Uprizoritev drame nizozemskega avtorja Jibbeja Willemsa (1979) pripravlja Mladi oder Amo, zaživela pa bo na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica.

Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica

Mladi oder Amo sicer deluje pod okriljem tega gledališča vse od leta 1977 in nudi priložnost mladostnikom, ki želijo razvijati svoje talente na področju gledališke umetnosti.

Biti mlad v svetu, ki ni pravičen
Willemsova drama Čas besnenja se posveča mladim in njihovemu pogledu na svet. Govori namreč govori o jezni mladi generaciji, ki poskuša biti razumljena in hkrati razumeti svet, v katerem živi.

Skozi predstavo sledimo bojeviti in inteligentni najstnici, ki po napadu na političarko pristane v zaporu. Odrasli, ki jih predstavljajo učitelji, policisti in političarka, njeno besnenje pripišejo njeni starosti, najstniškemu uporništvu. Vendar ima dekle v resnici prav – svet ni pravičen, svet je bil morda včasih, ko je bila mlajša, res lepši. Vsaj zanjo. Dekle je tik pred tem, da postane neonacistka, odzivi na njen napad, ki je v resnici krik na pomoč, pa jo od tega vse prej kot odvrnejo.

Spodbujanje mladih dramatikov
S to predstavo se novogoriška gledališka hiša pridružuje evropskemu projektu, ki spodbuja nastajanje svežih dramskih besedil mladih. "Po njih je namreč veliko povpraševanje in vlada pomanjkanje. Sodelujemo pa tudi v naslednjem evropskem projektu Young Europe Four, kjer bomo tudi mi sicer s profesionalnimi pisci spodbujali nastanek mladinskih besedil," je povedala vodja projekta Tereza Gregorič.

Ob tem je izrazila nekaj pomislekov, ki jih je imela pred začetkom ustvarjanja z mladimi, ki mogoče ne bi želeli sprejeti dramskega dela, ki ga je napisal starejši in že uveljavljen avtor, se na srečo to ni zgodilo.

Predstavo so na oder postavili igralci Jaša Savnik, Jernej Markelj, Lara Flander, Lija V. Vremec, Marjetka Puc, Mia Skomina, Sara Lisjak in Žak Župan Galunič. Ob režiserki Žive Bizovičar so pri nastajanju sodelovali še prevajalec in dramaturg Nik Žnidaršič, avtor videa in fotograf Sašo Štih ter avtor glasbe Janez Škrlec.

Režiserka je skupaj s strokovnim sodelavcem Lovrom Zafredom z mladimi odpirala različne teme, ki so se jima zdele aktualne ob besedilu in se z njimi čim več pogovarjala. "Potem pa smo iz pogovora, ki smo ga vzpostavili z njimi, začeli počasi vzpostavljati dialoge," je povedala Živa Bizovičar.

Premiera predstave Čas besnenja bo drevi ob 18. uri na velikem odru SNG-ja Nova Gorica.