Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Oder - Arhiv

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...

Čufarjeva plaketa kabaretu Blaznost igre, "rojstvu glasbe iz tragedije besede"

V roke skupine Hlodi KUD Franc Kotar Trzin je šla osrednja nagrada 32. Čufarjevih dni, festivala ljubiteljskih gledališč na Jesenicah, ki so ji jo namenili za sanjsko-lirični kabaret Blaznost igre.

Razžaljeni kardinal izgubil tožbo proti gledališčema s Frljićevima deloma

Dvema gledališčema v češkem mestu Brno se ni treba opravičiti kardinalu Dominiku Duki za predstavi Oliverja Frljića na svojih odrih. Višje sodišče je tako potrdilo predhodno odločbo in posledično zavrnilo Dukovo pritožbo.

Mini teater svojih 20 let slavi z ovenčanim Macbethom po Shakespearu

"Že 20 let smo vsako leto pred nevarnostjo, koliko nam bodo zmanjšali sredstva, kaj nas bo doletelo, a po drugi strani naše umetniške ambicije ne popuščajo," pravi Robert Waltl, direktor Mini teatra, kjer letos zaznamujejo dve desetletji delovanja.

Ko iz papirnate in zvočne krajine vznikajo motivi laponskih pripovedi

Tjulenj je večplastna predstava, ki sloni na motivih laponskih pripovedi in ljudskega izročila izginjajoče kulture ter podaja sporočilo o nujnosti ohranjanja ekosistemov kot tudi predajanja pripovedi in pristnega načina sporazumevanja.

Avdo Lemeš: "Prave sevdalinke se pojejo ob spremljavi saza"

Božo Vrećo, Amira Medunjanin in še kdo iz mlajše generacije pevcev sevdaha bi se našel na seznamu učencev Avda Lemeša. Spoznajte torej starosto tradicionalne bosanske glasbe, mojstra saza, ki s svojo glasbo pomaga tudi otrokom s posebnimi potrebami.

Ana Plamenita tokrat razsvetljujte z "ognjem v nas"

Stotine plamenov in lučk bodo danes in jutri razsvetljevali Severni mestni park ob Železni cesti v Ljubljani. V prestolnico spet prihaja jesenski festival noči in ognjenih ambientov Ana Plamenita.

Dvestota ponovitev odrske uspešnice Jez in tudi njeno zadnje slovo

Osemnajst let po premieri bo uspešnica ljubljanske Drame Jez danes doživela 200. ponovitev, obenem pa se dokončno poslovila z odra.

"Ljubiteljskemu gledališču se ni bati za naslednike"

Na Jesenicah se danes začenjajo že 32. Čufarjevi dnevi. Odpira jih predstava domače gledališke skupine, do 20. novembra pa bo v Gledališču Toneta Čufarja na ogled še deset uprizoritev.

Argentinska gledališka uspešnica izganja "duhove" peronizma

Argentinski dramatik Gonzalo Demaría je navdih za svojo novo predstavo, satiro Happyland, poiskal med duhovi argentinske preteklosti – natančneje, pri koreninah peronizma, svojčas najvplivnejšega političnega gibanja, ki se v kratkem vrača na oblast.

Liki pustolovske strašljivke Andreja Predina na odru mariborske Drame

Po zgodbi iz serije knjig pisatelja Andreja Predina so na dramski oder SNG-ja Maribor postavili istoimensko predstavo Mica pri babici.

Mariborski gledališčniki v Berlinu z Medejo o položaju ženske v sodobni družbi

SNG Maribor Ljubljana se je v Berlinu predstavil z uprizoritvijo Medeja v režiji Oliverja Frljića.

Gledališka os v predstavi "Ōs" je gledalec, in ne igralec

Na malem odru SNG-ja Nova Gorica je zaživela koprodukcijska predstava po motivih zbirke zgodb Obrnjena rokavica (Izvrnuta rukavica, 1989) srbskega pisatelja Milorada Pavića.

Baletna predstava Pepelka, v kateri stekleni čeveljc nadomesti golo stopalo

Kot popolno nasprotje izumetničenemu svetu je Pepelka inkarnacija preprostosti, so zapisali ob premieri baleta Pepelka, ki bo potekala nocoj v Slovenskem narodnem gledališču Maribor.

Alice James in njeno absolutno uživanje sveta, tisto, česar se pri njej najbolj bojimo

"Moramo nehati razmišljati o gledališču in se posvetiti čutom in čustvom, da pridejo na plan," pravi Maša Derganc o najnovejši predstavi Alice v postelji, v kateri igra naslovno vlogo.

Edward Clug nominiran za fausta, nemško gledališko nagrado

Koreograf in umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug je eden od treh nominirancev za nemško gledališko nagrado der faust v kategoriji najboljše koreografije leta. Zanjo se poteguje z delom Patterns in 3/4, ustvarjenim za Stuttgartski balet.

In tako se prebijamo naprej, čolni proti toku v ljubljanski Operi

Roman Veliki Gatsby je star skoraj sto let, a zgodba o človeku, ki si je iz "nič" ustvaril "vse", nato pa postal žrtev lastnega hrepenenja, je relevantna onkraj svojega časa. Zdaj bo zaživela še kot balet.

"Prav 'problematične' predstave so med najbolj nagrajevanimi"

Polemika v medijih je vrgla slabo luč na Slovensko mladinsko gledališče in ga predstavila v napačni podobi, je dejal direktor Tibor Mihelič Syed. Kot je dodal, v gledališču še vedno prevladuje močan kolektivni duh.

Gledališče Ane Monro z novo dvorano za "stik z občinstvom, tudi ko nismo na ulici"

Vsak prvi petek na gledališko predstavo vabi novoodprti Studio GAM gledališča Ane Monro, v katerem bodo domovale "majhne predstave za majhno občinstvo". Kot prva bo že ta petek na sporedu avtorska predstava Tabletol.

"Vsi prežimo na to, da se v teatru zgodi nekaj, kar zares zadiši po življenju"

"Ljudje se pogosto ustrašimo dobrodejnega kiča," je prepričan Jernej Lorenci, ki tudi po delnem umiku z domačih odrov ostaja najbolj prepoznaven slovenski gledališki režiser. "Raje uporabljamo pojme, ki so beg pred tem, o čemer zares hočemo govoriti."

Vse se je začelo z golažem iz zajčkov: premiera besedila Varje Hrvatin

Skozi besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov Varje Hrvatin se pred gledalcem razpre skorajda celotno življenje avtorice, ki ga gradi in razvija skozi občutje krivde. Premiera besedila bo nocoj na Novi pošti.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...