Iz enega prejšnjih večerov, ko je bil v središču žanr film noir. Foto: Impro liga
Iz enega prejšnjih večerov, ko je bil v središču žanr film noir. Foto: Impro liga

Tokrat se bosta dve ekipi Mali pok in Shakira Shakira pomerili v žanru romantične komedije, seveda s pomočjo predlogov in komentarjev gledalcev, so zapisali v Društvu za kulturo in izobraževanje IMPRO.

Četrt stoletja Impro lige pri nas: gledališče, ki nastaja spontano

Sledijo še trije dogodki v tretjem krogu Impro lige živo na spletu, žanri pa še niso določeni, je za STA povedala idejna in organizacijska vodja programa v Društvu IMPRO Mistral Majer.

V letošnji sezoni so v prvem krogu od novembra do januarja izvedli deset spletnih negledaliških dogodkov, ki so predstavili izzive Lutke, Generacije, Ljubezen, Glasba, Psihadelija, Lokacije, Časovna obdobja, Partnerstvo, Ekstrem in Podajanje predmetov. Vsaka ekipa je predstavila svoj izziv in sprejela enega, ki ji ga je postavila druga ekipa. V drugem krogu od januarja do marca pa so izvedli deset dogodkov serije, v kateri sta se po dve ekipi spopadli z izzivom aktualne Izjave tedna.

Impro liga je temeljni program improvizacijskega gledališča v Sloveniji in jo izvajajo že od leta 1993. Glavnina programa po navadi poteka kot državno tekmovanje impro gledaliških skupin, program pa je stičišče slovenskih improvizatorjev in improvizatork.

Ker "internetna vrzel bistveno močneje zareže v stik z gledalcem", so se spraševali, kako to interaktivnost vključevati v spletne in negledališke dogodke. Po besedah Mistral Majer jim negledališki dogodki pravijo, ker "gledališka predstava nastaja na odru skupaj z občinstvom". V tem času pri društvu poleg nedeljskih dogodkov pripravljajo in vodijo tudi različne produkcije in programe, predvsem v polju kulturno-umetnostne vzgoje.

Drugi val pandemije jih je prisilil, da so vsebine prilagodili za splet
Prvotno so letošnjo sezono Impro lige načrtovali za namen izvedbe v gledaliških dvoranah, kjer primarno obstaja stik z občinstvom, se ustvarja več interakcije in predstava poteka na podlagi sodelovanja. A drugi val pandemije jih je prisilil, da so vsebine prilagodili za splet. "Znova smo zasnovali sezono in se odločili za netekmovalno različico Impro lige po eni strani, po drugi pa smo se odločili za vsebinske sklope, ki bi delovali tudi po morebitni vrnitvi v dvorane," je dejala Mistral Majer.

Za poletje pri društvu že načrtujejo in razvijajo druge predstave ter bodo predvidoma zaradi trenutne situacije toliko dejavnejši poleti kot v prejšnjih letih. Foto: Impro liga
Za poletje pri društvu že načrtujejo in razvijajo druge predstave ter bodo predvidoma zaradi trenutne situacije toliko dejavnejši poleti kot v prejšnjih letih. Foto: Impro liga

Vedeli so, da se bodo morali nečemu odpovedati, interaktivnost pa je ostala njihova prioriteta. Ugotovili so, da še najbolje sodelujejo gledalci s svojimi predlogi, ko jih imajo priložnost in so jih pripravljeni zapisati v komentarje. Gledalci lahko do Impro lige živo na spletu dostopajo prek povezave na Facebookovi strani Impro lige. Za poletje pri društvu že načrtujejo in razvijajo druge predstave in predvidoma bodo zaradi trenutne situacije toliko dejavnejši poleti kot v prejšnjih letih, še pravi Mistral Majer.

Rdeča nit sezone je pop
Sezono 2020/21 kot rdeča nit zaznamuje pop – pri Društvu IMPRO raziskujejo popularnost, populizem, popart, pop-up, popcorn in Vox populi. Zanima jih "popularno, ljudskost, moda, lajfstajl, glam in muhe enodnevnice v gledališču in v življenju". Sodelujejo ekipe Banda Ferdamana, Impro Ljubljana, Pasji kašelj, Mali pok, Ti sam plavi!, Shakira Shakira, Improholics, Vodovodarji, Kabuš in Mentol bombon.