Peer Gynt. Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor
Peer Gynt. Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor

Na festivalu Leipzig tanzt!, ki poteka do 29. junija, je selektor Rémy Fichet zbral umetnice, umetnike in baletne ansamble, ki zaznamujejo mednarodno baletno in plesno prizorišče. Ob mariborskem Baletu sodeluje tudi britanska Akram Khan Company.

Peer Gynt, ki ga je Edward Clug zasnoval na glasbo Edvarda Griega, pripoveduje Ibsenovo zgodbo oportunističnega popotnika v boju med svojimi sanjami in družbenimi normami. Clug je svojo prvo celovečerno baletno uprizoritev za Balet SNG Maribor ustvaril leta 2015, pri čemer je uporabil Griegovo priljubljeno glasbo in jo dopolnil z dodatnimi deli norveškega skladatelja. Balet s sledenjem tradiciji neoklasičnega pripovedovanja popelje v kraljestva opojne samoironije, absurda in nadrealizma.

Izvedbo predstave v Leipzigu so glasbeno obogatili Gewandhausorchester, Paulo Almeida in Zbor Opere Leipzig pod taktirko dirigenta Victoriena Vanoostena.

To ni bilo prvo gostovanje mariborskega Baleta s Peerom Gyntom na odrih doma in v tujini. Lani je bil dvakrat v Nemčiji, pred tem v Rusiji tako v Sankt Peterburgu kot v gledališču Bolšoj v Moskvi, pa na Hrvaškem, Madžarskem, Češkem in v Italiji.

Peer Gynt Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor
Peer Gynt Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor

Edward Clug je balet po mariborski praizvedbi uprizoril še na številnih drugih baletnih odrih, med drugim v Dunajski državni operi. Aprila naslednje leto pa bo njegov Peer Gynt doživel premiero v milanski Scali.

Po petkovem odprtju bo uprizoritev na sporedu v operni hiši Leipzig še enkrat danes.