Ocenjujemo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 14 glasov Ocenite to novico!
Priklicano zlo temelji na resnični zgodbi o tem, kako so preiskovalca paranormalnega Eda in Lorraine Warren poklicali, da pomagata družini na osamljeni kmetiji, ki jo ustrahuje temačna sila. Foto: Kolosej
V samem jedru groze, ki se je naselila v hiši Perronovih, so odnosi med materjo in hčerami, ki se pod pritiskom zla znajdejo na preizkušnji. Foto: Kolosej
Po zaslugi talentirane Vere Farmiga je Lorraine Warren resnična oseba iz mesa in krvi, ne le čudaška "čarovnica" s stikom z onstranstvom in rahlo karikirano garderobo iz sedemdesetih. Foto: Kolosej
Za najpozornejše: v prizoru predavanja Warrenovih o izganjanju hudiča med slušatelji v prvi vrsti sedi tudi resnična Lorraine Warren; igralci so se z njo pred začetkom snemanja tudi sestali. Foto: Kolosej
Da bi se igralci lažje vživeli v občutek stopnjujoče se groze, so film posneli po kronološkem zaporedju. Foto: Kolosej

Filmska recenzija: Priklicano zlo

Kaj se skriva v kleti?
13. oktober 2013 ob 19:47,
zadnji poseg: 13. oktober 2013 ob 20:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Že skoraj deset let od trenutka, ko je Žaga začela trend t. i. "torture porn" grozljivk, se James Wan, mož, ki je njeno rezilo prvi nabrusil, zavestno vse bolj vrača k horrorju stare šole. Od Priklicanega zla torej ne pričakujte krvi in črevesja.

Wan je Žago (in z njo najslavnejšega serijskega morilca po Freddieju in Jasonu) kot režiser sicer zapustil že po prvem delu, še preden je zvodenela v generično molžo lastne stare slave, in leta 2010 posnel nadnaravni horror Insidious, morda eno najboljših grozljivk tistega leta. Priklicano zlo je še za stopnjo bolj zavesten poklon izročilu Williama Friedkina, ki pomanjkanje iznajdljivega sekljanja trupel iz slasherjev več kot odtehta z dobrim starim živce parajočim stopnjevanjem napetosti.

Priklicano zlo je torej nekakšen dražji križanec med različico nizkoproračunskega žanra "najdenih posnetkov", s katerimi nas že (pre)dolgo straši franšiza Paranormalno, in klasičnim horrorjem obsedene hiše, kakršni so bili priljubljeni v sedemdesetih in osemdesetih. Hommage je še bolj očiten, če vemo, da sta bila Ed in Lorraine Warren v resnici tista lovca na paranormalno, ki sta pozneje zaslovela s primerom hiše groze v Amityvillu; Priklicano zlo je zgodba o enem izmed njunih primerov, o katerem si, če gre verjeti premisi filma, "nikoli nista upala spregovoriti - do zdaj".

Piše se leto 1971 in Warrenova (Patrick Wilson in Vera Farmiga) sta še bolj ali manj neznana raziskovalca paranormalnega, ki večino časa ljudem razlagata, da so "duhovi" na njihovem podstrešju samo voda, ki se pretaka po ceveh. Kar pa ne pomeni, da sta skeptika: on je vdan katoličan in vajenec pri izganjanjih hudičev, ona pa jasnovidka, ki vse težje prenaša kopičenje grozot, ki jih vidi pri svojem delu.

In potem sta tu še Roger in Carolyn Perron (Ron Livingston in Lili Taylor), ne ravno premožna starša petih hčera, ki sta z življenjskimi prihranki kupila veliko, razpadajočo kolonialno vilo na Rhode Islandu. Ampak še preden Perronovi do konca razpakirajo kovčke, je zlata prinašalka Sadie, ki ni za nobeno ceno hotela čez prag nove hiše, mrtva, v okna se jim zaletavajo hitchcockovsko agresivni ptiči, mama ima po rokah skrivnostne modrice, najmlajša hčerka pa nevidnega prijatelja.

Kmalu imamo opravka s celim klasičnim repertoarjem rekvizitov iz z duhovi obsedenih hiš: srhljivimi starinskimi igračkami, škripajočim parketom, padajočimi temperaturami, hojo v spanju in nepojasnljivim vonjem po gnilem. Na točki, ko na pomoč pokličejo Warrenove, so duhovi bolj ali manj že zavzeli hišo in družina spi nagnetena v dnevni sobi.

Da film ni šel po nenavdihujočih, klišejskih stopinjah prejšnjih grozljivk scenaristov Chada in Careyja Hayesa (Grozljiva žetev, Hiša voščenih figur) ter da je Priklicano zlo več kot samo seštevek svojih (klišejskih) komponent in referenc na Izganjalca hudiča, gre zahvala verjetno prav Wanovemu občutku za tempo in atmosfero. Na eni strani nam da dovolj časa, da nam naraščajoče histerične Perronove in hladnokrvna, pomirjujoča Warrenova dovolj približa, da nam zanje ni več vseeno, potem pa zna grozo stopnjevati dovolj mojstrsko, da "bavbava iz omare" ni treba pokazati prehitro. Rad se zateče k dolgim kadrom, ki gledalčevo pozornost počasi usmerijo v en kot ... samo zato, da pričakovani "Bu!" trenutek skoči iz drugega.

Posebni učinki in računalniška animacija seveda so uporabljeni, a ne do te mere, da bi preglasili ali karikirali zgodbo. Junaki se k sreči (večino časa) ne obnašajo kot tipični butci iz grozljivk, ki sami lezejo po temnih stopnicah, na dnu katerih jih očitno ne čaka nič dobrega, ženske pa so namesto kričečih okraskov tokrat dejansko glavne nosilke dogajanja - še posebej Taylorjeva, čustveno najbolj labilni družinski član, ki mora v drugi polovici filma obračunati s svojo vse bolj škodljivo povezanostjo s hišo.

Končno "razkritje" in razplet, po navadi najšibkejša točka tovrstnih filmov, ne razočarata preveč, obenem pa nam v zadnjem kadru ne postreže s poceni iztočnico za nadaljevanje (pa čeprav je snemanje drugega dela zdaj že napovedano).

Dejstvo, da zna Wan uporabiti že ničkolikokrat uporabljene rekvizite svojega žanra in si izposoditi elemente iz filmov, ki jih vsi poznamo, ter iz vsega tega sestaviti novo celoto, ki je veliko več kot enciklopedija že videnega, iz Priklicanega zla dela eno najučinkovitejših grozljivk v zadnjem času.

Ocena: +4; piše Ana Jurc

Priklicano zlo (The Conjuring)

ZDA, 2013


Režija:
James Wan

Scenarij: Chad Hayes in Carey Hayes

Igrajo: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Mackenzie Foy, Ron Livingston, Lili Taylor, Joey King, Hayley McFarland, Shanley Caswell, Steve Coulter, Shannon Kook, John Brotherton, Karen Malina, Sterling Jerins, Christopher Cozort, Mellie Boozer, Ashley White, Christy Johnson, Amy Tipton, Kyla Deaver, Millie Wannamaker


Žanr:
grozljivka
Dolžina: 1h 52min / 112min

Premiera: svetovna - 8. 6. 2013 (madridski festival fantastičnega filma Nocturna), slovenska - 26. 9. 2013

Povezavi: uradna stran, IMDb

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
GLaDOS
# 13.10.2013 ob 20:33
@Sandie

No ja v tem filmu je razlaga zakaj jim selitev niti ne bi koristila kaj prevec ;)
Majora
# 13.10.2013 ob 21:25
Te vrste grozljivk so mi najbolj všeč. Hektolitri krvi, pošasti in podobne zadeve so mi prej smešni kot grozljivi.
Bluesy
# 13.10.2013 ob 20:40
Ker gre včasih zlo z njimi, ne glede na to kam se odselijo!
Bluesy
# 13.10.2013 ob 19:57
Še najboljše od vseh ameriških horror produkcij zadnjih let je tole bilo. Tako da se kar strinjam.
KissMyAss
# 14.10.2013 ob 01:34
Kako mizerabelna življenja morajo ljudje živeti, da jim vrhunec sezone pomeni tako mizerabelen film, kot je to sračje gnezdo inept grozljivke?

V čem točno je ta brkljarija hiše strahov več od vsega, kar jo sestavlja, je morda še največja grozljiva uganka. A po drugi strani je morda ravno ta brkljarija, ta kolaž škripanja in butanja in sprotnih domislic, koga bo bavbav potegnil za nogo, edini možni način, da ljudi danes prestraši. Film je treba samo obrniti naokoli in se prikaže njegovo osnovno ogrodje: facebookarska kurbirskost. Če danes ljudje komunicirajo preko facebooka in vsega, kar je v temelju facebookrasko, komunicirajo v kodu ene same zapovedi: Poglejte me! Po facebooku se ljudje nastavljajo, kažejo, razgaljajo, ponujajo, razkazujejo in izpostavljajo, z eno samo mislijo v glavi: Poglejte me! Poglejte me, kje sem! Poglejte me, kaj delam! Poglejte me, s kom sem! Poglejte me tu! Poglejte me tam! Življenje na facebooku je življenje nakinčane kurbe, ki da nase vse, kar ji pride pod roke, da bi bila videna, da bi amplificirala svojo osnovno gesto: Poglejte me! In tako tudi ljudje po facebooku in drugod navešajo na svoje življenje vsako prismodarijo, ki se jim v tistem trenutku zazdi, da jih kaže, razgalja, ponuja, razkazuje in izpostavlja drugim kot "novo celoto", kot nekaj več, kar so, kadar tavajo v vmesnem prostoru, prostoru med eno priložnostjo za kurbirsko nastavljanje in drugo.

In ko se ta facebookarska kurbarija obrne naokoli - ko imperativ "Poglejte me!" preide na drugo stran, na stran "Ne glej me ti!", ko uide narcisoidni patologiji razkazovanja in nastavljanja - dobimo grozljivko, a po kurbirskem facebookovskem receptu: Poglejte me tu! Poglejte me tam! Po receptu hipnega nastavljanja, hipnih domislekov, kako naj se čimbolj kurbirsko nastavimo, da bomo na facebooku videti čimbolj uživaško, čimbolj fensi, čimbolj vau, čimbolj družabno in čimbolj internacionalno. V gorzljivki je to videti povsem enako, le da z drugega zornega kota, zornega kota tistega, česar nočemo, da bi nas pogledalo. In tako dobimo kurbirsko parado strašenja, psa, Chuckyja, Ptiče (eden najbolj inept citatov), Eksorcista, Amityville, Poltergeista, Vsiljivce, Paranormalno, Jurski park in Hišo letečih bodal. Vse, kakor pride. Vse, kar se nastavi. Vse, kar je dovolj kurbirsko, da bodo ljudje s facebooka razumeli. Ali pa ljudje iz Iniciative za družino z Alešem Primcem na čelu. Ker tudi križki bingljajo z vratov.
jo-jo
# 13.10.2013 ob 22:49
...je zlata prinašalka Sadie, ki ni za nobeno ceno hotela čez prag nove hiše, mrtva,....

Nočem biti dlakocepski, pa vendar,...a ta članek je direkten prevod ali gre za avtoričino domnevo, da je usmrčeni pes pasme zlati prinašalec? Ker ni.
fuckwad
# 13.10.2013 ob 20:49
Obrtniško gledano izvrstno, vsebinsko pa že prežvečeno
Zetes
# 14.10.2013 ob 09:20
Priklicano zlo temelji na resnični zgodbi... Fraza, ki jo v svojih reklamah uporablja vrsta zanič filmov, ki bi rada pridobila čim več gledalcev.

Vsi filmi temeljijo na resnični zgodbi. Ljudje ideje za ustvarjanje filmov iščejo v sebi, okolju, družbi, psihologiji, zgodovini - in to že samo po sebi pomeni, da temeljijo na resničnih dogodkih.
GLaDOS
# 13.10.2013 ob 20:32
no ja za pogledat je...ni pa nek presezek...letos sem si ogledal vsaj 3 podobne horror filme :) skoraj z isto tematiko in zgodbo.
Sandie
# 13.10.2013 ob 20:31
Nečesa v grozljivkah, kjer kraljujejo strašihiše, ne zastopim: zakaj se njeni prebivalci preprosto ne odselijo? Če bi meni grozila Matilda izza vsakega vogala, bi se odselil, k žlahti, pod most, v park, denar gor-dol, samo stran. Aja, če bi to naredili liki, bi bil konec filma.
planet1
# 14.10.2013 ob 07:20
Isto sranje kot ostale novodobne grozljivke. Se hise v vseh filmih zgledajo isto. Imdb je pa itak ze kar nekaj casa popolnoma nekredibilen.
Bluesy
# 14.10.2013 ob 00:21
Sadie je škotski ovčar seveda. Lassie barve
sadako
# 13.10.2013 ob 22:51
Od novejših je mene iz dotičnega podžanra dobro pretresel Sinister (2012).

Sicer pa: 7 zakletih domov
elmmealable
# 04.05.2014 ob 11:29
edina grozljiva stvar tega filma je njegova predvidljivost.
Obožujem grozljivke, a sem očitno pogledala že vse kar je bilo vredno ogleda. Pri tem filmu nisem zdržala do konca..pa mi ni blo treba konec je itak jasen že na začetku.

(zlata) doba grozljivk je že davno mimo
frgo
# 14.10.2013 ob 07:09
Glede na dokaj visoko oceno na imdb nisem pričakoval 100x prežvečene vsebine. Meh.
Kazalo