Poleg Nevenke Koprivšek Mlade leve soustvarjajo še  Mojca Jug, Tamara Bračič, Alma Selimović, Katarina Slukan, Maja Vižin in Brina Pungerčič. Foto: Spletna stran festivala
Poleg Nevenke Koprivšek Mlade leve soustvarjajo še Mojca Jug, Tamara Bračič, Alma Selimović, Katarina Slukan, Maja Vižin in Brina Pungerčič. Foto: Spletna stran festivala
Začetna predstava festivala je delo francoskega sodobnega cirkusanta Mathurina Bolzeja, ki ustvarja na trampolinu. Foto: Spletna stran festivala
Letos so organizatorji festivala v duhu reciklaže organizirali zbiranje majic. Foto: spletna stran fetivala

Festival, ki ga že 11. leto zapored pripravlja zavod Bunker, letos med stavii na recikliranje in neuveljavljene umetnike, ki iz te teme izhajajo. In zakaj že uveljavljeni festival, ki se bo končal 27. avgusta, gostil neuveljavljene umetnike?

Direktorica festivala Mladi levi Nevenka Koprivšek pravi, da pogrešajo tisto vsebinsko tveganje, ki je bilo lastno prvim letom festivala. Mladi levi so bili namreč sprva mišljeni kot festival mladih, nepriznanih umetnikov in šele pozneje so v Ljubljano prišla tudi velika imena sodobne scenske umetnosti. In iz tega izhaja odločitev organizatorjev, da bodo eno leto gostili mlajšo, ne nujno svetovno znano generacijo, sledila pa bo uveljavljena scena.

Osrednja tema: reciklaža
Tokrat so Mladi levi našli svoj angažma v pereči problematiki okolijskega onesnaževanja, iz česar izhaja osrednja in vodilna nit festivala - reciklaža. Večina letošnjih predstav se spogleduje s podobo, pri čemer gre za inštalacije, video, film in animacijo, a iz vsega tega dihajo reciklaža in okolijske spremembe.

Ustvarjalci pa pri tem ne nameravajo žugati in moralizirati, temveč le deliti mnenja, povedati svojo zgodbo in vanjo vključiti čim več ljudi. Umetniki se bodo tako pogosto pomešali med ljudi, gledalci bodo postali ustvarjalci.

Nastopajoči
Festival je v Stari elektrarni odprl francoski sodobni cirkusant Mathurin Bolze, čigar medij je trampolin. V Le Petit cafeju bodo med 18. in 21. avgustom eno mizo odstopili britanskemu kolektivu Rotozaza oziroma njihovi predstavi "za dva" Etiquette. Obiskovalca za mizo si natakneta slušalke in prisluhneta glasu mladega dekleta in filozofa, ki jo vodi skozi pol ure scen: miza je oder, predmeti na mizi rekviziti in scenografija, obiskovalca igralca. Francoz Camille Boitel bo po Ljubljani nabiral odpadke in iz njih na koncu ustvaril scenografijo, ki bo na ogled v Gledališču Glej.

Med zanimivejšimi dogodki bo tudi projekt Some things happen all at once Španke Rose Casado in Britanca Mikea Brookesa, ki bosta v Železniškem muzeju 21. avgusta ob 21. uri iz ledu postavila inštalacijo urejenega naselja z gozdom. Na svoji delavnici bosta reciklirala, tokrat ideje performativnosti, tudi Mala Kline in Max Cuccaro. Na desetdnevni delavnici bodo sodelovali umetniki, ki že imajo izkušnje z odrom in s kreacijo. Omeniti velja še koncert bosanske zasedbe Zoster, ki slovi po izraziti samoironiji, okroglo mizo o okolijskih spremembah, festivalsko revijo Arena in - majice.

Iz starega novo
Poleg predstav so organizatorji sprožili tudi zbiralno akcijo majic, ki jih nihče več ne potrebuje in pravzaprav ne služijo več svojemu namenu. Majice bo oblikovalka Tanja Radež reciklirala in nastale bodo nove festivalske majice, ki jih bodo lahko kupili za tri žetone. Menjalni tečaj poteka po jasnih pravilih: za vsako kupljeno vstopnico en žeton.