Festival bo odprl performans eklektičnega umetnika Andreasa Hannesa, ki v svojih delih raziskuje gravitacijo in aerodinamične sile. Foto: Festival Spider/Maarten Nauw
Festival bo odprl performans eklektičnega umetnika Andreasa Hannesa, ki v svojih delih raziskuje gravitacijo in aerodinamične sile. Foto: Festival Spider/Maarten Nauw

Natančen program 13. Festivala Spider
si lahko pogledate na na tej povezavi.

Letošnji Festival Spider bo v Plečnikovem avditoriju v Tivoliju v sredo, 19. junija, ob 20. uri odprl plesalec in koreograf Andreas Hannes s svojim novim delom Zibanje. Do 22. junija se bo tam odvilo skupno 27 dogodkov z več kot 70 umetniki in umetnicami iz 16 držav. Ob plesnih predstavah, performansih, koncertu in DJ-setih se bo mogoče udeležiti tudi filmskih projekcij in dvojica Radikalnih pogovorov na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju.

Zavračanje povzpetniške individualnosti
Festival po besedah organizatorjev tokrat v ospredje postavlja nove oblike združevanja, in sicer "takšne, ki temeljijo na solidarnosti in preseganju uveljavljenih norm sodobnega kapitalizma". Sodelujoči umetniki in umetnice "zavračajo povzpetniško individualnost in se obračajo k skrbi za drugega. Kritični so do algoritmizacije sveta, kličejo po kompleksni analizi sistemov, ki delujejo v nas in na nas, zlasti pa odpirajo horizont radikalnega odklanjanja predvidljivosti," še piše v napovedi.

Začel se je Festival Spider

Umetniški vodja festivala, plesalec, koreograf in pedagog Matej Kejžar poudarja, da se glede na udar grozljive tehnologije in neuničljivih materialov na tokratnem festivalu osredotočajo na letalnike in algoritme. Te so povezali z roji in jatami, ob tem pa je izpostavil brenčanje rojev brez cilja, medtem ko imajo jate ptic usmerjeno obliko in cilj – tako kot letalniki in algoritmi "v našem paralelnem svetu". Vodja festivala Žiga Predan je kot rdečo nit festivala označil ples v vseh formah. Letos poskušajo v kombinaciji plesnih predstav in brnečih algoritmov jat ugotoviti, kako bi lahko sodobna družba delovala na kak drugačen način.

Sorodna novica Prelomna premišljevanja o telesu in gibanju v slovenskem prevodu

Prenos novih spoznanj v plešoče noge
"Kaj pa če bi čredno delovanje že na ravni jezika preoblikovali v delovanje jate? Mar ne bi s tem vzpostavili dodatne dimenzije, ki presega linearnost gibanja, njegovo sploščenost in vnaprej predvideno usmeritev? Vedenje jate je kolektivno gibanje velikega števila samovozečih se entitet," piše v napovedi festivala. Gre namreč za vedenje, ki "izhaja iz preprostih pravil, ki jih entitete sicer upoštevajo, a ne vključuje centralne koordinacije. Pravilom se zoperstavljajo naključnosti gibanja, krila plapolajo, se utrudijo, zopet poženejo, včasih med seboj trčijo, razmerje med takimi agenti pa vodi v inteligentno globalno vedenje, ki je posamezniku neznano. Ta analognost ni nostalgična, temveč takšna, ki se zanaša na telo in dotik. Prav o tem je govorila Mabel E. Todd v svojem temeljnem delu Misleče telo: reeducirajmo se, revidirajmo svoja gibanja (v obeh pomenih besede) in svoja spoznanja prenesimo v svoja telesa, v plešoče noge."

20. junija bosta med drugim nastopila Arno Ferrer in Gilles Polet s performansom Kuir. Foto: Festival Spider/Jevgenija Cholodova
20. junija bosta med drugim nastopila Arno Ferrer in Gilles Polet s performansom Kuir. Foto: Festival Spider/Jevgenija Cholodova

Festival bo v sredo, 19. unija, odprl performans Zibanje, v katerem plesalec in koreograf Andreas Hannes namesto trdega, krčevitega koraka v nestabilnem svetu predlaga nelinearnost, radovednost in igro. Sledil bo še Adagio Marca Vanrunxta in Stefa van Looverena, ki prikazuje različna nebinarna telesa, vstopajoča v medsebojni dialog skozi nepretrgano počasnost. Sledil bo še nastop amsterdamske plesne skupine Trevoga, v kateri obravnavajo fantazije, ki si jih izmišljamo na spletu, in njihov konflikten odnos do vse bolj sovražnega realnega okolja. Vanrunxt se je povezal tudi z Igorjem Shyshkom za projekcijo #9, ki združuje material iz njunih nedavnih skupnih projektov. Mark Požlep se bo predstavil s projektom Jadran, volim te, skozi katerega občinstvo popelje po jadranski magistrali skozi zgodovino razvoja jugoslovanskega obalnega turizma.

Na drugi dan festivala bosta nastopili plesni skupini Kiče in Žuže s predstavo Če bi … bi-bi. Sledilo bo delo Himalaja, v katerem Elisa Zuppini osvetljuje počasen razvoj erozije geološke sfere. Reinaldo Ribeiro se v svojem delu No/Mas/sacre posveča represivnim normam prek dekolonialne in feministične perspektive. Aha Collective v Dense Piece raziskuje možnosti demokracije in svobode v umetniških kolektivih.

V petek, 21. junija, bosta nastopila Arno Ferrer in Gilles Polet z delom Kuir, ki vzpostavljata netekmovalno in radikalno empatično razmerje med moškima. Nenad Jelesijević bo predstavil eksperimentalno plesno basen Pleme, ki vznika iz ponarodele poezije. Sonja Pregrad bo nastopila z delom PSBP, ki nenavadni zgodovinski pojav neinhibiranega plesa jemlje kot izhodišče za razmišljanje o gibanju kolektivnega telesa, so še sporočili organizatorji.

13. Festival Spider se bo v soboto sklenil z glasbenim programom med 12. in 22. uro.