Cement je delo nemškega dramatika Heinerja Müllerja, ki ga je leta 1972 napisal po istoimenskem romanu Fedorja Gladkova. Predstava po besedah režiserja Sebastijana Horvata odslikava čas, v katerem živimo, ko nam je lažje verjeti v konec sveta kot v spremembe določenega družbenopolitičnega sistema, čeprav čutimo, da z njim nekaj ni v redu.

Heiner Müller (1929–1995) velja za enega največjih nemških intelektualcev zadnjih petdesetih let in tako rekoč simbol razdvojene Nemčije. Foto: Discogs
Heiner Müller (1929–1995) velja za enega največjih nemških intelektualcev zadnjih petdesetih let in tako rekoč simbol razdvojene Nemčije. Foto: Discogs

"Gledamo eksplozijo komunistične revolucije, identitetne in spolne politike, razrednega boja, feminizma, zgodovinskih opolnomočenj in ekonomske emancipacije na prizorišču zakonske spalnice in kuhinje. Kot da se vsi politični boji začnejo na koži in se brutalno zarivajo in preizkušajo odpornost ženskega telesa," je še zapisal režiser.

Zaljubljena revolucionarja v času vojne
Igra Cement je drugi del mednarodne trilogije, ki sta jo v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po tem Müllerjevem delu zasnovala avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković ter Horvat kot režiser. Ramšak Marković je napovedal, bo ljubljanska predstava drugačna od predhodne v Zagrebu, ker se bodo tokrat osredotočili na temo zamujenih priložnosti.

V ospredju bo ljubezenska zgodba dveh revolucionarjev, postavljena v čas državljanske vojne v nekdanji Sovjetski zvezi, ki pa je aktualna tudi danes. "Mi živimo v čisto drugačnih časih. Revolucionarjev ni več in smrt nikomur več ne sedi na rami, pa kljub temu čutimo, da nekaj ni prav," je poudaril avtor priredbe.

Mestece izpred 100 let kot odsev sedanjosti
Drama je napisana v treh različnih diskurzih, ki se v uprizoritvi med seboj prepletajo, pa je povedala prevajalka Müllerjevega besedila Mojca Kranjc, ki je diskurze pri prevajanju morala ločiti. Prvi diskurz je običajni dramski dialog, drugi je dialog, napisan v verzu, tretji diskurz pa predstavljajo prozna besedila.

Nataša Barbara Gračner, ki upodablja osrednji ženski lik, je dejala, da razume napol porušeno mestece pred 100 leti, v katerem skušata dva mlada revolucionarja rešiti svojo zvezo, kot odsev sedanjosti. V predstavi nastopajo še Marko Mandić, Igor Samobor, Vanja Plut, Nejc Cijan Garlatti, Gorazd Logar in Timon Šturbej.

Za realistično sceno je poskrbel scenograf in avtor videa Igor Vasiljev, za glasbo pa Drago Ivanuša, pa v predstavi tudi posodi glas.

Na poti v redni program in Drama festival
Ko bodo razmere dopuščale, bo predstava del rednega programa ljubljanske Drame. Kot upa ravnatelj te gledališke hiše Igor Samobor, pa bo v celoti na ogled na Drama festivalu. Spletni prenos predstave Cement si je mogoče ogledati na tej povezavi. Premierna uprizoritev bo drevi ob 20. uri, v soboto ob isti uri sledi ponovitev.

Predstava Cement Heinerja Müllerja v ljubljanski Drami
Premiera ljubezenske drame Cement