Blaž Setnikar v Strahovih in Marjuta Slamič v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj. Foto: Nada Žgank / Peter Uhan
Blaž Setnikar v Strahovih in Marjuta Slamič v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj. Foto: Nada Žgank / Peter Uhan
Gledališka in filmska igralka Marjuta Slamič je diplomirala na Guildford School of Acting v Londonu in je članica ansambla Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici. Foto: SNG Nova Gorica
Gledališka in filmska igralka Marjuta Slamič je diplomirala na Guildford School of Acting v Londonu in je članica ansambla Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici. Foto: SNG Nova Gorica

Skupinsko nagrado za študentsko stvaritev so si prislužili Diana Kolenc, Maks Dakskobler in Nejc Jezernik. Nagrado za najboljšo stvaritev v ljubiteljskem gledališču pa bo na nocojšnji podelitvi prejel Bojan Trampuš.

Prerez zadnjih dveh let na odrskih deskah
Sklad Staneta Severja bo danes ob 18.00 v Škofji Loki podelil Severjeve nagrade za stvaritve in dosežke gledaliških igralcev in študentov dramske igre. Po lanski virtualni podelitvi bo letošnja potekala v živo, vendar zaradi epidemioloških ukrepov samo za povabljene. Prireditve ob Severjevem dnevu v Ribnici pa tudi letos ne bo.

Za letošnje nagrade so se igralci potegovali s stvaritvami, odigranimi v premiernih uprizoritvah v obdobju med 15. septembrom 2019 in 15. septembrom 2021. Med predlaganimi poklicnimi in ljubiteljskimi igralci ter študenti dramske igre je zmagovalce izbrala strokovna žirija, v kateri so poleg predsednice Nataše Barbare Gračner sedele še članice Silva Čušin, Tea Rogelj, Diana Koloini in Zala Dobovšek.

Iz utemeljitve nagrade za Blaža Setnikarja:
Iz utemeljitve nagrade za Blaža Setnikarja: "V svoji vlogi je vztrajal s prebujeno, v vsakem trenutku živo senzibilnostjo, v kateri se otroška naivnost meša s presvetljenostjo nekakšnega višjega uvida, potencialne svetosti. Navkljub pretežni pasivnosti svoje protagonistične vloge je s tem predstavljal gravitacijsko središče te silovite in zahtevne uprizoritve." Foto: Nada Žgank

Marjuta Slamič Severjevo nagrado prejme za vlogo Bogdane v komediji Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v režiji Jureta Novaka.

Nagrada za primorski temperament
"V vlogi farovške gospodinje je dar za naravno in detajlirano podajanje – tako tipičen za Marjutino igro pred kamero – nadgradila s smislom za komično, čutnostjo in primorskim temperamentom. Pri tem je izkoristila vse prednosti izražanja v domačem, ajdovskem narečju,"
je v obrazložitvi zapisala žirija in dodala, da je Marjuta Slamič Bogdano oblikovala s toplino in pretanjenim razumevanjem malega človeka, zato ni presenetljivo, da gledalci takoj kupimo in vzljubimo to polnokrvno figuro.

Drugi Severjev nagrajenec, Blaž Setnikar, je v uprizoritvi Strahovi Henrika Ibsena v režiji Igorja Vuka Torbice upodobil Osvalda Alvinga, v Škofjeloškem pasijonu Očeta Romualda/Lovrenca Marušiča v režiji Jerneja Lorencija pa Slehernika.

"Lik širokega spektra"
Kot je zapisala žirija, Setnikar vlogo Osvalda intenzivno izživi v skladu s svojo razdelano igralsko noto in izjemno usklajenostjo z idejo režijskega koncepta, ki Ibsenovo dramo upodobi s preciznim posluhom za današnji trenutek. "Sodobnost in aktualnost Setnikarjeve igre ni le v osebnostni kompleksnosti, temveč predvsem v natančni odmerjenosti in uravnoteženosti med psihološkimi nasprotji," je poudarila žirija.

V dvojni vlogi Adama in Kristusa v uprizoritvi Škofjeloškega pasijona se je Setnikar spoprijel s povsem drugačno nalogo, ki jo je, kot je poudarila žirija, odlično realiziral s svojo izvirno igralsko izraznostjo. V nasprotju s psihološko kompleksnim razvojem individualca iz realistične drame mu je tu pripadla statična, malodane monolitna figura občečloveškega slehernika. A tudi to je s stapljanjem lika krivca, žrtve in obenem odrešenika razvil v svojevrstno kompleksnost.

Najobetavnejša imena nove generacije
Severjeva nagrada za študenta dramske igre je letos skupinska in je pripadla Diani Kolenc, Maksu Dakskoblerju in Nejcu Jezerniku za vloge v predstavi Noži v kurah Davida Harrowerja. Študentje so namreč skozi poglobljeno in analitično branje drame ustvarili zahtevno, večplastno in prepričljivo sliko zapletenih medčloveških odnosov.

Diana Kolenc je vlogo dninarke oblikovala preprosto, pametno in predvsem točno ter s pravo mero tragičnosti in komičnosti. Jezernik je kot orač ustvaril močno figuro manipulanta, ki neskrupulozno uporablja vsa sredstva, da si podredi svojo mlado ženo. Njegov lik je dinamična plast raznolikih stanj, ki jih iz prizora v prizor odigra do potankosti. Dakskobler pa je svojega mlinarja v začetnih prizorih oblikoval zadržano, skopo v govoru in do bolečine prodorno v pogledu, dokler se ne razkrije v vsej svoji nadutosti in dolgo nabirajočem se preziru do soljudi.

Še ena zmaga za Loški oder v polju ljubiteljskega gledališča
Nagrado za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču pa bo letos prejel član Loškega odra Škofja Loka Bojan Trampuš za vlogo Saše v uprizoritvi Antigona v New Yorku Janusza Glowackega.

Predstava Antigona v New Yorku je letos prejela matička, nagrado za najboljšo predstavo ljubiteljskega gledališča, ki jo podeljuje Linhartovo srečanje. Foto: Aljaž Hafner/Loški oder
Predstava Antigona v New Yorku je letos prejela matička, nagrado za najboljšo predstavo ljubiteljskega gledališča, ki jo podeljuje Linhartovo srečanje. Foto: Aljaž Hafner/Loški oder

"Vlogo newyorškega brezdomca ustvari z navidezno lahkotnostjo, čeprav jo poganja izjemno natančna in premišljena notranja razčlenjenost zapletenih psiholoških stanj. Skupaj s soigralci je dosleden v nepredvidljivosti, predvsem pa spretno odmerja in lovi občutljivo ravnovesje komičnega in tragičnega," je zapisala žirija in dodala, da na račun svoje igralske kreacije nikoli ne jemlje moči ali pozornosti soigralcema, temveč se z njima prepleta in dopolnjuje.

Sorodna novica Pol stoletja Severjevih nagrad zaznamovala monografija

Zlata trojica v gledališkem svetu
Severjeve nagrade poleg nagrad nekoliko starejšega Borštnikovega srečanja in skoraj sočasno ustanovljenega Tedna slovenske drame v Kranju ostajajo ene najprestižnejših gledaliških priznanj. Podeljuje jih sklad, ki so ga v Škofji Loki ustanovili v letu po igralčevi smrti, njegovo delo pa podpirajo občina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in donatorji.

Danes bodo podelili 100. nagrado poklicnim igralkam in igralcem, 50. študentkam in študentom ter 50. ljubiteljskim igralkam in igralcem. Prejemnikov pa je veliko več, saj je bila nagrada večkrat deljena. V monografiji, ki so jo pripravili ob 50-letnici in je izšla na začetku tega tedna, je zbranih več kot 250 prejemnikov dozdajšnjih nagrad.

Realisti so postavitev dela Jureta Karasa v režiji Tijane Zinajić, ki si za izhodišče jemlje dejstvo, da je
Realisti so postavitev dela Jureta Karasa v režiji Tijane Zinajić, ki si za izhodišče jemlje dejstvo, da je "svet šel po gobe, mi pa v najbližji nakupovalni center". Foto: Peter Uhan/SNG Nova Gorica

Spominski nagovor na letošnji podelitvi, ki ji bo sledila predstava Realisti Jureta Karasa v izvedbi SNG-ja Nova Gorica in režiji Tijane Zinajić, bo imel član upravnega odbora Sklada Staneta Severja Aleš Jan. Na Loškem odru bo nagovoril zbrane, ki bodo tokrat predvsem nagrajenci in njihovi gosti ter člani sklada. Podelitev bodo tudi posneli in bo na ogled na spletni strani Občine Škofja Loka.

Severjeva Škofja Loka
V Škofji Loki je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo pred smrtjo 18. decembra 1970 v Ribnici. Ob obletnici tudi v Ribnici na Pohorju vsako leto pripravijo posebno spominsko prireditev, ki pa je tako kot lani tudi letos zaradi epidemičnih razmer ne bo.