"Ali je s časom sila teže stvari, ki jih nosimo v nahrbtnikih, torbah, spominu, večja?" Obenem uprizoritev poskuša odgovoriti tudi na vprašanja, kaj se zgodi, "ko se odločimo svojo težo deliti, predati, razgaliti", še piše na spletni strani Kina Šiške.

Predstava je nastala v produkciji Federacije in koprodukciji s CUK-om Kino Šiška in DUM društvom umetnikov ob partnerstvu s Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana. Foto: Kino Šiška
Predstava je nastala v produkciji Federacije in koprodukciji s CUK-om Kino Šiška in DUM društvom umetnikov ob partnerstvu s Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana. Foto: Kino Šiška

Premiera plesne uprizoritve po konceptu in v koreografiji Andreje Rauch Podrzavnik je nocoj v kinošiškovski dvorani Katedrala.

Osem nastopajočih tke uprizoritev iz razmišljanja o osebni preteklosti, spominu, dvomu in hrepenenju. Vsi so izkušeni performerji in performerke iz plesnega, gledališkega in glasbenega sveta.

Sorodna novica Kje je točka vzgiba, kjer se nekaj začne?

Čeprav so zgodbe osebne in intimne, se njihove niti med seboj povezujejo in se zlivajo v skupno izkušnjo, so zapisali v Centru urbane kulture (CUK) Kino Šiška. "Ti osebni pripetljaji, doživljanja in razumevanja so podstat za gradnjo odnosov med performerji in performerkami v želji, da se intimno pregnete v univerzalno, performativno."

Nov vpogled, poetičen prizven

Skupina deli in sopostavi izraz v širši kader, s čimer morda na videz nepomembne, nejasne ali obremenjujoče zgodbe za posameznika dobijo nov vpogled, poetičen prizven in morda tudi več zračnosti. S tem jih, kot so, "naredimo znosnejše, teža postane lažja in odpirajo se drugi prostori pojmovanja, skozi katera se gibljemo".

Pod koncept, koreografijo in umetniško vodenje predstave se podpisuje Andreja Rauch Podrzavnik. On njej so izvajalci in soustvarjalci Dejan Srhoj, Giorgia Belotti, Sara Šoukal, Luka Piletič, Maja Dekleva Lapajne, Jošt Drašler in Anja Bornšek.

Za glasbo v živo je poskrbel Jošt Drašler, ki je obenem s Christopherjem Bensteadom oblikoval tudi zvok. Avtor svetlobnega in prostorskega oblikovanja je Jaka Šimenc, besedilo za predstavo so ustvarili nastopajoči, pesem Sara Šoukal.