Foto:
Foto:
Iztok Mlakar v predstavi Čakajoč Godota
Prizor iz predstave Volpone
Jagoda, Damjan Trbovc, Igor Sancin, Tjaša Železnik v Blazincu

Strokovno komisijo je vodila dramaturginja Mojca Kreft, v njej pa so odločali še igralki Jožica Avbelj in Alenka Bole Vrabec, igralec Janez Starina ter dramaturg Alen Jelen. Železnikova bo v nedeljo v Škofji Loki prejela nagrado za svojo študioznost, bogato paleto čustev, govorno in telesno ustvarjalnost, pevski talent in izjemno kreativno energijo. Mlakar je žirijo prepričal s tremi vlogami v SNG-ju Nova Gorica in Večerom z Iztokom Mlakarjem, Puc je najboljši med študenti, Robida pa bo prejel nagrado za življenjsko delo.

"Domišljeni in izvirni dramski liki"
V obrazložitvi je žirija zapisala, da je Mlakar v preteklem letu "zasnoval in odigral domišljene in izvirne dramske like, še posebej pa izstopa njegova igralska podoba v komično grotesknem poosebljenem liku dramske osebe Vladimirja, v katerem skozi trpki smeh uzremo beckettovsko vdanost v usodo in človekovo brezizhodnost.

Pretanjeno igralsko tkivo, kljub mestoma tragično dramatičnim situacijam v odnosih z Estragonom in Pozzom, Mlakarjev Vladimir nikoli ne zaide v patetičen izraz. Z natančno in premišljeno interpretacijo ustvari celovit lik, mu mojstrsko, z njemu bogato različnostjo oblikovanja vloge in občutkom prave mere ter uporabo bogatih igralskih znanj, z domišljeno in natančno interpretacijo vdihne živost in prepričljivost v umetniško dovršeni interpretaciji, ko odigra/prikaže razumsko in čustveno silo človeškega duha.

Žirija je izpostavila tudi Večer z Iztokom Mlakarjem, dogodek, ki združuje glasbo in gledališče. Mlakar ga spreminja iz leta v leto, mu daje "posebno umetniško čarobnost in občutljivo igralsko pevsko mojstrovino intimne igralčeve izpovedi."

Zavedni Primorec
43-letni primorski ustvarjalec in poustvarjalec je že kot študent igral v predstavah ljubljanske Drame SNG-ja in gledališča Sester Scipion Nasice, na Primorskem pa je svoj debi doživel leta 1984, ko je nastopil v Bulgakovem Don Kihotu. Z vlogo dacarja v Cankarjevi drami Pohujšanje v dolini šentflorjanski je diplomiral, od leta 1986 pa je redni član novogorišlega gledališča.

Nihče ni varen pred Mlakarjevim humorjem
V njem se Mlakar spopada s široko paleto različnih vlog, poleg tega pa ga širše občinstvo pozna tudi po njegovem glasbenem ustvarjanju. V vseh koncih Slovenije je mogoče slišati njegova opažanja in komentarje, s katerimi se loteva politikov, narkomanov, zaljubljencev, ošvrkne slengovski jezik, obsedenost z vitkostjo ali preseneti z iskreno izpovedjo.

Krhki, a brezkompromisni ženski liki Železnikove
Železnikova se je v preteklem letu odlikovala z vlogami Roberte I in Roberte II v enodejankah Eugena Ionesca Jacques ali podrejenost in Prihodnost je v jajcih, z vlogo Caterine v drami Dokaz in z več vlogami v Ovidovih Metamorfozah.

"Njeni ženski liki so krhki in brezkompromisni, prefinjeni in neposredni, karakterno izzivalni ali zresnjeni, minimalistični ali čustveni, odlikuje jo sposobnost igralskih transformacij; njeni ženski obrazi v posameznih uprizoritvah so ustvarjeni z igralsko čudežno močjo, natančno interpretacijo besedila in popolno igralsko koncentracijo, s čimer ustvarja umetniški presežek," je v utemeljitvi zapisala žirija.

Med študenti najboljši Puc
Matej Puc je odlično odigral Alcesta v Molierovem Ljudomrzniku in si z njo prislužil študentsko Severjevo nagrado. Žirija je še posebej izpostavila njegov občutek za ritem in premore. "Je prepričljiv in nadarjen mlad igralec, ki z interpretacijo besedila, z glasom in gibalno spretnostjo napolnjuje odrski prostor," trdijo žiranti.

Med najbolj priljubljenimi amaterskimi igralci
Jože Robida, ki bo prejel nagrado za življenjsko delo, pa sodi med najbolj znane in priljubljene gledališke amaterske igralce. Kariero je začel v Gledališču pod kozolcem v Šmartnem ob Paki, ki je nastopalo tudi v tako eminentnih gledaliških ustanovah, kot je Mestno gledališče ljubljansko, sodelovali pa so med drugim tudi na Borštnikovem srečanju.

Žirija je zapisala, da ima Robida prirojen smisel za odrski nastop, kar se izkaže zlasti pri upodobitvah komičnih likov. Igral je v predstavah Veseli berači, Na njeni travi, Nekoč in danes, Musical za dobro jutro, Županova Micka, Kurbe, Komisija za samomore, Divje svinje, Najbolj nori dan, Bližina človeka, Sreča pod marelo.