Predstava je namenjena otrokom, starejšim od šest let. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana/Boštjan Lan
Predstava je namenjena otrokom, starejšim od šest let. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana/Boštjan Lan
V predstavi so moči združili ljubljanski in mariborski lutkarji. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana/Boštjan Lan

Lutkovno-gibalno premetanko, namenjeno otrokom, starejšim od 6 let, je režiral Matjaž Pograjc, za dramatizacijo dela Lewisa Carrolla pa je poskrbela Blažka Müller Pograjc. Gre za zelo zahtevno predstavo, tako v umetniškem kot v produkcijskem smislu. Najbolj očitne so inovacije pri tehnološkem procesu izdelave marionet, ki so omogočile izjemne razsežnosti marionetnih lutk. Te so hibrid mimične glave iz silikona in lesenega telesa marionete, animirane pa so na 3,5 metra dolgi marionetni navezavi.

Alica odkriva smisel v nesmislih
Kot so zapisali v Lutkovnem gledališču, je Alica v Čudežni deželi predstava igrivih nesmislov. Alica je bistroumna desetletnica, ki nalašč in brez oklevanja skoči v zajčjo luknjo in s tem v svet čudes, kakršna obstajajo le v sanjah in v Čudežni deželi. Tu se zgodi ogromno čud(ež)nega. Česa tako čudnega še nikoli nisem doživela, vsakokrat znova ugotavlja Alica. Ob tem še dodajajo, da je gledališka Alica takšna, kot so otroci danes: nepokorna, nič ponižna, drzna, radovedna, a hkrati sočutna in mila. Z novimi spoznanji raste, duhovno raste. In v nesmislih, s katerimi se srečuje v Čudežni deželi, za vse nas išče smisel v človeškem in naravnem svetu.

V gledališču so za organizirane skupine osnovnošolcev pripravili tudi pedagoško gradivo, namenjeno pripravi na predstavo.