je na vrsti Asistentka, eden od prvih celovečercev, ki se izrecno ukvarjajo z vprašanji "dobe MeToo".

Velibor Čolić: Priročnik za izgnance

Beremo Velibor Čolić: Priročnik za izgnance

Značilen priročnik za pisanje romanov zelo verjetno vsebuje tudi poglavje z naslovom Kako začeti roman, skratka, kakšen naj bo uvodni stavek, odstavek, da bo zgrabil bralko in bralca ter da ju ne bo izpustil do zadnje pike v knjigi.

Stran 1 od 167
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov