Mirko Ramovš se je med študijem posvečal slovenskemu jeziku in književnosti, pozneje pa ga je prevzela slovenska glasbeno-plesna dediščina in postal je sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC-ja SAZU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Mirko Ramovš se je med študijem posvečal slovenskemu jeziku in književnosti, pozneje pa ga je prevzela slovenska glasbeno-plesna dediščina in postal je sodelavec Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC-ja SAZU-ja. Foto: MMC RTV SLO
Mirko Ramovš
Ljudsko plesno izročilo na slovenskem ozemlju je Ramovš preučeval z vidika izvora, razvoja in značilnosti posameznih plesov, njihove oblikovne in glasbene podobe, šeg in navad, povezanih s plesom, ter sodobnih transformacij. Foto: JSKD

Ramovševemu 80. rojstnemu dnevu, ki ga je praznoval oktobra, se bo poklonilo 12 folklornih skupin. Poleg Akademske folklorne skupine (AFS) iz Ljubljane v Velenje potujejo še AFS Študent iz Maribora, COF iz Ljubljane, folklorne skupine Sava iz Kranja, Kajer iz Bučečovcev, AFS Prežihovega Voranca z Raven na Koroškem in ŽKUD Tine Rožanc, folklorne skupine iz Beltincev, Artič, Lancove vasi in Vinice ter Šaleško folklorno društvo Koleda.

Slovesnost Polka je ukazana, ki bo začela ob 19.00, sta pripravili velenjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Šaleške doline.

Veste, s čim se ukvarja etnokreolog?
Ramovš velja za utemeljitelja etnokoreologije na Slovenskem. Ljudskemu plesu je bil zavezan poklicno, hkrati pa je tudi njegov konjiček. Ljudsko plesno izročilo na slovenskem ozemlju je preučeval z vidika izvora, razvoja in značilnosti posameznih plesov, njihove oblikovne in glasbene podobe, šeg in navad, povezanih s plesom, ter sodobnih transformacij.

Izdal je antologijo slovenskih ljudskih plesov Plesat me pelji ter monografijo ljudskih plesov različnih pokrajin v treh delih z naslovom Polka je ukazana. Poleg izdajanja strokovne literature je med poznavalci ljudskega izročila znan tudi kot avtor številnih odrskih postavitev, ki jih je pripravil tako za AFS France Marolt, ki jo je umetniško vodil med letoma 1965 in 2010, kot za druge folklorne skupine po Sloveniji.

Populariziral je ljudsko plesno izročilo
Diplomiral je iz slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Deloval je na Inštitutu za slovensko narodopisje in na Glasbenonarodopisnem inštitutu ZRC-ja SAZU-ja. Poleg tega je bil dolgoletni predavatelj ljudskih plesov na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo omenjene fakultete.

Leta 1998 je bil odlikovan s častnim znakom svobode RS za dolgoletno znanstveno delo ter za zasluge pri popularizaciji slovenskega plesnega ljudskega izročila, še posebej za dolgoletno ustvarjalno vodenje maroltovcev.