Jermana igraa prvak slovenskega gledališča Radko Polič. Foto: Luca Quaia/SSG Trst
Jermana igraa prvak slovenskega gledališča Radko Polič. Foto: Luca Quaia/SSG Trst
Hlapci
Prvič se je zastor Cankarjevim Hlapcem v Trstu dvignil leta 1919, pred dobrima dvema desetletjema pa je tržaško gledališče na novo uprizorilo celoten dramski opus Ivana Cankarja. Foto: Luca Quaia/SSG Trst
Hlapci
Pokazali so nam, kaj je naš posel - iz hlapcev napraviti ljudi; pa če le enemu odvežemo roke in pamet, bo dovolj plačila. Foto: Luca Quaia/SSG Trst

Ker Cankarjeva besedila ne poznajo ravnodušnih bralcev in gledalcev, navsezadnje je takšna že od samega začetka tudi zgodba Hlapcev, tudi nova predstava od občinstva zahteva dejaven pristop k snovi in uprizoritvi.
V Hlapcih se Ivan Cankar loti ljudi brez pokončne in etične drže, ki v življenju in poklicu nedosledno in neodgovorno sledijo vetru interesa in opuščajo svoje ideale. Čeprav je nastala iz avtorjeve osebne stiske, ostajajo univerzalne okoliščine in dinamike nespremenjene, večno etično vprašanje pa se vedno znova ponavlja v odnosu oblasti in družbe.
Kdo so hlapci?
Nova uprizoritev Hlapcev v ospredje postavlja vprašanja, ki jih je njen dramaturg Milan Marković Matis naštel v svojem prispevku za gledališki list: "Kdo so hlapci? To na videz povsem preprosto, celo banalno vprašanje je bilo pred sto leti prav tako smiselno zastaviti kot danes. Je hlapec nekdo, ki se boji povzdigniti glas nad avtoriteto, ali nekdo, ki uporniku kuha, mu pospravlja in čisti? Ali pa so hlapci preprosto rezultat realnosti odtujenega dela v kapitalistični družbi?"

Horvat je predstavo na oder postavil z mednarodno ekipo gledaliških ustvarjalcev. Scenografija je delo Jürgena Kirnerja, stalnega sodelavca svetovno znanih gledaliških in opernih režiserjev ter koreografov. Kostumografinja je uveljavljena Belinda Radulović, izvirno glasbo pa podpisuje Drago Ivanuša.
Igrajo ...
Jermana igra prvak slovenskega gledališča Radko Polič, njegov alter ego, mladi Jerman, je Romeo Grebenšek. Ob stalnih članih tržaškega igralskega ansambla - Nikli Petruška Panizon (Lojzka), Primožu Forteju (Kalander), Maji Blagovič (Mati) in Luki Cimpriču (Pisek), igrajo še trije mladi igralci, doma s tržaškega - Patrizia Jurinčič (Minka), Matija Rupel (Komar) in Jure Kopušar (župnik). V vlogi Nadučitelja in Anke bosta igrala še Iztok Drabik Jug in Tina Gunzek.
Tako premiera kot pet ponovitev (te se bodo zvrstile do 29. marca) bodo pospremljene z italijanskimi nadnapisi v prevodu Tanje Sternad.

Cankarjevi Hlapci v Trstu
Cankarjevi Hlapci v Trstu