Razstava bo prvič predstavila tudi lutke gledališča Buchty a Loutky, ki je bilo ustanovljeno leta 1991. Foto: Buchty a loutky
Razstava bo prvič predstavila tudi lutke gledališča Buchty a Loutky, ki je bilo ustanovljeno leta 1991. Foto: Buchty a loutky
Marek Bečka
Avtor razstave Marek Bečka je leta 2005 s projektom Obuti maček prvič ustvarjal v Mini teatru, sezoni 2015/16 pa že pripravlja svojstveno Zlatolasko. Foto: damu.cz
Robert Smolik
Soavtor razstave Robert Smolik z Mini teatrom ne sodeluje le pri pripravah predstav, temveč tudi pri številnih delavnicah za mlade scenografe in likovnike. Foto: damu.cz

Gledališče Buchty a Loutky v svojih predstavah kombinira stare lutke in starodobno (vintage) oblikovanje scenografije s sodobnimi tehnologijami in tehnikami, pogosto pa uporabljajo tudi starejše metode. Na ogled bodo zanimive lutke iz predstav za odrasle in lutke iz predstav za otroke.

Bogata češka lutkarska dediščina
V okviru razstave bodo prvič predstavljene najboljše lutke iz zasebne zbirke, ki sta jo gledališče in ansambel zbirala od leta 1991, ko je bilo gledališče Buchty a Loutky ustanovljeno. Cilj razstave je obiskovalcem predstaviti edinstveno interpretacijo bogate dediščine čeških marionet in gledališča Buchty a Loutky.

Avtor razstave je Marek Bečka, predstojnik oddelka za lutkarstvo in nove gledališke forme na najbolj znani evropski gledališki akademiji - DAMU v Pragi, soavtor pa Robert Smolik, predstojnik oddelka za lutke in scenografijo prav tako na praškem DAMU-ju. Razstava Mini teatra in gledališča Buchty a loutky je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV.

Eden najbolj zanimivih in vznemirljivih režiserjev
Marek Bečka (1964) je v svoji bogati gledališki karieri in pozneje kot svobodni umetnik pripravil številne ulične predstave in lutkovne uprizoritve za najmlajše, vodil pa je tudi več lutkarskih delavnic po svetu. Je diplomant DAMU in zdaj tudi profesor na tej akademiji. Leta 1991 je ustanovil gledališče Bouchty a loutky, v katerem je do danes ustvaril več kot trideset predstav.

"Njegove priredbe so vedno polne črnega humorja, improvizacije in poigravanja z lutkovnimi tehnikami ter njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa jim z drznimi avtorskimi pristopi vdihne svojevrstno, s humorjem začinjeno ostrino, skozi katero se vedno znova izraža resnična, aktualna podoba današnjega sveta," so zapisali pri Mini teatru.

Nekatere od njegovih predstav pozna tudi slovensko občinstvo, saj so bile na ogled na več mednarodnih festivalih: mednarodnem festivalu Mini teatra za otroke, Mini poletju, festivalu LUTKE, Poletnem lutkovnem pristanu v Mariboru in Primorskem poletnem festivalu.

In eden največjih poznavalcev lutkovne likovne umetnosti
Robert Smolik je ob delu na oddelku za lutke, scenografijo in alternativno gledališče tudi sam zelo ploden ustvarjalec, ki ima za seboj več kot 50 projektov, za katere je pripravil scenografijo, lutke ali kostume. Velja za enega največjih poznavalcev lutkovne likovne umetnosti nasploh. Z Mini teatrom ne sodeluje le pri pripravah predstav, temveč tudi pri številnih delavnicah za mlade scenografe in likovnike.

Odprtje razstave bo drevi ob 18. uri v dvorani Mini teatra na Ljubljanskem gradu, pred tem pa bo ob 17. uri na ogled predstava Sneguljčica. Razstava Češke marionete bo na ogled do konca januarja.