Kitarist in pevec Damir Avdić v predstavi nastopa (skupaj z Grego Zorcem) in je poskrbel tudi za izvirno glasbo. Foto: Miha Fras/Miniteater
Kitarist in pevec Damir Avdić v predstavi nastopa (skupaj z Grego Zorcem) in je poskrbel tudi za izvirno glasbo. Foto: Miha Fras/Miniteater

V Mini teatru bo drevi ob 20.00 premiera predstave Mefisto, ki jo je avtor in režiser Damir Avdić na oder postavil v sodelovanju z igralcem Grego Zorcem. Kot so zapisali v gledališču, Avdićev Mefisto ne poskuša rušiti stereotipov mitskega navdušenja nad dvema poloma, kakor jih tudi ne poskuša vzpostavljati.

"Pravzaprav nič ne poskuša. Neposredno in brezkompromisno vstopa v zgodbo življenja človeškega in božanskega duha protagonistov. Damirja Avdića in Grege Zorca. Mefista in Boga. Pacienta in psihiatra. Režiserja in akterja," piše na spletni strani Mini teatra.

"Mefisto, ki je ugleden član družbe, kljub velikim delovnim obremenitvam še premore smisel za humor. Seveda je vsega kriv: bolezni, zarote, manipulacije itd., vendar ni več prepričan, da je najboljši v tem, in to ga zlomi. Zato gre v bife, kjer prosi zidarja, da mu proda dušo. Želi se končno postaviti na svoje noge in zastaviti Bogu in človeku nekaj bistvenih vprašanj. Ker morata oba poznati odgovore. Ker je človek Bog in Bog človek. Iz ordinacije ..." so še zapisali v gledališču.

"Kolikor se pretirano nagibate v eno ali drugo smer česar koli, kolikor mislite, da je treba sporočati bistvene stvari, in verjamete v možnost točnega prenosa informacije, kolikor verjamete v smiselnost odnosov človeške, božanske ali materialne narave, vas naprošamo, da si vse to, kar boste danes videli, ogledate zgolj kot zgodbo, fikcijo, ki se v nobenem primeru ne tiče vas osebno."

Predstava je nastala v produkciji Maske in koprodukciji Mini teatra, Desire Central Station International/Regional Theatre Festival & Pozorište Kosztolanyi Dezso iz Subotice.