12. septembra bodo JUNGLE nastopili tudi v Ljubljani. Foto:
12. septembra bodo JUNGLE nastopili tudi v Ljubljani. Foto:

Enoglasni moški falset je nekaj, kar se je pred štirimi desetletji slišalo tudi na klasičnih diskobombastikah Bee Gees.

Še do lani skrivnostna londonska glasbena združba JUNGLE jo kot novo izdajo založbe XL Recordings predstavlja kar sredi poletja.

Prvo celovito delo kolektiva, delujočega v zahodnem Londonu - ime benda naj bi se pisalo z velikimi začetnicami -, vključuje dvanajst skladb. Med temi ... ni slabe ali vsaj malenkost slabše, kot so bili njihovi čudoviti "potrki" na duri glasbenega prizorišča s prvimi štirimi singli. Ne. Platoon, Time, The Heat in Lucky I Got What I Want so vznemirili poslušalstvo, s pripadajočimi videospoti pa zanetili pravo malo plesno revolucijo - živel plesni prosti slog ali free-style!

Prav ob ljubkem videastičnem opusu JUNGLE, kot da Pharrell Williams in njegova žetev popularnosti na račun uspešnice Happy padata globoko v pozabo. Hipsterski elektropop? Kako smiselna je lahko ta slogovna definicija? Zelo je smiselna, zelo.

Pri opisu avtorske zvočnosti paketa JUNGLE je treba izpostaviti dve značilnosti. Enoglasni moški falset je nekaj, kar se je pred štirimi desetletji slišalo tudi na klasičnih diskobombastikah Bee Gees, medtem ko je skrajno subtilna elektropopovska produkcijska gradnja in zmerna, a še vedno izrazito plesna ritmična metrika drugi zaznavni odmik od, recimo kar, popklišejev. Še posebej ta rahlost ali prosojnost zvočne slike je vpijoča. Poslušalec se ob "spogledovanju" z njo - imamo kak glagol, ki bi vzajemnost pogledov zmogel dosledno prevesti v enakovredno poslušalsko razmerje? - nagiba k temu, da bi si jo privoščil vsakič glasneje. Položaj je skoraj tak, kot stegujemo vratove in debelo pogledujemo, skratka navdušeno "grimasiramo", kot bi opazovali hologramske podobe. Če bi ušesa imeli na nosu, bi JUNGLE krepko spremenili svet!

Še o založniški znamki XL Recordings, eni najuspešnejših britanskih glasbenoizdajateljskih hiš. Richard Russell, ustanovitelj XL Recordingsa in tudi sam glasbeni producent, je v devetdesetih letih izdajal house- in technostvari, nato so na vrsto prišle skrajno uspešne izdaje Damona Gougha ali Badly Drawn Boya in ameriškega dueta The White Stripes. Russell je nato iz pozabe veličastno zvabil newyorškega poeta in skladatelja, ali praočeta hiphopa, zdaj že pokojnega Gila Scotta-Herona. V katalogu XL so nato pristali Radiohead oziroma Thom Yorke in Atoms For Peace, ravno v istem času pa so Russell in njegovo moštvo bajno zaslužili z izdajama dveh albumov pevke Adele, ki sta bila deležna globalne slave. Založba ima sedež blizu naselja Ladbroke Groove, nedaleč od Shepherd's Busha, londonskega predela, ki je tudi sicer znan po glasbenem vrenju. Prav tam pa imajo svoj snemalni studio tudi JUNGLE. V Shepherd's Bushu so delovali tudi The Who, Sex Pistols in The Clash.

In še. JUNGLE nista le glavi pogona ali pevca, kitarista in klaviaturista Josh in Tom, temveč je to na odru kar krepko členjena miniorkestrska postava. 12. septembra bodo JUNGLE nastopili tudi v Ljubljani.

Enoglasni moški falset je nekaj, kar se je pred štirimi desetletji slišalo tudi na klasičnih diskobombastikah Bee Gees.