Deklet ni več, dekle je eno samo - pod psevdonimom se skriva Kanadčanka Meg Remy. Foto:
Deklet ni več, dekle je eno samo - pod psevdonimom se skriva Kanadčanka Meg Remy. Foto:

Meghan Remy se skriva pod imenom U. S. Girls, a verjemite mi, da je ni državne uprave na tem svetu, ki je ne bi poskusilo … vsaj izredno naturalizirati. Kajti Meghan ali umetniško U. S. Girls je ženska, ki bi bila v primeru morebitnih vojaških spopadov tista, ki bi nosila zastavo. Zastavonoša! Moderna različica Ivane Orleanske. Njeno zavedanje ženske je rdeča nit zadnjega albuma Half Life. Albuma kot življenjskega poligona. Meghan se na njem vživlja vase in v druge, osebe različnih profilov in iz raznoraznih kotov.

Že v uvodni skladbi Sororal Feelings spregovori z jezikom prevarane, razočarane, obupane, na robu živčnega zloma, žalostne ženske: »Najraje bi se obesila na družinsko steblo.« Meghan z leti ne izgublja smisla za humor. Njen svet situacijske domišljije in bizarnih scen iz vsakdanjega življenja je neskončen. V skladbi Woman's Work opravi s plastično kirurgijo sila opravljivo z zvočno kuliso, ki se sliši lo-fi srhljivo. Zato pa nam v Window Shades zagotavlja in ponavljajoče vbija v glavo, da ni … »I'm no fool,« je vsekakor refren, ki si ga bo treba zapomniti. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker referira glamurozni retro stil pesmi (videospotu pa še posebej), ki bi lahko zaradi namernega vzbujanja nostalgije in melodičnega sklicevanja na »Grace Jones v Parizu«, postala radijski hit. Če pa ne, tudi prav - bi rekla Meghan Remy. Sama je poskrbela za zadostno količino radijskih, televizijskih, filmskih, telefonskih vložkov, šumov, mikrofonij.

Zato se album Half Life sliši kot nekaj, kar smo slišali že (po)prej? To je klasično novinarsko-kritiško ali kritikovo mašilo v času hipsterije. Z nujnim poudarkom, da je razlika v tem, da se nam dozdeva ali pa le tako mislimo, da je bilo prej to »nekaj« (vsaj slišalo se je tako) nadvse veselo, zdaj pa je (o)tožno. Kot samospoznanje vojaške vdove v skladbi Damn That Valley, ki je izgubila vso vero v svojo perspektivo, še v času, ko vojna poteka. Generalno pa gledano (op. avt. poslušano) - album Half Free je odličen! A na to smo že itak navajeni. Vsaj tisti, ki poznamo že od prej U. S. Girls.

Piše: Miroslav Akrapović