Desa Muck tokrat ne bo prvič zaigrala v svoji drami. Foto: RTV SLO
Desa Muck tokrat ne bo prvič zaigrala v svoji drami. Foto: RTV SLO
Ljerka Belak
Tudi ime Ljerka Belak je sinonim za humor na odru. Foto: RTV SLO
Neskončno ljubljeni moški
Nedavno je na odru MGL-a zaživela tudi komedija Neskončno ljubljeni moški. Foto: MGL

V Gledališču Koper so predstavili Selmo - vsevedno in samozavestno žensko srednjih let, ki jo najpogosteje srečamo pri frizerju - in Lojzko - petdesetletnico skromne pameti, ki še nikoli ni izkusila slasti bližnjega srečanja z moškim. "Odrešitev" za Lojzko, ki je sicer povsem zadovoljna s svojim samotnim življenjem, nastopi prav v osebi Selme. Ta se namreč odloči, da bo kolegici, s katero delovni čas preživlja v skladišču podjetja za proizvodnjo cenenih mavčnih odlitkov nabožnih in posvetnih figuric, pojasnila smisel življenja. Odloči se, da Selma s tega sveta ne sme oditi kot devica.

Nezakonska hči pokvari načrt
Dodaten zaplet v zgodbi povzroči Selmina nezakonska hči, ki očitno hodi po poti svoje matere. Zanosila je namreč s poročenim moškim, ki pa očetovstvo vztrajno zanika. Rebekina usoda zamaje temelje življenjske filozofije tako izumetničene Selme kot tudi preproste Lojzke, ki sta življenjsko znanje črpali v sentimentalnih nadaljevankah in knjigah za duhovno rast. Nenadoma se vse to znanje izkaže za hudo dvomljivo.

Desa Muck se je, oborožena s humorjem, spopadla z življenjsko filozofijo dveh žensk, ki jima ni uspelo oblikovati "normalnega" toka življenja. Muckova skuša z dramo Selma in Lojzka najti odgovor na vprašanje, kaj je pravzaprav prava sreča. Ali smemo nekomu pridigati in mu očitati način življenja, ki po našem prepričanju ne more obroditi velike življenjske sreče?

Avtorica tudi na odru
Glavni vlogi sta prevzeli Ljerka Belak (Selma) in kar avtorica komične drame sama. Na odru pa se jima pridružijo še Vesna Maher, Vojko Belšak in Siniša Bukinac. Vsi so morali "ubogati" režiserko Katja Pegan, za dramaturgijo je poskrbela Samanta Kobal, scena je delo Milana Percana, kostume pa je oblikovala Ana Matijevič.

Desa Muck nasmeje Slovenijo
Desa Muck si že več kot desetletje vztrajno gradi in utrjuje sloves ene najbolj iskrivih slovenskih humoristk. Po izjemno uspešni seriji mladinskih romanov Blazno resno ... in drugih del za otroke in mladino se je Desa Muck lotila tudi zabavanja odraslih. Odločitev se je hitro izkazala za pravilno. Monokomedija Jutri začnem o ženski srednjih let, ki se že od pubertete bori s kilogrami, in komedija Neskončno ljubljeni moški, ki so jo v tej sezoni postavili na oder Mestnega gledališča ljubljanskega, so navdušile tudi tiste, ki so doslej dvomili, da lahko tudi med Slovenci "zrastejo" zares duhoviti posamezniki.