Vokale na plošči, ki so izključno v angleškem jeziku, prispevajo vsi štirje člani. Foto: Kino Šiška
Vokale na plošči, ki so izključno v angleškem jeziku, prispevajo vsi štirje člani. Foto: Kino Šiška
Republik der Wölfe je izšla pri znameniti - nekoč s kakovostnega vidika nesporni - založbi Mute, ki pa dandanes občasno še lansira kako zanimivo izdajo. Foto: Založba

Hacke, rojen Berlinčan, kot član skupine Einstürtzende Neubauten, Danielle De Picciotto, sicer Američanka, od osemdesetih let živeča v Berlinu, pa kot soustanoviteljica Love Parade. Skupaj sta leta 2008 izdala album Ship of Fools, nato čez tri leta Hitman's Heel, s katerim ju je bilo mogoče slišati tudi v Ljubljani. Zdaj, ponovno tri leta pozneje, pa se vračata v novi postavi The Ministry of Wolves, s katero sta ustvarila glasbo za multimedijsko gledališko predstavo Republik der Wölfe. Tukaj najdemo še Micka Harveyja, med drugim soustanovitelja zasedbe Nick Cave & The Bad Seeds in prav tako s Hackejem in De Picciottovo člana Crime & The City Solution. Četrti glasbenik formacije The Ministry of Wolves pa je Paul Wallfisch, sicer glasbeni vodja dortmundskega gledališča, kjer je predstava tudi nastala.

Besedila temeljijo na transformiranih zgodbah bratov Jacoba in Wilhelma Grimma, kakor jih je v svoji zbirki Transformations leta 1971 upesnila Pulitzerjeva nagrajenka Anne Sexton. Na plošči se je znašlo dvanajst pravljic, med njimi pa je večina zimzelenih; na primer Žabji princ, Pepelka, Trnuljčica ali Rdeča kapica. Vendar pa predstava nosi tudi podnaslov Ein Märchenmasaker mit Live-Musik, torej masaker pravljic ob spremljavi žive glasbe. Namesto moralne note so v ospredju grotesknost, bizarnost, ironiziranje, tesnobnost in kar je še takih pojmov, ki se morda ne znajdejo v pravljicah za otroke, so pa še kako prikladni za odraslo občestvo.

Republik der Wölfe je izšla pri znameniti - nekoč s kakovostnega vidika nesporni - založbi Mute, ki pa dandanes občasno še lansira kako zanimivo izdajo. Vokale na plošči, ki so izključno v angleškem jeziku, prispevajo vsi štirje člani, pesmi pa so zastavljene zadosti intrigantno, da prav tako živijo brez umeščenosti v gledališko postavitev. Tudi mimo vsebine besedil so slišati brezčasno in očitno je, da so se jih lotili prekaljeni glasbeniki oziroma performerji.

Zasedbo bo mogoče slišati nocoj v Kinu Šiška, sam dogodek pa je del spremljevalnega programa 17. pripovedovalskega festivala Pravljice danes.