Zasedba TV-igre Vikend v Brightonu v režiji Slavka Hrena, v kateri so skupaj zaigrali Boris Juh, njegova življenjska sopotnica Mojca Ribič, hči Polona Juh in njen partner Saša Tabaković. Foto: TV Slovenija
Zasedba TV-igre Vikend v Brightonu v režiji Slavka Hrena, v kateri so skupaj zaigrali Boris Juh, njegova življenjska sopotnica Mojca Ribič, hči Polona Juh in njen partner Saša Tabaković. Foto: TV Slovenija
Polona Juh je, tako kot nekoč njen oče, vidna članica igralskega ansambla ljubljanske Drame. Foto: BoBo

Uveljavil se je kot karakterni igralec, ki je z izrazito intelektualno držo, s skepso in cinizmom ali s toplo in nebogljeno zaupljivostjo dosegal vtis tragične nerazumljenosti ali resigniranega posmeha.

V Celju rojeni Juh je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani diplomiral leta 1962. Najprej je bil član Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), nato pa med letoma 1971 in 2002 redni član ljubljanske Drame.

Jubileju Borisa Juha SNG Drama Ljubljana posveča koncert Igorja Leonardija v okviru cikla Akustika (25. januarja). Na koncertu bo v družbi gledaliških kolegov prisoten tudi slavljenec.


V svoji karieri je odigral več kot 100 gledaliških vlog, nastopil v okoli 20 filmih. Veliko je nastopal tudi v TV-dramah in nadaljevankah ter sodeloval pri radijskih igrah.

Med njegovimi opaznejšimi vlogami v SMG-ju so vloge Messenia v Plavtovih Dvojčkih, kraljeviča Bama v Čudežnem pisalnem strojčku Smiljana Rozmana, Fagina v Dickensovem Oliverju Twistu in princa Tulipana v predstavi Vesela zgodba o žalostni princeski Frana Milčinskega.

V ljubljanski Drami je Juh med drugim blestel kot naslovni junak Vojček v drami Georga Buchnerja, Maks v Cankarjevem Kralju na Betajnovi, Ivan Aleksandrovič Hlestakov v Gogoljevem Revizorju, Leone Glembay v predstavi Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže in kot Hiisi v predstavi Kalevala Daneta Zajca.

Juh je za vlogo Leoneja Glembaya prejel Borštnikovo nagrado leta 1978 in nagrado Prešernovega sklada leto pozneje. Za vlogo Slikarja v Dogodku v mestu Gogi Slavka Gruma je na Borštnikovem srečanju slavil še leta 1987.

V osrednjih vlogah je Juh nastopil tudi v filmih. Med drugim je bil Kozlevčar v filmu Vojka Duletiča Med strahom in dolžnostjo, Fritz v filmu Iskanja Matjaža Klopčiča, Anton v filmu Živojina Pavlovića Nasvidenje v naslednji vojni in Jakob v filmu Jožeta Galeta Pustota.

Je življenjski sopotnik igralke Mojce Ribič in oče igralke Polone Juh.