Ocenjujemo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 27 glasov Ocenite to novico!
Rogue One: Zgodba vojne zvezd
Demistifikacija koncepta "junaka" Rogue One ločuje od črno-bele ideologije izvirne trilogije in film zasidra v moralno sivino 21. stoletja. Foto: 2i Film
Rogue One: Zgodba vojne zvezd
Oboževalci, ki so skrbno prečesavali napovednik v iskanju namigov o filmu, bodo opazili, da cel kup prizorov v končni različici Rogue One manjka, kar kaže, da je najverjetneje še v zadnjem hipu doživel večje spremembe. Saw Guerrera (Forrest Whitaker) deluje kot nedodelan lik, ki je v veliki meri končal na tleh montažne sobe. Foto: 2i Film
Rogue One: Zgodba vojne zvezd
Za vlogo Jyn Erso, ki jo je na koncu dobila Felicity Jones, so se potegovale še Tatiana Maslany, Rooney Mara in Kate Mara. Foto: 2i Film
Rogue One: Zgodba vojne zvezd
Odporniki ne morejo zagotovo vedeti, komu je v resnici lojalen ugrabljeni znanstvenik Galen Erso (Mads Mikkelsen) - je pa zato popolnoma nedvoumno, vehementno zloben direktor Krennic (Ben Mendelsohn), ki dramatično vihra s svojim belim ogrinjalom. Foto: 2i Film
Rogue One: Zgodba vojne zvezd
Šviganja med planeti je toliko, da je zelo lahko izgubiti orientacijo. Očitno sta se tega zavedala tudi scenarista: Rogue One je prvi film v seriji, ki ime planeta ob vsaki menjavi lokacije izpiše na dnu ekrana. Foto: 2i Film
Rogue One: Zgodba vojne zvezd
Novi junaki v dogajanje vstopajo prek akcije, z minimalno ekspozicijo in brez razpredanja njihovih individualnih predzgodb. Foto: 2i Film
Rogue One: Zgodba vojne zvezd
Barvna paleta Rogue One je temačna, veliko bolj slogovno zaznamovana kot v katerem koli od prejšnjih filmov. Foto: 2i Film
Rogue One: Zgodba vojne zvezd
Agresivno oglaševana vrnitev Dartha Vaderja je omejena na pičle tri prizore. Foto: IMDb

Filmska recenzija: Rogue One - Zgodba vojne zvezd

Prvi samostojni film v franšizi
19. december 2016 ob 12:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Čeprav se ne film ne začne s tisto znano rumeno pisavo, ki z dna leze proti vrhu platna, in čeprav nima svoje lastne rimske številke, je bil strah odveč. Vojna zvezd je prevelik posel, da bi si Disney lahko privoščil kapitalno brco v temo.

A Rogue One na srečo ni samo generična izpolnitev naših najskromnejših pričakovanj: svojo vitalnost in žar najde prav v odmiku od spon osrednje franšize.

Pred nami je preddel četrtega dela, ki je v resnici prvi del Vojne zvezd, obenem pa Rogue One ni preddel "uradnih" treh preddelov – že umestitev filma na časovno premico v "galaksiji daleč, daleč stran" je dovolj zapletena, da je človek lahko upravičeno skeptičen do celotne ideje. (Vesti o dodatnih snemanjih in popravkih v poprodukciji niso pomagale.) Mar ni nova, lani začeta trilogija dovolj za potešitev vseh naših neizživetih jedijevskih fantazij, vsi nadaljnji odvodi in slepi rokavi pa le cinično hlastanje za dobičkom, lažje primerljivi z licenčnimi igračami in videoigrami kot s filmi, s katerimi se je vse začelo? Pa vendar, upanje ostaja.

Čeprav je v podrejeno vlogo odrinjen s podnaslovom Zgodba vojne zvezd, je Rogue One prvi film v franšizi, ki kaže vsaj rahlo težnjo k samostojnosti: svojo moč črpa iz dejanj posameznikov, ne kolektiva. V tem pogledu je neprimerljivo manj nostalgičen in servilen v odnosu do pričakovanj oboževalcev, čeprav jih seveda ne upa popolnoma zanemarjati (nazoren primer: v novo, izvirno glasbeno podlago Michaela Giacchinoja je zelo nasilno vrinjen slavni Imperial Death March, kot da Darth Vader brez te spremljave ne bi bil dovolj znana ali grozeča pojava. Ali pa so se pri Disneyju pokesali, da prvič v zgodovini za nalogo niso vpoklicali Johna Williamsa).

Največji adut scenarija, ki ga podpisujeta Chris Weitz in Tony Gilroy, je v tem, da mu ni treba prenašati bremena pričakovanj, pod katerim je navigiral Milenijski sokol v lanski Epizodi VII. Rogue One je živahnejši, fleksibilnejši, v mnogo pogledih drznejši film od prejšnjega. S pokrajino franšize se zlije popolnoma naravno, obenem pa vsaj delno raziskuje nove narativne možnosti. V resnici si upa več, kot je bilo od korporativne megapošasti realistično pričakovati.

Rogue One se poda tja, kamor si trilogija preddelov ni upala: če se je George Lucas eskapistično poigraval s pravljičnimi svetovi in risankastimi liki (le kdo se ne spomni Jar Jar Binksa?), Edwardsa bolj zanima zlovešča slutnja katastrofe, ki se izrisuje na obzorju in jo ima gledalec ves čas v zavesti.

Če nočete izvedeti res ničesar o vsebini filma, pred ogledom ne berite naprej.

Najbrž ne razkrijem preveč, če povem, da je Rogue One zgodba o skupini upornikov, ki mora Imperiju ukrasti načrte za Zvezdo smrti – da jim bo to uspelo, vemo, ker je imela princesa Leia načrt v rokah v uvodnem prizoru Novega upanja (1977). Lucasov film je te upornike bežno omenil in Rogue One zdaj iz enega samega stavka iztisne bolj ali manj samostojno novo poglavje. Še več, mimogrede pojasni logični lapsus prvega filma in ga tako štirideset let pozneje celo v retrospektivi nadgradi.

Britanec Gareth Edwards, ki po nenavdahnjenem rebootu Godzille (2014) ni obetal veliko, poskrbi za več kot soliden tempo peripetije, čeprav dogajanje ni povsem pregledno. Na trenutke je težko slediti vrtoglavim preskokom med planeti, saj je galaksija po novem geopolitično veliko bolj razgibana kot prej. Zmedo odtehtajo dih jemajoči razgledi na nove svetove, kakršen je Jedha, multikulturno zatočišče nasprotnikov režima.

Novi junaki v dogajanje vstopajo prek akcije, z minimalno ekspozicijo in brez razpredanja njihovih individualnih predzgodb. Odločitev za raznoliko paleto likov, zaradi katere ameriška alt-desnica celo poziva k bojkotu filma, se je obrestovala. Jiang Wen in Donnie Yen imata sijajen raport kot mojstra borilnih veščin v tesnem stiku s Silo; Felicity Jones je po Daisy Ridley še en dobrodošel dodatek k vse večjemu naboru močnih junakinj v Vojni zvezd, Diego Luna kot moralno razklan borec Odpora pa je nov tip ranljivejšega, bolj dvoumnega protagonista. Pika na i je K-2SO (Alan Tudyk), prvi resnično duhoviti – in ne pootročeno bebasti – droid v celi franšizi.

Osrednja os različnih dogajalnih niti je gverilka Jyn Erso (Jones), katere poti se križajo z Zvezo odpornikov; kmalu ugotovi, da je prav ona vezni člen med militantnimi skrajneži odpora, ki jih vodi Saw Guerrera (Forrest Whitaker) na eni strani in grozljivo mašinerijo Imperija na drugi. Glavni arhitekt nastajajočega orožja za masovno uničenje, Zvezde smrti, je namreč njen oče Galen Erso (Mads Mikkelsen), oppenheimerjevska figura, ki že desetletja pod prisilo dela za Temno stran.

"Dobri fantje", ki morajo ukrasti načrte, prvič v zgodovini Vojne zvezd niso samo dobričine (Luke Skywalker) ali, v "najslabšem" primeru, simpatični prestopniki (Han Solo), pač pa z vseh vetrov nametana tolpa vohunov, saboterjev in celo morilcev, ki si v imenu višjega cilja ne bojijo umazati rok. Rogue One je prvi film, ki se resno vpraša, kako visoka je lahko cena boja za ideale. Demistifikacija koncepta "junaka" Rogue One ločuje od črno-bele ideologije izvirne trilogije in film zasidra v moralno sivino 21. stoletja.

Agresivno oglaševana vrnitev Dartha Vaderja je omejena na pičle tri prizore. Hropeči antagonist je še vedno močna prezenca, a v Rogue One je njegov lik bolj scenaristična obveza kot intergralni del zgodbe. Z vlogo zlobca se na bolj zanimiv način pozabava Ben Mendelsohn, najbolj fascinantna (in srhljiva) pa je seveda vrnitev admirala Tarkina, predvsem zato, ker vemo, da je Peter Cushing mrtev že dvajset let (njegovo pojavo so v popropdukciji rekonstruirali iz starih posnetkov - poteza, ki se bo verjetno izkazala za bolj kontroverzno, kot bi bila preprosta zamenjava igralca. Po mojem mnenju gre celo za etično sporno odločitev. Predstavljajte si samo vse mogoče implikacije tega trenda.)

Rogue One, ki ni kategorično zavezan spodkopavanju dihotomije tema-svetloba, na kateri sloni franšiza, ima še celo vrsto drugih pomanjkljivosti. Zanimivi junaki ne dobijo dovolj razmaha, zlikovec pa je nenavdušujoče recikliran iz izvirne trilogije. A vseeno novi film preostalih sedem prekaša tam, kjer šteje: ker ima začetek, sredino in konec, premore pripovedno integriteto, kakršne v zraku obviseli zaključki nikoli ne morejo imeti.

S poetičnim koncem, ki veličastno požge vse mostove za seboj, se Rogue One upira generični, megalomanski mašineriji, ki mu je dala življenje. In navsezadnje pokaže še, da je Novo upanje lahko zraslo samo na pogorišču trupel in sesutih idealov.

Ocena: +4, piše Ana Jurc

Ana Jurc
Prijavi napako
Komentarji
gispa
# 19.12.2016 ob 12:43
Meni je bil zakon.
KovacevaKobila
# 19.12.2016 ob 14:37
Dobro napisana kritika, se mi pa zdi ocena filma precej velikodušna.

Večina likov je, kot je že nekaj komentatorjev zapisalo, tako dvodimenzionalnih, da so na robu karikature. Najbolj kompleksen, duhovit in človeški lik v filmu je droid. Felicity Jones in Diego Luna, ki naj bi 'nosila' film, sta povsem brez barve, vonja in okusa. Še posebej Jyn Erso v interpretaciji Jonesove je - če jo recimo primerjamo z Rey Daisy Ridley - presunljivo tog in nezanimiv lik.

Zanimive moralne dileme, ki jih ponuja zgodba (kaj ločuje odpadnike od vojščakov Imperija, če vsi samo ubogajo ukaze, pa čeprav se z njimi ne strinjajo?) se samo v letu navrže, toda ne razišče.

Ogromen problem je inherentna antiklimaktičnost filma, ki izhaja iz dejstva, da veš, kako se bo zgodba končala. Ustvarjalci so se temu poskušali izogniti s spektakularnimi specialnimi efekti, akcijo in pirotehniko, kar pa - paradoksalno - samo poudari kronično predvidljivost in zevajočo praznino v jedru filma. Problem bi lahko rešil le zanimivejši, manj premočrten scenarij in bolj dodelani, manj predvidljivi liki.

Nenazadnje pa smo priča precej ironični situaciji, ko Američani pojejo hvalnice in navijajo za upornike (oz. po domače teroriste), ki z gverilskimi akcijami poskušajo sesuti kolonialistični Imperij, ki 'red' izvaža z orožjem (kar je, seveda, precej dobra metafora za Ameriko).
mojcd
# 19.12.2016 ob 12:51
Presenetljivo izjemen film!
Kdor je pricakoval osmi del ali jedije je normalno da razocaran.

Odlicen film!
DišečaKava
# 19.12.2016 ob 12:54
Osebno mi je bil boljši kot TFA. Zelo dobra režija, dobro razmerje med dialogom in akcijo. Ter napeta, da ne rečem brutalna (cca.) zadnja četrtina filma.
designprologo
# 19.12.2016 ob 14:03
Grof von Bonbon:
...in tvoje mnenje je referenca?! )))
dushevka
# 19.12.2016 ob 13:30
akcija v zadnji polovici filma, z efekti in obračuni v zraku/vesolju, kot smo jih bili vajeni iz prvih treh epizod je res izredna. osebno se mi je zdel zelo temačen film, ampak v sami osnovi zelo "starwarski" - upanje, upanje, upanje.

meni je bil všeč.

+1 za princeso leio! :)
Bivši uporabnik
# 19.12.2016 ob 13:16
Problem je, ker ženska ne zna igrat.Franšiza je ratala PC propaganda in kot vidimo, so Disneyevi heroji samo še ženske, beli heteroseksualni heroji so postali no go v Hollywoodu.
Hvala lepa za poitična obračunavanja.
Rugess Nome
# 19.12.2016 ob 14:05
Moff Tarkin oz. guverner, ne pa admiral!!!! In ne strinjam se da je K-2SO smešen... meni je bil najbolj antipatičen lik.

Pred nami je preddel čertega dela, ki je v resnici prvi del Vojne zvezd, obenem pa Rogue One ni preddel "uradnih" treh preddelov - že umestitev filma na časovno premico v "galaksiji daleč, daleč stran" je dovolj zapletena, da je človek lahko upravičeno skeptičen do celotne ideje. (Vesti o dodatnih snemanjih in popravkih v poprodukciji niso pomagale.) Mar ni nova, lani začeta trilogija dovolj za potešitev vseh naših neizživetih jedijevskih fantazij, vsi nadaljnji odvodi in slepi rokavi pa le cinično hlastanje za dobičkom?

Kako je R1 težko umestiljiv?? Saj je vedna popolnoma jasno, da se dogaja nekaj dni pred Episode IV... Kar tiče pravih oboževalcev, vsak nov SW film ali knjiga je več kot dobrodošla. Komur se ti novi filmi zdijo odveč pač ni pravi oboževalec franšize.

Kar se dobička tiče... mislim, da ni veliko če jim dam 6€ na leto za franšizo, ki jo obožujem...
PačNekdo
# 19.12.2016 ob 13:39
Odličen film, meni osebno takoj za TESB ter svetlobna leta pred medlim TFW...
Roky89
# 20.12.2016 ob 01:21
@Grof_von_Baron

Očitno še nisi gledal nobenega takšnega "otroškega" filma v celoti. To, da nimaš pojma o čem govoriš, pa tudi dokazuje izjava, da nanje padajo samo odrasli moški in da le ti kupujejo te figurice. Pač obstajajo ljudje (moški in ženske), ki se znajo navdušiti še nad čim drugim kot nad športom, avti, make-upom in klevetanju o sosedu. A škodijo komu s tem? Pač imajo druge strasti kot ti.
Sceno očitno ne poznaš.
Priporočam, da poguglaš Makkon 2016 (slovenska scena) al pa ComicCon (ameriška scena). Načudi se nad debelimi in suhimi, lepimi in grdimi, veliki in majhnimi, starimi in mladimi špičastošenimi deklinami in pobi in nasmejanimi obrazi, ki jim ni mar za tvoje mnenje. :D
Sam sicer nisem del te scene, me pa takšni ljudje, ki se znajo tako navdušiti nad nekimi stvarmi, tudi samega navdušujejo. Do njih imam izjemno spoštovanje, saj so pristni in to je vse kar šteje.
Ti se pa lahko lepo dalje obadaš z njimi in se sekiraš kaj si drugi mislijo o tebi. Eni se pa imajo v življenju fajn. :)
mbedrac
# 19.12.2016 ob 15:50
Zakon, zakon in še enkrat zakon film! Star sem 42 let in sem ga šel gledat s 13 letnim sinom. Oba sva bila totalno razočarana nad 7. delom, tole pa je Star Wars v pravem pomenu besede, od prve do zadnje minute! Izredni posnetki planetov in lun, množica plovil, veliko različnih alienov na kupu, akcije zadosti, nasploh je vse vzdušno in v stilu SW. Najbolj kul je, ko pričakuješ določene like, kot je Dart Wader, Leia, r2d2 in c3po, pa zraven veš, da se poleg te zgodbe dogaja še tista od Luka Skywalkerja iz 4. dela. Po 7. delu sem se zaklel, da ne bom več gledal SW, a se zarečenega kruha javeč poje in mi ni žal. Upam, da posnamejo še kako film o Han Solu in ga navežejo na 4. del.
Roky89
# 19.12.2016 ob 14:44
@grof_von_baron

Boh ne daj, da bi kdo užival v čem drugem, kot gledanju povprečnežev, ki delajo povprečne stvari in živijo povprečna življenja, ane? Namen filmske industrije je pripovedovanje zgodb, ki jih človek sam ne bo nikoli doživel. Da te popelje v svet mogočega in nemogočega ter da ti razkaže razsežnosti človeške domišlije.

Osebno pa nisem nikoli razumel odraslega človeka, ki gre v kino gledat film po resničnih dogodkih. Še najmanj neke družinske ali osebne drame. Trilerje še razumem. Vsega ostalega ne. Mam že v lastnem življenju dovolj povprečne drame z povprečnimi ljudmi. Ni se mi še treba zgražat in naslajat nad srečo in nesrečo nekih bolj ali manj izmišljenih likov, ki nam jih poskušajo prodati kot resnične.
Pri teh filmih, ki jih omenjaš vsaj vemo, da so to izmišljene osebe v izmišljenih svetovih. Zato jih pa je tudi veliko bolj zabavno gledati - ker ni omejitev.

Po drugi strani pa verjetno gledaš filme kot so Die Hard, Rambo, Fast and Furious in druge plehke filme, ki pa so res zgodbice za male otroke. :)
theone
# 19.12.2016 ob 13:24
blockbuster ki to ni! krasen film!
še je žarek upanja za holivud, vendar snema se to kar se najbolj gleda kajne: žal blockbusterji franšize marvel in hitri in drzni...
pinkfranc
# 28.12.2016 ob 12:44
Mem ZF freak, a SW mi nikoli ni sedla, me ni čustveno prevzela oz. prej obratno, skozi dele 1-6 sem se komaj končno 1x v celoti prebil, in to šele lani, da vsaj lahko rečem, da sem pogledal to kultno ZF. Popularnost me tudi odbija, čeprav je fenomen za kapo dol. Saj mi je ta ideja jedijev kul, a mi celotna zgodba nikoli ni sedla oz. preotročje (1-6). Potenciala jedijev pa v teh novih dveh filmih tudi niso izkoristili, kot bi jih lahko. No saj, zgled šparajo adute, zgodbo pa gradijo bolj na človeških junakih. Nič narobe. in filma tudi nista več tako zelo otročja.

No tale Rogue One, glede na to, da me SW ne pritegne, je čist soliden film. Sicer, pa čeprav bi naj odstopal s svojim bolj realnim pristopom, je še vedno zelo filmski. Tudi scena na koncu SPOILER ALERT!!!!! je popolnoma v skladu s tem. SPOILER ALERT!!!!! Pa če tudi oba junaka na koncu (kao presenetljivo) gegneta, je to na tak pocukran filmski način, kot da jih niso mogli direktno sprašit, sta še imela čas, da skupaj čakamo, ali bo res ali ne in da je bilo v slogu :) in tudi ata je seveda svoje zadnje besede povedal v naročju hčerke, ki je pred tem ni videl 15 let :) razplet po filmskem učbeniku, pa če tudi to naj ne bi bil.
anny22
# 19.12.2016 ob 14:48
Dober film, čeprav precej odstopa od Star Wars franšize.
Spoiler alert...ni srečnih koncev.
PačNekdo
# 19.12.2016 ob 13:47
*TFA, ne TFW :-)
izo
# 30.12.2016 ob 01:40
zdej bom seveda križan, pa vendar: meni je celotne serija star wars filmov "overhyped", če si lahko posodim besedo, in to iz novega v nov film bolj (pa em kr ljubitelj sci-fi filmov). enostavno res ne štekam, kaj je tako v zgodbi, scenagraofiji ipd toliko res bolje, kar poznamo iz drugih franšiz ali mono del. bom verjetno tudi tega pogledal, kot sem tudi zadnjega, ampak res ne pričakujem, da bom tako drastično presenečen v pozitivo..
pinkfranc
# 28.12.2016 ob 12:51
Sem ... seveda :)

Gre pa filmu, vsaj v NM, na roko termin predvajanja. Sedaj med prazniki neke nove konkurenčne ponudbe ni bilo. Včeraj sem si ga ogledal (glih zato, nisem imel namena tega filma gledat v kinu, a drugega novega ni bilo nič pametnega, vsak torek pa grem), pa je bila dvorana 2/3 polna, kar je odličen rezultat, glede na to, da je film že nekaj časa predvajan. Sicer je bil ugodni torek 3,33 eur in kot pravim, v kinu ni drugih novih blockbusterjev. To je precej vplivalo. Boxoffice je trenutno na slabih 600 milijonih, kar je kr solidno, a me preseneča, sem pričakoval več!!!? 2 milijardama sedmice niti približno ne bo prišel blizu???

Po drugi strani pa imajo drugi filmi čudno določen termin, jutri se recimo začne predvajat Assassin's Creed, prvi teden, in med tednom uri predvajanja 18:10 in 20:30 v 3D, torej samo en termin za 2D projekcijo in to ob 18:10?!?! Prvi teden!?!?! Rouge je že nekaj časa na sceni, pa ima ta teden med tednom 5 predvajanj. Nekateri filmi so tako pri nas apriori obsojeni na večji uspeh, drugi obratno. Ponudba je širša in sama ta večja ponudba je že reklama sama po sebi.
hyosung
# 19.12.2016 ob 19:47
Izjemen film! Izjemna zgodba in stopnjevanje filma v tisto pravo star wars bitko v vesolju. Malo humorja in več realnosti.... Prav tako je povezovanje dogodkov z ostalimi filmi odlična.

Že dolgo pri star wars nismo videli tako dobrega filma ampak seveda haters gonna hate!

Jaz bom sel vsaj se 2x ga gledati v kino
sifamora
# 19.12.2016 ob 18:20
@glados

SW 7 je kot remake SW 4, le precej precej slabši. Po mojem mnenju zanič. Še zdaj mi je žal časa, ki je šel za ogled SW 7.
oziris.va
# 19.12.2016 ob 15:40
gispa
# 19.12.2016 ob 12:43

Meni je bil zakon.


Se strinjam. Ima neko svojevrstno vzdušje, katero v novejših filmih te "serije" nisem doživel (to govorim za Vojno zvezd I.–III. in VII. epizodo).
el-ninđa
# 19.12.2016 ob 14:57
včeraj gledal ... super film
lordstandish
# 19.12.2016 ob 13:27
izvrsten film ampak tukaj se res očitno vidi to "politično korektnost" in miselnost ki jo podpirajo danšnji hipsterji z pol litra bele kave v roki in brezdioptrijskimi očali: da so vzeli enega črnca, belopolto žensko, indijanca, muslimana, azijca... skratka vse skupine so (skoraj) pokrite... taka politka je npr. odnesla tudi hilary
si predstavljate če bi bilo to v športu ali politiki? npr. v košarki = totalen dolgčas
el CARTEL
# 05.01.2017 ob 20:59
gledal.
ZANIČ

res, neverjetno slab.
sam še trailerja nisem pogledal in sem o filmu vedel le par stvari - in to je bilo VSe kar je film ponudil.

ni globje zgodbe, za vse junake mi je bilo vseeno.
kar nekaj.

epizoda VII je bila boljša.

prišparajte denar, ni vredno. razen če ste res fani
jackm8
# 02.01.2017 ob 14:13
Čisto povprečna akcija zame. Ni ravno zanič, samo povratki starih akterjev pošteno živcirajo možgane. Teme in scenografija, pa prav tako vse copy/paste iz prve. Kot bi gledal vse na novo. Originalnost ostaja na podnu. Edina razlika je, da temačnost zamenja pravljičnost. Očitno je to po godu Game of Thrones publiki. Sam imam rajši slednje, ob tem pa dobivam vedno boljše mnenje o ta drugi trilogiji.
simon-rupsi
# 21.12.2016 ob 23:00
Glede na lanskoletno polomijo lahko rečem, da smo končno dobili znova en dobre star wars film, ki ga lahko mirno pisravimo ob bok 4,5 in 6-tem dleu. Dostojno nam obrazloži dogajanje pred zgodbo, ki smo jo nato spremljali v prvotni trilogiji.

Vse super. Negativci, Darth se pojavi in to veličastveno. Zgodba je pa takšna kot mroa biti. Temačna in kruta. Sit sem tega, da junaki v večini filmov švigajo med metki in preživijo.

Po tem filmu pa sem celo dobil upanje, da bodo prihodnji dobri.

Lanskoletni drek je bil popolnoma napačno sestavljen od glavnih likov, do zgodbe ... Gre v pozabo kto tudi 1,2 in 3-ji del, ki so vsi po vrsti iz Star wars polomije.
GLaDOS
# 20.12.2016 ob 17:27
@sifamora

hmmmmm mene je pa sw7 po produkciji, reziji, dialogih in sami igri zelo priblizal prvotni trilogiji...Se mi zdi, da Kasdan dost vpliva na to....morda nekatere zmede sodobni CGI in filma dejansko ne "postekajo" ob gledanju.
Da ne bo pomote...iv, v, vi so "masterpiece" za ljubitelje zf.

Na drugi strani mi je pa Star Trek trikrat bolj gledljiv v sodobni izvedbi ;)
xskip
# 20.12.2016 ob 09:00
fin komentar, se čist strinjam:
Harmy's Rogue One Review:
https://www.youtube.com/watch?v=D5ECcOfl
ZIM&feature=youtu.be&a

Harmy je model, ki je naredil: Star Wars Trilogy Despecialized Editions
https://docs.google.com/document/d/1yLsv
exWBVM8IYSGopKuSfsGk5YIgCwQWd23bqb5ryD4/
pub
juster
# 19.12.2016 ob 16:04
Film je boljši od reciklirane e7, ne strinjam se pa da je boljši od ostalih delov trilogij ker je zaključen kot samostojna celota. SW sagi gre šteti dejstvo, da se trudi v več filmih povedati večjo epsko zgodbo, kot gre v dve uri in nekaj drobiža, prej v plus kot v minus.
GLaDOS
# 19.12.2016 ob 15:49
SW itak seka...pri meni zato, ker sem kot mulc gledal 4,5,6...tudi ce je skropucalo od filma bo men vsec...pac SW se mi nekako vpilo v podzavest kot dobra fransiza...

Absolutno so 1,2,3 tako tako ampak vseeno za pogledat in uzivat...

Ni mi pa jasno zakaj nekateri tako pluvajo 7 del fransize...meni osebno se je 7 del edini priblizal prvotni sagi in je dejansko zelo gledljiv.

Kar se RO tice pa morm se pogledat...vsec mi bo tako ali tako ;)

Letos mi je primarni cilj ZF filmov itak GOTG vol. 2...bolj posrecene ZF jaz se nisem gledal ;)
ti-ne
# 29.12.2016 ob 14:56
Kakšen beden film.
Bedni igralci, beden Darth Wader, kot da so ga pobrali na kakšnem pustu.
Tretjerazredna glasba narejena iz koščkov originala.
Televizijska reciklaža v najslabšem smislu te besede.
windstorm
# 19.12.2016 ob 16:47
Glede na to kakšna katastrofa je bil The Force Awakens močno dvomim, da je to kaj drugega kot social justice propaganda. Star Wars je passé. Naslednji Sci-Fi hit bo zagotovo Squadron 42/Star Citizen.
Zlobni genij
# 19.12.2016 ob 13:02
Knjiga je zaenkrat zelo fantasticna, tko, da komaj cakam, da si ogledam se film.
Lightning
# 19.12.2016 ob 15:54
Vojna zvezd ni nikoli slovela po 'character developmentu' tak da nevem kaj se čudite tu eni. Če kdo reče da je Luke Skywalker dobro razvit lik nevem če se naj jočem al smejim.
Smisel Vojne zvezd so pretežno izjemni vizualni efekti in boj med temno ter svetlo stranjo. To pa je to. Če ne znate v tem uživat potem vam noben del ni všeč. Tisti ko šinfajo 7ko so očitno gledali druge prejšnje dele kot jaz, ker meni osebno je Sila se prebuja najboljši film iz Vojne zvezd, ki združuje najboljše strani starih in novih delov (torej kvalitetne vizualne efekte in boj med jediji in sithi). Blizu mu sledi 5. del in nato bi jaz umestil kar Rogue One, ki je zelo kvalitetno narejen film z več kot solidno igralsko zasedbo.

lp
Marko_Green
# 19.12.2016 ob 14:30
Odkorakal iz dvorane po slabi uri.. Ogledal si vse prejšnje dele sage Vojna Zvezd in ne vem kaj naj si mislim vec. Prejsnje leto slaba sedmica,ter to leto Rogue One ki deluje kot zelo povprecen film. Tisti zacetek ko se trudijo da prikazejo neko dramo,a v filmu ti dol visi po domace povedano za vse like ki so tako prazni,da ne omenjam lesene igre vecine igralcev. Skratka rekel bi da sem navdusen nad visoko oceno na imdbju(ter tukaj), vendar sem vajen tega ker gor je se Captain America Civil War visoko ocenjen..
Grof_von_Baron
# 19.12.2016 ob 18:20
Roky89
Kdo je pa govoril, da moraš gleda filme o povprečnosti? Fora je v tem, da gre za otroške zgodbice, na katere se pali milijon odraslih "moških". Najbolj "cringy" je pa ko kupujejo tiste figurice in se šemijo v neke špičastošesna čuda LOL. Dajte jajca kar mamici v torbico.
vnk
# 19.12.2016 ob 18:13
Mislim, da bi se ljudje pol manj pritoževali nad domnevno barvito zasedbo, če ne bi mediji iz tega delali takšneg pompa, ampak pač "clickbait" novice so vir zaslužka.
Nikec3
# 19.12.2016 ob 17:04
Film je izjemen, po mojem rahlo boljši od TFA, čeprav vem da se kritiki ne strinjajo. Scenarij je super, pravtako izbira igralcev in igra. Nekatere scene so posnete res super, manjko razvoja karakterjev pa me ne moti, ker igralci to nadoknadijo z igro, in kot rečeno scenarij je izjemen. Film se malo lovi samo na začetku, ko je preveč skakanja med planeti. Scene z Darth Vaderjem so skrbno izbrane in tako ohranjajo njegov kult osebnosti, glavni negativec mi je tudi bil všeč. Konec točno tak kot sem si želel in to sploh ni slabo.
Šefica
# 19.12.2016 ob 14:26
Odločitev za raznoliko paleto likov, zaradi katere ameriška alt-desnica celo poziva k bojkotu filma, se je obrestovala.

Haha, moški cry-babyji.
STRIKE
# 19.12.2016 ob 13:01
Včeraj gledal v 3D!

Razočaran!
Ramus
# 19.12.2016 ob 14:10
Vojna zvezd se je končala v šestem delu,...
Balkanos
# 19.12.2016 ob 12:48
Tale film sem si ogledal in je en velik dolgčas. Osebe v njem so izredno nezanimive in nimajo skoraj nič backstory-ja. Najbolj zanimiv lik v celem filmu je ... droid? Akcija je sicer odlična, ampak nima nikakršne napetosti v sebi, saj nam je izid filma že dobro znan, prav tako pa osebe niso dovolj zanimive, da bi bil nanje čustveno navezan. Posledično mi je bilo vseeno, ali preživijo. Problem so tudi določene osebe, ki so jih upodobili z računalniškimi efekti, zato izgledajo zelo neresnično in te "vržejo" iz filma. Najbolj sem užival v scenah, kjer se pojavi Darth Vader. Sicer sem ZA nove stvari, ampak ko imaš tako dolgočasne like, je dobri stari Vader prava osvežitev na ekranu. Overall rating: 5/10.
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Kazalo