Bakalina Velika bo danes ob 20.00 nastopila v Gali hali. Foto: Rok Košir
Bakalina Velika bo danes ob 20.00 nastopila v Gali hali. Foto: Rok Košir

Na glasbilih, izdelanih iz lesa, ki verjetno izhaja še iz kamene dobe, je zasedba zaigrala na koncertu v Gala hali na Metelkovi. Ob tej priložnosti so predstavili tudi nekaj novih pesmi z albuma, ki naj bi izšel predvidoma prihodnje leto.

Ostanke lesa je Kutin našel na začetku lanskega leta. Analizirali so že starost enega od vzorcev, na rezultate dveh vzorcev pa še čakajo. V vsakem primeru je les starejši od 2100 let, obstaja pa tudi verjetnost, da je kakšen kos lesa starejši od 6500 let, pravi Kutin.

Sorodna novica Jani Kutin, vodja tolminske Bakaline Velike: Človek se celo življenje uči živeti

Brat Samo Kutin, tudi član zasedbe, je nato dal idejo, da bi iz tega lesa izdelali glasbilo in tako so s pomočjo profesionalnih izdelovalcev glasbil izdelali piščal in liro. Pri izdelavi glasbil so ugotovili, da je les dovolj trden za izdelavo resonančnih plošč in še zmeraj dovolj prožen, izkazalo se je, da ima lepo resonanco.

V načrtu še kitara, violina in profesionalna lira
Iz najdenega lesa želijo izdelati še nekaj brenkal in godal. Želijo si, da bi izdelali klasično kitaro, violino in eno še bolj profesionalno liro.

Za današnji koncert je Kutin napovedal improvizacijo z obema glasbiloma, saj sta za zasedbo še precej novi in še nista dobili mesta v kakšni od napisanih pesmi.

Potem ko so po izidu albuma Zviezdna sebruo obredli številne kraje po Sloveniji z nastopi na festivalih in v kulturnih domovih, bo koncert obenem njihova prva prava klubska izkušnja.

Kako se je začelo
Bakalina je začela delovati kot duo. Leta 2010 sta se s prvencem Pakašnca predstavila pevec in avtor besedil Jani Kutin in harmonikarka Renata Lapanja. Ime sta si nadela po starem izrazu za veliko glineno skledo.

Navduševala sta s hudomušnimi, zafrkljivimi, zbadljivimi in zabavnimi, a tudi skrajno resnimi in angažiranimi skladbami. V njih sta se dotaknila tako nekdanjega vaškega življenja kakor tudi vsiljive modernizacije. Še dvema albumoma v tandemu je leta 2016 sledil Španabije, na katerem sta k sodelovanju povabila številne in raznovrstne goste.

Iz tega zametka se je nato porodila starejša sestra, Bakalina Velika, v kateri so se Janiju in Renati pridružili izkušeni glasbeniki, znani iz priznanih etno-, džezovskih in rockovskih zasedb. S širitvijo zasedbe se je na albumu Prvi krajec (2019) spremenila tudi glasba. Dodelani aranžmaji so poudarili prvine raznorodnih žanrov, od alterrocka prek nekonvencionalnega šansona in folka do džeza in eksperimenta.

Sorodna novica "Čudež iz Čadrga": med odkopom kalov našli več kot 6500 let staro jelko

Tudi sporočilnost pesmi je dobila nov zasuk: šaljive in zafrkljive teme so zamenjale resnejše in osebnoizpovedne, a hkrati univerzalne. Hvaljeni album Zviezdna srebruo (2022), sicer prvi, na katerem ni več harmonikarke Renate, je še bolj razširil in poglobil tematiko besedil. V njih se zdaj prelamljajo večna vprašanja o človeškem bivanju znotraj narave, vesolja in tistega mističnega, ki ga lahko izrazi le muzika.

Trenutna zasedba Bakaline Velike so Jani Kutin – vokal, besedila, piščal, kozji rog, Marjan Stanić – tolkala, bobni, Matej Magajne – električna kitara, baskitara, Andrea Pandolfo – trobenta, krilni rog, klavir, Dejan Lapanja – bobni, akustična kitara, baskitara in Samo Kutin – baskitara, akustična kitara, balafon, brač, hurdy gurdy, bas harfa, n'goni, zvočila.