Urška Centa (1993) je plesalka flamenka, koreografinja, plesna pedagoginja in odrska ustvarjalka. Študirala je na madridskih akademijah flamenka Amor de Dios in akademiji UFlamenco, trenutno pa na ljubljanski Akademiji za ples končuje študij sodobnega plesa in koreografije.

Kot plesna ustvarjalka je začela delovati leta 2011, ko je še s petimi sodelavci ustanovila CoraViento, prvo plesno-umetniško zasedbo flamenka pri nas, pozneje pa še istoimensko plesno-kulturno društvo. Za svoje delo je bila nagrajena s srebrnim priznanjem na državnem tekmovanju v koreografskih miniaturah OPUS 1 2016 in na mednarodnem festivalu sodobnega plesa Fronta na mednarodnem tekmovanju v koreografskih miniaturah OPUS 1 2016.

Današnja avtoportretiranka kot plesalka nastopa na odrih in festivalih doma in v tujini, lani so bili med njenimi projekti Lorca, ti in jaz, ki je bil uprizorjen v okviru Drame Akustika v ljubljanski SNG Drami, na odru Kina Šiška jo je bilo mogoče videti v predstavi Deblas/Boginje, nastopila je tudi ob odprtju programa Grlom u jagode Jazz festivala Sarajevo.

Trenutno pripravlja premiero solistične plesne predstave o ženskah z naslovom ENO – ONE, ki jo bo predstavila 14. februarja na festivalu Biflamenko v ljubljanskem Cankarjevem domu. V njeno doživljanje umetnosti je že od osnovne šole dalje vtisnjeno ustvarjalno delo "polne, močne ženske" Lole Flores. Več v Avtoportretu.