Izredno
Izredno "pametni" Butalci, humoreske Frana Milčinskega, še danes s svojo duhovito kritično ostjo navdušujejo stare in mlade. Milčinski je že v svojih prvih humorističnih črticah smešil slovensko malomeščanstvo, se posmehoval uradništvu, političnim in kulturnim razmeram. Pozneje se je lotil tudi socialne problematike in aktualnega dogajanja, med vojnama pa je humoristično-satirične pripovedi objavljal pod psevdonimom Fridolin Žolna. Foto: Jaka Ivanc / Gledališče Koper
Butalci
Humoreske o Butalcih so za odrsko uprizoritev priredili ustvarjalci predstave. Režiser in dramaturg predstave je Jaka Ivanc. Foto: Jaka Ivanc / Gledališče Koper

Tako so o brezčasnih Butalcih zapisali v Gledališču Koper, kjer bodo danes premierno predstavili odrsko priredbo humoresk Frana Milčinskega s podnaslovom Slovenska klasika v novi preobleki v režiji Jake Ivanca. Kot pravi režiser, so Butalci brezčasni: "Kot je napisal že Milčinski, Butale so večne in menim, da bi bila napaka vleči kakršne koli vzporednice z današnjo politično situacijo. Gre za nekaj, kar imamo v genih, in mislim, da je Milčinski v tem tekstu res zelo dobro zadel Slovence." In ker Butalci nenehno tekmujejo s Tepanjčani, ker so butalski gasilci znani po svoji disciplini, strumnosti in neustrašnosti, butalska policija pa je strah in trepet vseh prebivalcev, je predstava "zelo akcijska, veliko je prizorov, kjer se kam odpeljemo, gasimo, je pa tudi nekaj romantike in celo pretep ter ognjemet", je v šali povedal Ivanc.
V predstavi, ki bo odigrana v okviru festivala Svetilnik, nastopajo Mojca Fatur, Ajda Toman, Rok Matek, Igor Štamulak, Gorazd Žilavec in Jaša Jamnik. Festival Svetilnik s podnaslovom Igrarije pri svetilniku, ki je odprl novo sezono koprskega gledališča, se je začel v soboto s premiero otroške predstave Franja Frančiča z naslovom Imej se rad v režiji Katje Pegan. Predstava je nastala na pobudo Slovenskega stalnega gledališča Trst, kjer vsako leto uprizorijo predstavo, s katero lahko gostujejo tudi po šolah, družinske odnose pa otrokom predstavlja skozi živalski svet.
"Menim, da smo dandanes vse najbolj enostavne stvari že tako zakomplicirali, da smo pri vseh teh bližinah, objemanjih in poljubljanjih nekoliko izgubili orientacijo in ne vemo več, kam kaj spada. Zanimiv bo tudi konec predstave, ki otroke vključi v igro in fotografiranje različnih družin ter jim podaja različne naloge. S tem, ko otroci prihajajo na oder in ga polnijo, postanejo del enega samega kozmosa. Ta občutek za to izolirano lepoto ljubezni sem dobila prav pri Frančiču, ki je izjemno pretresljiv v svoji iskrenosti," je še povedala režiserka in direktorica Gledališča Koper.
Do petka bo festival, namenjen osnovnošolcem in mlajšim otrokom, ponudil vse otroške predstave koprskega gledališča zadnjih dveh let. Igralci koprskega gledališča bodo popoldne otroke tudi animirali, otroci bodo risali na temo ogledane predstave, dopoldne pa bodo potekale učne ure.