Ocenjujemo
Thor: Ragnarok
Resnim ljubiteljem stripovskih filmov se bo Ragnarok morda zdel preveč zafrkantski, da bi sodil v kanon. Po našem mnenju bi se moral kanon odslej ravnati po njem. Foto: 2i Film
Thor: Ragnarok
Chris Hemsworth je naposled dojel, da je bil rojen za komične vloge, ki mu dajo odlično priložnost, da vnese pridih subverzivnosti svoji pojavi grškega (no, v tem primeru nordijskega) božanstva. Foto: 2i Film
Thor: Ragnarok
Film nadgradi nekatere stare šale iz filmov o Maščevalcih: Thorovi kolegi se bolj ali manj strinjajo, da je z naskokom najbolj butast med njimi. Tudi Waititi izkoristi komični razkol med tem, kako Thor dojema sebe ("najmočnejši Maščevalec"), in tem, kako ga vidijo drugi. Foto: 2i Film
Thor: Ragnarok
Tom Hiddleston kot Loki je bil dolgo najpopularnejši element Thorove franšize - celo rahlo presenetljivo je bilo, da se je v tem filmu znal umakniti in situacijsko komiko prepustiti Hemsworthu. Foto: 2i Film
Thor: Ragnarok
Jeff Goldblum kot fašistični diktator na čelu gladiatorskih iger. Foto: 2i Film

Filmska recenzija: Thor - Ragnarok

Družinske zdrahe v Asgardu
30. oktober 2017 ob 17:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Če rečemo, da je Ragnarok najboljši film iz Thorove franšize, to niti ni pretirano visoka hvala: prvi dve dolgovezni, bombastični opereti sta iz potencialno najbolj eksotičnega Maščevalca naredili suhoparno puščobo. In zdaj je izgubil še svoje kladivo in dolgo grivo! A k sreči blockbusterska mašinerija ni zadušila odbitega smisla za humor, ki ga v enačbo vnese novi režiser, novozelandski genij Taika Waititi.

Filmska industrija bo leto 2017 verjetno skušala kar najhitreje pomesti pod preprogo: večina hollywoodskih blockbusterjev je v kinematografih žalostno pogrnila, škandal okrog Harveyja Weinsteina pa slabo luč meče na neodvisni film. Ta ali oni Marvelov superjunak je v resnici točno tista niša eskapistične zabave, ob kateri bi se vse skupaj morda dalo za dve uri odmisliti. Thor: Ragnarok je kičast, zafrkantski in - pisan. Resno, vse dramatične vesoljske oprave so videti kot odsluženi kostumi iz garderobe Ziggyja Stardusta. Marvelovi filmi že tako ali tako slovijo po tem, da so diametralno nasprotje DC-jeve turobne sivine, in Thor bi bil težko bolj oddaljen od akromatične vizije Zacka Snyderja; še celo prizori, v katerih je v ospredju v črnino odeta boginja smrti, obdržijo visok kontrast in s tem svetlobo v kadru.

Taika Waititi je, kot smo od njega pričakovali, večino poudarka prenesel na komedijo; porogljivi humor (neredko tudi na lasten račun) samo še podčrta, kako zelo daleč od klasičnega filma o superjunaku smo (vsekakor je ton veliko bliže Varuhom galaksije kot "klasičnim" Maščevalcem, med katere Thor sodi). Tak pristop dramatičnih sekvenc ne razvodeni, prej nasprotno. Waititi je razumel inherentno abotnost gradiva, s katerim ima opravka, in ga ni skušal preoblikovati v smrtno resen epos. Tudi Chris Hemsworth je naposled dojel, da je bil rojen za komične vloge, ki mu dajo odlično priložnost, da vnese pridih subverzivnosti svoji pojavi grškega (no, v tem primeru nordijskega) božanstva.

Thor in Loki očitno nista edina disfunkcionalna sorojenca v Asgardu. Tokrat prvič vir vseh Thorovih težav ne bo oblastiželjni, sleparski posvojeni brat (Tom Hiddleston v malce manj zlobni različici), pač pa sestra, za katero nikoli ni vedel, da jo ima: Hela, boginja smrti. Cate Blanchett, zapeta v usnjeno opravo domine, ki hkrati spominja na Disneyjevo Zlohotnico, si da duška s teatralnostjo (a ker njeni motivi nikoli niso povsem jasni, ne sodi v panteon nepozabnih antagonistov). Prav Hela je namreč tista, ki bo sprožila "ragnarok" - konec dni, apokalipso nad Asgardom, ki jo je Thor videl v svojih sanjah. Od prvega trenutka dalje je tudi jasno, da je mogočna nasprotnica: z enim samim sunkom pesti v prah zdrobi Thorov Mjolnir, mitološko kladivo, iz katerega je črpal moč.

A tudi pri apokalipsi, tako kot v življenju, je pot pomembnejša od cilja. In Thora pot popelje na planet/orjaško smetišče Sakaar, kjer čudaški diktator v zlati kopalni halji (Jeff Goldblum) zbira najrazličnejše vesoljske bojevnike in z njimi uprizarja gladiatorske boje. Njegov nepremagljivi junak in zvezdnik arene je nihče drug kot Hulk (Mark Ruffalo). Zeleni orjak, ki v tem filmu prvič izusti cele stavke in ne le nerazločnega godrnjanja, je že dve leti talec - talec na Sakaarju in talec v telesu besne pošasti, ki je nadomestila Brucea Bannerja. Kolega pobeg iz ujetništva vodi skozi črvino, ki se imenuje, in to vam pove veliko o tonu celega filma, Hudičev anus.

Celo stranski liki, kakršna sta zapita bojevnica Valkira (Tessa Thompson) in Scurge (Karl Urban), ki na Helino stran prestopi iz občutka za samoohranitev, dobijo svoje razvojne loke in večplastne osebnosti. Najkrajšo (spet!) potegne Idris Elba kot Heimdall, ki mu že v prvih dveh filmih niso dali veliko dela, tukaj pa sploh nima nobenega pravega vpliva na razvoj zgodbe. Pravi mali biser je lik Korga, okorne pošasti iz kamenja, ki mu glas posoja režiser sam: s svojim naglasom in ekscentričnim humorjem bi zlahka delal družbo vampirjem iz Waititijeve briljantne komedije Kaj počnemo v mraku. Največja radost filma je prav v opazovanju likov, ki se otročje pričkajo med seboj, namesto da bi se posvečali svojemu medplanetarnemu reševalnemu poslanstvu. Absurdni humor izvira iz sopostavitve megalomanskega in prozaičnega: Korg je na svojem planetu skušal zanetiti revolucijo, nam pojasni, a je spodletela, ker "ni natiskal dovolj pamfletov". Velik dosežek je, da je Waititiju uspelo stlačiti tolikšen avtorski pečat v Marvelovo mašinerijo, ki od svojih režiserjev pričakuje predvsem, da bodo igrali po pravilih in upoštevali kanon.

Posebno pohvalo si zasluži tudi Mark Mothersbaugh, avtor glasbene podlage, ki se (skoraj) lahko kosa s kasetami retrouspešnic iz Varuhov galaksije. Disko in sintetizatorji premostijo tudi trenutke, kjer je štrena pripovedi preveč nerazumljiva. S samo zgodbo in kontinuiteto sage se nihče pretirano ne obremenjuje: v mimobežni repliki izvemo, da se je Thor razšel s svojim dekletom, Jane (Natalie Portman), in to je edino neceremonialno slovo, ki ga bo od franšize dobila. Ne nazadnje bodo na svoj račun prišli tudi vsi, ki gredo v kino po porcijo eskapističnega razbijanja, eksplozij in pretepov - akcija je na zavidljivo visoki ravni: niso je prezasičili z računalniško animacijo ali razmrcvarili v montaži. (Pa še vseeno, roko na srce, akcija samo odžira prostor veliko zanimivejšim elementom filma.)

Ocena: +4; piše Ana Jurc

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
baabu
# 30.10.2017 ob 23:33
spostovana ana, res rad berem vase recenzije,ceprav vcasih zaradi sloga tezko, pa vendar je na koncu ocena prav taka,kot bi jo sam podal. moram pa malo potarnat (v slogu mmc komentatjev) nad (pretirano) nepotrebno uporabo tujk, kadar se zanje najde prav lepa slovenska beseda (aja in oklepajev :)). kot je napisal Malbec, inherentno je nelocljivo, abotno je neumno, eskapisticno pa je recimo lahko tudi ubezno. saj se res ne slisi tako uceno, bo pa morda marsikomu bolj razumljivo...
prim00z
# 30.10.2017 ob 19:16
Huh, kar bedno postaja vse skup
pjandura
# 31.10.2017 ob 09:13
Ti popcorn filmi še zmeraj palijo ali kaj? Malo se bockamo levo desno, pa pol mesta mora biti v razsulu, veliki zlobni pa spektakularno uničen na koncu. Aja še malo poceni smeha vmes.
Malbec
# 30.10.2017 ob 18:13
Standing ovations za tale stavek: "Waititi je razumel inherentno abotnost materiala, s katerim ima opravka, in ga ni skušal preoblikovati v smrtno resen epos."

ROTFL!

Tudi cela recenzija je fajn, zgleda bo ta film prisel prav, ko si bo clovek zazelel dve uri nezahtevnega eskapizma...
xskip
# 30.10.2017 ob 21:13
in ne pozabit ostati do konca odjavne špice.
še dve dodatni sceni.
druga je čisto na koncu.
Celt
# 30.10.2017 ob 19:10
Jap, le poglejte si kako Hollywood razmaliči realno mitologijo do neprepoznavnosti...
simon-rupsi
# 02.11.2017 ob 03:36
Tukaj vedno dobijo zanič filmi visoke ocene.
kotletix
# 30.10.2017 ob 22:33
Mitologija na steroidih.....
pinkfranc
# 09.11.2017 ob 19:48
ZF burleska

komedija v filmu je zelo dobrodošla, ampak vse ima mejo, in ko je ta prekoračena ... mala je meja med comedy in hilarious ... preveč ga je, trapast je in preveč vezan na Zemljo, ker se dogaja večina drugje in je vesolje prikazano tako napredno, pisano, tako zelo raznovrstno, vrst na milijone (vsi maskerji tekmujejo med seboj, kdo ima še bolj trapasto idejo, kako bo koga pofarbal, koliko glav mu bo dal) ....... v glavnem sami vesoljčki, a vse se vrti okoli zemeljskih for.

..... pa ta naduta slowmotion kul-skost, preden superjunaki krenejo v pobijanje drugih ..... je že ošabna. ....

ZF brez pretiravanja sicer ni možna, ampak ti scenariji, ki omenjajo brezmejno moč oz. na trenutke v praksi je vidna, potem ne, potem ja, ... se vedno izkažejo za glupost oz. se potem sprešujemo, JA PA ZAKAJ PA NI ... JA ZAKAJ PA SEDAJ NI SPET itd.

5/10 zvezdic samo za to, ker ZF je le ZF, in to imam rad in marsikaj odpustim tudi takemu štancu.
in zakaj ne bi, milijarda bo spet padla in taki suckerji, ki sicer kurcamo, a gledat gremo pa vseeno, tudi :)
xskip
# 31.10.2017 ob 10:47
Še en fan (Chris Stuckmann) MCU in njegova ocena filma:
https://youtu.be/9BTkd5kHsRg
Skippy
# 31.10.2017 ob 11:43
@Celt
mitologija je skupek pravljic, tako kot film.
opat
# 31.10.2017 ob 09:47
Kaj vse je treba pretrpeti če si filmski kritik. Na primer gledati moraš take filme. Ampak na koncu, ko napišeš recenzijo, vsaj zaslužiš za kino vstopnico. Zame osebno težko prebavljiv poklic.
Gepard007
# 30.10.2017 ob 19:08
Marvel je zakon! Sit sem že gledat Disnejeve muzikale!!
volkulja
# 31.10.2017 ob 10:10
Thor je eden izmed Mavelovih šibkejših izdelkov. Počasi je čas za nov material, še FOX je to dojel in Loganom začel novo obdobje (in se znebil starih likov še preden postanejo nadležni)
godzila
# 30.10.2017 ob 18:50
Marwelovi socialni problemi, mutanti, duševni bolniki in razni manijaki so se znašli v začaranem Disneyevem svetu, ki je še bolj čuden kot oni, proti narisanim barabam očitno nimajo nobenih možnosti in se jim lahko samo še zbeba. Ne da se.ukaniti ali premagati na silo risanke, še več, nič zanimivega in pomembnega.se ne more zgoditi v pravljičnem svetu, če je pa vse lahko edino še hujša oslarija.
Stripi so nekoč premagali Disneyeve narisane basni in nadometili krščansko moralo z realostičnimi socialnimi utopijami, zato so se lahko ločili od starogrških božanstev, kar je oblikovalo pravega ameriškega duha, ki živi svoje ameriške super sanje, to kar jim zdaj Disney dela, je pa neokusna groteskna slaba šala.
Naša generacija je odraščala ob junakih iz Stripoteke in Politikinega zabavnika, eks-almanaha in drugih medijev, ki so resno prevajali vso smetano ameriške scene na balkanski prostor, ob enem smo uživali v Disneyevih ročno risanih operah za ogročičke, ta dva svetova sta bila strogo ločena, med prezgodaj odrasle in večne otroke. Za globalno oligarhijo, je pa to zgleda vse isti šmorn, novega ne hnajo ponuditi mič, ker mora biti poltično korekten i moralno ustrezen šmorn, primeren tudi za največja goveda med nami, zato so šli raje popravljati spomin in zmešali vse skupaj v neko univerzalno ideologijo, ki izničuje sleherno iluzijo svobodne volje in individualističnega egoizma. Vsi sodobni heroji so postali samo alernativne razčičice, releksije istega modela, globalnega potrošniškega kristusa, ki se nima več kam zbuditi iz svojih programiranih in strogo cenzuriranih sanj.
Film je več kot zanič, spada med samo dno, med sodobno različico Ben Hurja ter ostalih neumnosti, za katere nihče ne razume zakaj so jih posneli. Poleg abominantne gender ideologije, nam dve uri perejo možgane še s šalabajzersko psihoanalizo, Tor in Hulk sta po novem dva razočarana urbana metropolita, ki j je oblikoval socialni geto, ne moreta iz svoje božanske in mutirane kože. Cel fiom deluje kot tiste najbolj butaste igrice, kjer zgolj pritiskaš na kofe, avatar na ekranu pa tolče palčke z ogromnimi tolkači za meso. Nima veze z Marwelom kot takim, Stan Lee je pa navadna prodana pi*, upam, da bo cel Disneyland pogorel do tal oziroma bankrotiral.
Filmske recenzije
link
Filmska recenzija: Tomb Raider
10
19. marec 2018 ob 18:16 Že kar precej oddaljenega leta 2001 se je v čevlje Lare Croft, ali bolje rečeno v njene mične obline, vživela seksapilna Angelina Jolie in kljub mlačnemu kritiškemu sprejemu dovolj navdušila ...
Več novic ...
Kazalo